ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Прокуратурата оневини EVN
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:50 / 03.04.2013Коментари (11)7376
© Plovdiv24.bg
Проверката на Прокуратурата не е открила нарушения в ЕВН. Това каза прокурор на пресконференция днес Роман Василев.

Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са съобразно законите.

Редица пропуски в ДКЕВР установи проверката на прокуратурата, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов. Проверката в Регулатора започна на 12 февруари, месец по-късно - и в НЕК, а на 26 февруари - и в ЕРП-тата.

ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП-та за това, че на са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които ЕРП са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи.

Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП. Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000.

Все още няма съставен нито един акт за нарушение от страна на ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата, каза още зам.-главният прокурор Михов.

Прокурор Борислав Джамбазов съобщи, че проверката НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3 е констатирала, че НЕК е задължена да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазар, на база на споразумения и допълнителни договорки.

Другата констатацията, е свързана с начина на ценообразуването - през годините електроенергията се е оскъпила между 10 и 25%. НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите. Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК, посочи още Джамбазов.

Според него налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, и са довели до загуби за НЕК.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не се е възползвало от механизмите, с които разполага, и е налице престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България.

"При проверката на ЧЕЗ беше обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни, по смисъла на закона - ЧЕЗ - Разпределение България и ЧЕЗ - Електро България", обясни прокурор Златкова.

При проверката е установено, че външните услуги представляват най-голямото перо от разходите на ЧЕЗ. Сключени са и допълнителни договори на стойност над 800 милиона лева като според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията.

При дружеството Енерго Про има данни за нарушаване на Закона за обществените поръчки, но всички сделки са сключени след съгласуване с ДКЕВР.

Източник: радио "Пловдив"



Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Да ви таковам таковата мизерници!Алкажници
+4
 
 
Сигурен съм, че документално ЕРП-тата са изрядни.... колкото и да ни се иска, прокуратурата няма да открие документални и законово нарушения. Не ругайте прокуратурата. По скоро проблема идва в осъществявания контрол, законите и сключените договори....
+3
 
 
Прокурор Борислав Джамбазов: "Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК." До тук всичко е ясно- Битият си е бит! Само че до колкото си спомням преди две- три седмици ЕВН поискаха увеличение на цената на тока, защото са накърнени гарантираните им печалби. И понеже след като проверката не установява нарушения, то следва, че ЕВН са прави в исканията си и съответно ще трябва оттук нататък да говорим за повишаване на цената!
+7
 
 
Изненадани? Едва ли. Всичко се прави на ръба на закона. Законно ни обират. ..
+12
 
 
Безобразията нямат край както и беззаконието в нашата държава!!Толкова ли е сложно да се види кой е подписвал преди години договорите с австрийците, чехите и т.н. и да се ревизират тези договори? Чешкият премиер, чак от трибуната в Брюксел занимавал с "отношението" към ЧЕС от страна на България-защо ли? Ами защото би им бръкнало дълбоко в джобовете, защото пенсионната им схема за до 2025 г. е изградена на база на печалбите на ЧЕС от България. Мисля, че не е нужен коментар!! Нека да продължаваме да им пълним гушите пък нашите родители, майките и децата в неравностойно положение да получават по 50 лв. еднократно.....Срам!! Жалко и за хората, които починаха по време на протестите! Какво излезе в крайна сметка от мръзненето по улиците-20 нови партии и сдружения, които се чудят как да захапят кокала!! Мизерници!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Агресия между шофьори в Пловдив
Електротранспорт в Пловдив?
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: