ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ликове на знаменити българи се появиха и по скалите на Младежкия хълм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:00 / 15.05.2013Коментари (25)11814
Портрети на знаменити българи и емблематични чужди автори на детски книги се появиха и в подножието на Младежкия хълм, видя репортер на Plovdiv24.bg. На монумента до детската площадка в близост до железницата върху стари графити са изрисувани ликовете на Ангел Каралийчев, Братя Грим, Шарл Перо, Марк Твен, Майн Рид, Ран Босилек, Джани Родари, Ханс Кристиян Андерсен и Елин Пелин.

От двете страни на самата сграда на гарата ни се усмихват котка и куче, а по скалите покрай алеята и до известната на пловдивчани статуя на "Козичката" са нарисувани ликовете на Васил Левски, Иван Вазов, Тодор Колев, Георги Парцалев, Алеко Константинов, Дева Мария и Леонардо Да Винчи.

Авторът на портретите е 52-годишният художник, по професия воден спасител, Стойчо Гагъмов. Той е от Пловдив. Рисува върху скалите късно вечер и рано сутрин. Разказва, че с творбите си иска да възроди националния дух на българите.

Наскоро Гагъмов нарисува няколко портрета на известни българи и в подножието на Сахат тепе. От скалите там ни гледат Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, Владимир Димитров-Майстора, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Николай Гяуров, Иван Вазов, Васил Левски и Димитър Панов.

"Идеята е много добра. Като дойдем тук с внуците, им разказваме за великите българи, изрисувани на скалите, а приказките на Шарл Перо, Братя Грим и другите автори те сами ни припомнят", споделиха с усмивки двойка възрастни пловдивчани пред репортера на Plovdiv24.bg в градинката до детската железница. 



Още по темата: общо новини по темата: 73
18.02.2024 »
19.08.2023 »
21.06.2023 »
14.06.2023 »
07.05.2023 »
22.03.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ВСИЧКИ ПОРТРЕТИ СА МНОГО ХУБАВИ И СА НА ДЕЙСТВИТЛНО ГОЛЕМИ БЪЛГАРИ И НАПИСАНИ НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! ТОВА МОМЧЕ ТРЯБВА ДА ГО ПОХВАЛЯТ ПОНЕ , ЩОМ НЕ ВЗИМА ЕДНА СТОТИНКА ЗА ТОВА НЕЩО! САМО НА 30 МЕТРА ПО-НАГОРА ВСЕ - ОЩЕ ЖИВЕЯТ ПИЯНИЦИ У КЛОШАРИ НО ОБЩИНАТА ЕДВА СЕГА ВЗЕ НЯКАКВИ МЕРКИ!
-1
 
 
Не ми харесват тези "портрети", не би трябвало да се рисува по скалите, като е добър художник, да рисува на платно!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+3
 
 
Надали повече ще ви харесат безобразията с графити на непълнолетните! Аз също предпочитам да гледам природата, но нещата си имат и друга страна. Не вярвам критикуващите тук да водят децата си в библиотека "Иван Вазов" - детския отдел, да им показват и разказват за тези бележити личности там. Не вярвам, че могат от раз веднага да предложат друго място за тези неща, където да се разхождат и да гледат такива рисунки. А сега имат добрата възможност да съчетаят приятното с полезното.
+2
 
 
Предпочитам да гледам природата, а не разни шарении били те и известни хора. Не стои добре на фона на скалите и зеленината ... Не е правилно да се казва - по-добре тези рисунки отколкото графити с драсканици - и двете не трябва да ги има ... Че привлича внимание, така е, не споря, но може би някъде другаде,не там! Все пак, за добро или лошо, не вярвам да ги изтрият, така, че ще си стоят там :)
+1
 
 
и пак се намират неодобрителни коментари.....не мога да разбера някои хора.....какво лошо има? дори идеята е добра... нова атракция...по- добре ли е да се четат надписи за футболни отбори, отколкото да се гледат тези портрети?!?!? защо все сме недоволни да му се не види?!?!?
Цъкам минуси на буферите :)
на 15.05.2013 г.
+3
 
 
Както казваше Тошко Колев- "Халтура,братче..." .
+9
 
 
И аз не мога да разбера защо точно скалите трябва да бъдат рисувани, като има достатъчно други видими места, на които човека да си покаже таланта и родолюбието. Те и ВМРО разправяха, че е много хубаво да нарисуваш знамето на тепето, но всички виждаме резултата. В нормалните страни архитектурните и природни забележителности се пазят в истинския им вид, а разни сгради, трафопостове, подлези се разкрасяват с рисунки. Какъв е проблема и тук да е така?
+2
 
 
Ее и там ли омазаха положението та това е грозно да рисуваш върху природата ами да рисуват по улиците да се махнат тия сиви изгле.ди
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
XXI игри на БАСС
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: