ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивската полиция тръгва на лов за неправилно пресичащи пешеходци!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:18 / 25.04.2013Коментари (59)12376
© Plovdiv24.bg
Увеличение на броя на пътнотранспортните произшествия, но намаляване на убитите при тях има от началото на годината до момента в област Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По-малко са и пострадалите пешеходци от ПТП в областта. 

При 21 специализирани полицейски акции на ОД МВР Пловдив от началото на годината досега са санкционирани 149 пешеходци, включително и на автомагистрала "Тракия", съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Радослав Начев. На тях са съставени 92 акта и са наложени 57 глоби по фиш. 

Най-много злополуки с пешеходци настъпват между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите на МПС при движение в населените места и в същия момент - неправилно движение и присъствие на пешеходците на пътното платно.

С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации от 4 април 2012 г периодът от 6 до 12 май 2013 г , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема "Безопасност на пешеходците". 

Радослав Начев обясни още, че от 6 май до края на юни на територията на ОД на МВР - Пловдив ще бъде осъществен активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и на шофьорите, отнемащи предимство на пешеходците. Той допълни, че е създадена организация за провеждане на специализирани полицейски операции "Запази пешеходеца!", по време на които ще се засили контролът над скоростта с дигиталните мобилни заснемащи системи в районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.

При установяване на нарушения, свързани с отнемането на предимство от страна на пешеходец спрямо МПС, към нарушителите ще се предприемат всички предвидени в ЗДвП мерки. Служителите на МВР-Пловдив ще следят и за отнемане на предимството на пешеходец от водач на МПС. За първо нарушение глобата е 100 лева. Ако в рамките на една година това нарушение се повтори, санкцията е двойна - 200 лв. и един месец лишаване от правоуправление. От началото на годината тези нарушения за Пловдивска област са около 200. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
Като цяло трудно може да се стигне до някакъв баланс между пешеходци и шофьори. Това, което ми прави впечатление е че пешеходците се оглеждат много повече на пешеходните пътеки, отколкото на останалите места. Когато се прибирам от работа на улицата до нас спирам поне 4-5 пъти защото всички пресичат както им падне при все че има пешеходен светофар ама кой да направи 10 крачки до него. Друг фрапиращ момент е че по-възрастните хора или пресичат без да се огледат или пък ти им даваш път и те ти дават на теб път, след това ти отново им показваш да минат, те пак ти дават път, отзад започват да надуват клаксоните, ти тръгваш и възрастния човек също тръгва...трагикомично е! Хората с колела си карат по самата пешеходна пътека вместо да бутат велосипеда, майките с колички си вървят по улицата защото тротоарите са разбити, много хора предпочитат да прескачат мантинелите вместо да минават през подлезите - идилията пълна...или казано най-точно - кервана си върви, кучетата си лаят.
+1
 
 
в БГ е yжас .то няма толерантност ни от 6офъори ни от пе6еxодци .бай гановци.
0
 
 
всяка сутрин ме заобикалят като пресичам от Баумакс към Колодрума -:)
+5
 
 
Каквито са ни шофьорите, такива са ни и пешеходците.
+6
 
 
Много пешеходци се развяват като народна песен като пресичат, обаче най страната случка ми се случи когато една девойка изскочи пред колата на сестра ми спря се разпери ръце и заяви на гаджето си, че е готова да умре на място. След това легна в съседното платно и каза - " Лягам тука и умирам." Беше доста шокиращо. Мислиш, че ще пресече, макар и не на пешеходна пътека, а тя се спря насред платното.
+8
 
 
Да застанат на Централна гара!Държавната хазна ще се напълни за 1 час !!!
+4
 
 
"При установяване на нарушения, свързани с отнемането на предимство от страна на пешеходец спрямо МПС, към нарушителите ще се предприемат всички предвидени в ЗДвП мерки." С удоволствие ще чакам да видя да се прави подобно нещо. :)) Ще се радвам просто да видя как от същите тия патрулки привикват пресичащи на червено, скачащи на пътя камикадзета, сечащи по диагонал, прескачащи ограждения и прочее познати сюжети...
+5
 
 
От 13 години карам кола и трябва да ти кажа,че никога до сега пешеходците не са се радвали на такава толерантност от страна на шофьорите.Естествено е и от 2-те страни да има нарушители.Забелязвам обаче и друго- стъпят ли на пътеката пешеходците си мислят,че са безсмъртни.Друг е въпроса за хора,които ги мързи да идат до пътеката и си пресичат от където им скимне,по диагонал,на червено и т.н.Трябва да се внимава,това е цялата работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: