ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българските ученици на първите места по пиене на алкохол в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 30.05.2013Коментари (19)5219
© Plovdiv24.bg
Тийнейджърите между 16 и 18 години пият редовно, поне веднъж месечно те си правят запой. Това се отнася за 87 на сто от младежите и девойките, показват резултатите от проучване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" (ESPAD).

Всеки трети ученик в България е употребявал алкохол преди да навърши пълнолетие или поне 40 пъти е пил спиртни напитки, вино или бира.

По тези показатели българчетата са на едно от водещите места на континента. По-често от нашите деца си признават, че пият само връстниците им в Чехия и Латвия - над 95 на сто. Учениците в Исландия най-малко консумират алкохол, едва 56 процента от тях са опитвали спиртни напитки вино или бира, преди да навършат пълнолетие. 45 процента от учениците си признават, че са прекалявали с алкохола през последната година.

Независимо от стряскащата статистика се оказва, че българските тийнейджъри не пият така безпаметно, както връстниците им в скандинавските страни, Великобритания и Чехия. Едва 3% от българчетата се напиват до такава степен, че да попаднат в токсикологията или в изтрезвителя. От интоксикация се нуждаят 4,6% от учениците в Дания, 4% във Великобритания, 3,6 в Чехия и 3,8 на сто във Финландия, Швеция и Норвегия.

Оказва се, че най-много от децата и подрастващите ученици са пушили цигари поне веднъж в живота си в Латвия - 78 на сто, в Чехия - 75 на сто, в Хърватска, Естония, Литва и Словакия - между 70 и 74 процента. У нас 66 на сто от младежите твърдят че са припалвали цигара поне веднъж в живота си. В Исландия са опитвали тютюна едва 26 на сто.

Българчетата са по средата на класацията по отношение на употребата на наркотици, амфетамини, екстази и транквиланти. 26 на сто от 16 годишните у нас са опитвали някакъв незаконен наркотик, докато в Чехия 43% са се друсали.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Естествено, че управляващите са виновни. Родителите ли са тези които печелят от липсата на реални наказания налагани на дискотеките и магазините продаващи алкохол на тийнейджъри или хората трупащи богатства на гърба на една все по-деградираща държава. Огромния проблем се крие в неефективната налагаща санкции и контрол съдебна система. Именно затова летим стремглаво надолу. Здрава съдебна система= здрава държава. Затова никой не я реформира, за да си продължава безнаказаното крадене и злоупотребяване.
0
 
 
Аз бях на 16-18 г. през 1991-1993 год. и пак пиехме яко без да е имало Герб или Тройна коалиция, значи виновни са БСП, тъй като само тях ги имаше тогава :D Майтапа настрана, но много тинейджъри минават през етапа "Безразборна пукница" в един момент от живота си, минава после
0
 
 
Деске, точно през тези 7 години е въпроса дали ще се издъниш като родител. Пък и съм чувал, че обикновено докато влязат в университет са под един покрив с родителя. Ако родителя е мекушаво лайне, работата е бегала...
0
 
 
"Родителите, родителите" - ама друг път. Родителите са до теб първите 7. Могат ли да им бършат задниците като станат тинейджъри и улицата ги възпитава, при положение, че те самите нямат мозък в главите си?!
0
 
 
И какво родителите са виновни ? Трябва да тичат след г*за на децата си вместо да работят ли ? Удома може да имат контрол над тях но навънка какъв контрол има родителя ? Така си говорите глупости ! Някой не се ли сети да потърси вина в тези които са им продали алкохола ?
Aнонимен
на 30.05.2013 г.
0
 
 
Това като го чета ми става смешно, как така редовно поне веднъж месечно. Аз бях ученик в елитна столична гимназия от 8 клас нататък беше нормално ПОНЕ 1-2 пъти седмично да се пие много сериозно. Това важеше за голяма част от учениците не говоря за единици.
0
 
 
ама друго си е в някое апартаментче да събереш десет ученички облечени като порно звезди или чалга певици и да купиш за 30 лв водка и после всеки със всеки, то си е изкушаващо за момчетата... дам
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: