ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Адвокат към хората, които имат съмнения за надписани сметки: Не плащайте!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 13.02.2013Коментари (9)7559
© Plovdiv24.bg
Хората, които имат съмнение за надписани сметки за ток, не трябва да плащат задължението си. Това каза адвокат Михаил Екимджиев. Няколко са процесуалните ходове за тях, но най-щадящата от финансово гледище е хората да заемат пасивна позиция, каза адвокатът. В този случай електроразпределителното дружество, за да получи сумите за които има претенции, трябва да издаде така наречената "Заповед за изпълнение". В 14-дневен срок от връчването на тази заповед на клиентите дружеството трябва да заведе дело.

Така всички формалности за предявяването на осъдителния иск трябва да изпълни именно дружеството. В съда те трябва да докажат, че точно това е исканата от тях сума от гледна точка на заключения на експертизи и показания на уредите в дома на клиента. По този начин клиентът няма да плаща нищо, цялата доказателствена тежест се прехвърля върху електроразпределителното дружество. 

След това се очаква в рамките на един открит и справедлив състезателен процес да се разбере дали сметките на хората са надписани, каза адвокат Екимджиев. Най-общо казано, хората не трябва да инициират нищо, трябва да изчакат "Заповед за изпълнение" и тогава в едно възражение да се напише, че оспорват сумите. Възражението се подава в съда също в 14-дневен срок. 

"При спор за коректност на сметките Енергото нямат право да спират тока, каза още адвокат Екимджиев. Това би представлявало злоупотреба с монополно положение и самоуправство", поясни той. 

Има няколко спечелени дела при такива спорове, добави пловдивският адвокат. В такъв случай клиентите на дружеството могат да сезират прокуратурата за самоуправство, могат да подадат жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, може да се сезира и ДКЕВР и да се претендират по-високи вреди. 

"Възможно е да се предяви и така наречения колективен иск. Досега обаче нито един от потребителските колективни искове в България не е успял", каза Екимджиев. 

Вече три години в Пловдив се води такъв иск срещу мръсния въздух, посочи адвокатът. Според него нашата законова уредба не е достатъчно компетентна по такива спорове, а и съдилищата не разполагат с такъв капацитет, за да бъде решен спора в защита на потребителите. 

"Затова по-бързата и икономична процедура е именно да се оспори претенцията на Енергото след получаване на тяхната заповед за изпълнение. Един колективен иск би се търкалял по съдилищата близо 10 години", каза адвокатът.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Значи консумираш, не плащаш, а после съдиш, че ти искат пари. Браво, Екимджиев, гениално. Може ли да го пробвам на някоя бензиностанция, защото имам съмнение в литрите?
+2
 
 
Що ми се струва, че Енергото може да те осъди по т.нар. "Заповедно произодство" и не както пише то да издаде Заповед за изпълнение, а я издава съда, после ти я връчват и в 14-дневен срок можеш да възразиш. Ако възразиш, съда иска от енергото в едномесечен срок да представи доказателства и да заведе иск, тоест насрочва дело. И съответно ти трябва да си вземеш адвокат иначе като нищо ще те осъдят като покажат в съда единствено сметката ти и извлечение, че не си я платил и ще те натоварят и с лихви, и с разноските по делото. Ако пък не възразиш в двуседмичен срок, направо те осъждат и те дават на съдия изпълнител. Естествено доста преди да подадат искане за издаване на Заповед за изпълнение ще ти отвъртят бушоните, а ти после ходи търси адвокати да доказваш самоуправство и злоупотреба с монополно положение. Иначе казано Гражданско процесуалния кодекс дава предимство не на ответника/потребителя/, а на заявителя /Енергото/.
+3
 
 
Това може да се случи само в един идеален свят,не и в България.За това народа трябва да вземе нещата в свои ръце и да измете боклуците.През почивните дни никой няма право на отсъствие.Всички заедно можем много!
0
 
 
Освен, че е забравил къде живеем иска да се "заеме" с това дело и това да му донесе освен много парички и много слава. не е кой да е адвокат и прекрасно знае за какво става дума!! Да се борим с вятърни мелници, поне в момента положението е такова. Днес чух, че в лаборатория лицензирана проверили ......4-ри електромера, да 4 не 4000, и направили заключение, че електромерите са изрядни и няма основание за протест!!!!!??? Е, адвокат Екимджиев - какви съдебни дела??
+4
 
 
Искам да попитам, дали ако целият град /че и другите градове/ не си платят сметките, ще оставят ли цяла България на тъмно?
+11
 
 
...режат ти тока и хич не им пука на evn...г-н адвоката може би забравя къде живеем
Aнонимен
на 13.02.2013 г.
+9
 
 
да бе един комшия имаше да плаща 1300 лв и веднага дойдоха и му резнаха кабела и поискаха 50 лв за да го свържат...
на 13.02.2013 г.
+11
 
 
"...открит и справедлив състезателен процес" - Къде в България го видяхте това нещо г.н Екимджиев? Едва ли е нужно да Ви убеждавам, че специално в пловдивските съдилища, процесите се решават почти като по правило от позицията на силата и шуро-баджанащината.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: