ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Истината за площадката в СОУ "Константин Величков" в Кючука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:40 / 10.04.2013Коментари (29)14770
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Константин Величков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Читател на Plovdiv24.bg попита на редакционната поща на сайта защо спортната площадка с изкуствено покритие в училище СОУ "Константин Величков" в "Кючук Париж" не може да се ползва свободно от жителите на квартала. Освен неговото мнение публикуваме и гледната точка на ръководството на школото, което мотивирано и обосновано обяснява на читателите ни истината около случая:

Здравейте, от няколко седмици често ставам свидетел на едно неприятно явление: достъпът до малката останала част от игралната площадка (останалата част е заета от детската градина, за която Вие сте информирали преди време) в училище СОУ "Константин Величков" в квартал "Христо Ботев" ("Кючук Париж") е забранен, а нарушителите (децата и учениците, които желаят да спортуват на това място) биват заплашвани от ръководството и служителите на учебното заведение с полиция и санкции.

Ясно е, че директорката на училището, г-жа Ели Атанасова, има законното право да прави така, но действията ѝ, според мен, не отговарят на моралните, неписани закони. В околността има още доста училища, но никое от тях не постъпва по този позорен начин: да заключва игрището си, за да не го "повредят". Срамота е!

Чудя се дали наистина ръководителите на училището се страхуват "скъпоценната" им игрална площадка, която е съставена от 2 части: остатък от половин асфалтово баскетболно игрище от миналия век и футболно такова с "нова", втора употреба, полуразкъсана настилка от изкуствена трева (зелен мокет), да не бъде "повредена", или има някаква друга причина за тази зоркост? Бих искал да чуем официално техните мотиви.

Та нали напоследък все повече и поведе набират популярност идеите за борба със затлъстяването на българските тийнейджъри чрез изграждане на спортни съоръжения и насърчаване на спортните дейности, а не застояването у младите хора?! Мисля, че ситуацията в СОУ "Константин Величков" напълно контрастира с новите, модерни представи за това.

Все пак при някои ученици (деца от 6-7 до 16-17 годишна възраст) желанието за игра на баскетбол и футбол в двора на това училище надделява над забраните и другите пречки и те успяват да преминат през ръждясалата, висока около 2,50 метра ограда с шипове. Това не е безопасно и застрашава тяхното здраве и живот. Нека не забравяме , че човешкият живот и здравето на хората са по-важни от всичко останало, включително и законите!

Не мисля, че е моя работа, работа на един непълнолетен ученик, да се занимавам с проблеми от този тип, но, така като гледам, явно другите хора нямат желание да го направят, защото са свикнали с подобен тип отношение към тях в България. Е, аз не съм един от тях. Затова като един деветокласник, бивш възпитаник на СОУ "Константин Величков", гражданин на район "Южен", на град Пловдив и на демократична Република България, се надявам да бъдат намерени отговори на въпросите, които поставих и проблемите да бъдат разрешени. Обръщам се към Вас, защото Вие сте една от малкото останали безпристрастни медии в нашето време и отразявате събития в държавата ни наистина обективно. Благодаря Ви предварително! Приятен ден!

"Това изкуствено покритие го получихме като дарение от Европейската федерация по хокей на трева със съдействието на българската страна. Нашето училище развива хокей, има и паралелка по футбол, която дори представяше България на известен международен форум. Заделихме 15 000 лева от нашия бюджет без никой друг да ни помогне, за да заплатим полагането на настилката. Тези пари разсрочено трябва да изплатим до края на годината на фирмата, която транспортира "тревата" от Лондон и я постави в нашия двор. 

По закон имаме право почасово да отдаваме под наем съоръжението, като това е единственият начин да възвърнем вложените от нас средства. Искам да подчертая, че за целта редовно си плащаме всички данъчни задължения към Община Пловдив. Освен това няколко пъти досега се режат катинарите, чупят се вратите, влиза се с неподходящи обувки, като по този начин се разваля самата настилка. Това не е общинско игрище. Такива игрища има общо 7 в цяла България и ние правим всичко възможно да го запазим за нашите ученици, които го ползват и се подготвят на него. Предстоят още подобрения - да се сложат мрежи на вратите и други.

Отделно от това имаме и предписания от полицията за обезопасяване на двора, който част от жителите на квартала са свикнали да ползват като улица между ул. "Бугариево" и бул. "Македония", което е недопустимо от гледна точка на безопасността на децата", изчерпателно обясни директорката на училището. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е наи-тъпото училище и никога не записваите децата си там...!!! Доверете ми се !!! ;)
0
 
 
"Това изкуствено покритие го получихме като дарение"-добре, това го знаем, но как така в същия момент-"Заделихме 15 000 лева от нашия бюджет"? Интересно къде са тези 15 000 лв. (2 000 лв. от тях са отишли за поставянето на тревата, но къде са другите)?
0
 
 
Не може заради това, че ритаме в това училище, да ни заплашват с полиция, заради това, че сме били счупили катинари, брави и т.н. Директорката казва, че чистили всяка сутрин игрището от бутилки и други мръсотии, първо-няма как да чистиш всеки ден игрище, което е чисто (всяка сутрин в 5.00 ходя да бягам, това е малко преди училището да отвори, няма нито една мръсотия), второ-училището не работи всеки ден (събота и неделя са почивни дни). Уж директорката заделила средства за игрището от заплатите на учителите, но всъщност се оказва, че игрището е подарък от Българската Федерация по Хокей на трева, интересното в случая е, ако игрището е подарък и учителите са отпускали средства за него, къде са отишли парите на учителите? Моля, госпожа Директорът, да отговори на този въпрос!
0
 
 
искам да кажа че ако тази трева беше втора уподреба нямаше да е толкова хубава и като си мислите 4е е 2употреба и не ви харесва за кво играает 2 те е направена само за у4еници от това у4илище за да тренират и да карат часовете си по фискултура 3 ние не влизаме изван у4ебно време само когато тренираме през другото време не ходим в в двора да си играем еитака а вия си флизате когато си искате е спрете ве4е де утре други ден като я скасате вия ли ще е плащате НЕ тези пари зза оправянето на тревата ще излезнат от на директорката дйоба а и вие изобщо не е пазите когато ходим да тренираме винаги има фасове семки и др буклуци аиде ве4е СПРЕТЕ СЕ
+4
 
 
Хареса ми призива повечко да четем, преди да пишем. Още по-добре ще е и да разбираме какво четем, че да даваме адекватни мнения. Учител съм по ФВС и от 15 години работя в СОУ"Константин Величков". Автора на статията би трябвало да ме познава, ако е бил ученик там. Сега малко факти. До преди 15 години в двора на училището имаше футболно игрище с врати /заварени за оградата/, две баскетболни площадки, игрище за волейбол и писта за скок дължина. Какво се случи за тези години.....металните футболни врати бяха изкъртени и откраднати, баскетболните табла разбити и дори видях лично къде са сложени," за да е по-удобно" на феновете на баскетбола да играят. Всяка година, от началото на септември, с колегите ми пресявахме остатъка от пясъка в скочището за дълъг скок, защото загрижените за здравето на децата си жители на района го пълнеха със счупени бутилки, строителни отпадъци и други, като както се досещате, преди това друга също толкова "загрижена" част предварително и за по-удобно ползваше пясъка за домашни ремонти. Удивена съм от "морала", който цари в този квартал. На тревните площи в двора на училището, където играят и прекарват часовете за спорт и отдих учениците от училището, вечерно време и много деца от близките блокове, на същите тези площи пристигат също толкова"грижовни" и "морални" техни родители и съседи и си разхождат кучетата. За тревата вероятно е изключително полезно, като естествена тор, но децата за газят и играят в кучешки изпражнения, не съм го чела, нито в писаните, нито в неписаните закони. Автора на статията, ако е бивш ученик на това училище, както твърди, трябва да е забелязал колко много неща се направиха през последните няколко години, както за сградата така и за спортните съоръжения. Изкуствената трева на водна основа /единствена в града, другите терени са на пясъчна основа и дано деветокласника като експерт да може направи разлика между различните видове/, доби вид на "полуразкъсана настилка" пак благодарение на желаещите да спортуват в този квартал. Технологичното време за да може да изсъхне лепилото е 3-4 дни, но сърце спортно не трае. След 30 минути вече нямаше топка къде да падне по терена, пък лепилото да си съхне когато иска. През последните две седмици "спортуващи младежи" от кватрала няколко пъти разбиваха вратата, побързаха да изкривят и счупят недовършените футболни врати. Сутрин на терена намираме какво ли не, опаковки от храна, чипсове, люспи от семки,фасове, счупени бирени бутилки и дори употребявани памперси.....Това напомня повече за "спиртни", не за спортни занимания. Автора, след като е ученик, защо не отиде при директора на училището, в което учи и да му каже да им купи едно парче зелен мокет/ има ги по стриотелните хипермаркети/, за им го постеле в двора и да си играят безпрепятсвено когото си поискат. Благодаря на всички, които са съпричастни с проблемите ни.
+3
 
 
Като гледам как безобразно е нацвъкан целия град с драсканици, не бих имал доверие да допусна който и да е тинейджър до училищния двор ! Жалко, че всички попадате под един знаменател, но докато има такива мърши ще е така. А който е против това, което съм написал нека има доблестта да иде в полицията и да каже името поне на един негов приятел, познат, съученик, съсед.... за когото знае, че е драскал по стените или е чупил обществена собственост. Сигурен съм, че знаете поне едно име. Но ви е по-изгодно да го прикривате и да ревете в това време, че ви нямат доверие и не ви пускат в училищния двор.
+3
 
 
Ами до някъде са прави има има малки гаменчета които не ходят да и граят а да рушат
+8
 
 
Напълно подкрепям директорката на училището - настилката трябва да се пази за учениците на училището
-1
 
 
15 000 лв, за транспорт и полагане. Струват ми се малко множко!
-2
 
 
Г-жо вие може да пускате площадката под наем или на символична цена!По този начин ще си изплатите всички заеми !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: