ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Социалните обещания на БСП на пауза до евентуален икономически ръст
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 31.05.2013Коментари (14)5562
© Bulfoto
Социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да останат на пауза, докато икономиката не се раздвижи и не създаде работни места. Това стана ясно от думите на Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски", който коментира, че ангажиментите ще бъдат изпълнени, но бизнес средата трябва да бъде успокоена.

С условието, че предстоят анализи и оценка на състоянието Чобанов коментира, че има пропуски в бюджета и в него е заложен твърде оптимистичен икономически ръст.

От следващия бюджет

По думите на новият финансист номер 1 повишение на минималната работна заплата няма как да стане без рестарт на икономиката и успокояване на бизнеса, защото не може с магическа пръчка да скочат доходите.

Чобанов обвини предходните две правителства - на ГЕРБ и на служебния кабинет "Райков" в размествания в бюджета и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция. 

"Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката", коментира Чобанов.

По повод на обещаните 250 хил. нови работни места от левицата по време на кампанията, той коментира, че това броят места са били "пример към обещанието" и добави, че и този ангажимент ще бъде изпълнен. За да стане това обаче е нужно успокояване на средата и реформи например в държавните такси.

Министър "Ръст"

Петър Чобанов ще бъде министър на растежа, а не само на стабилността. По думите му това ще е разликата между неговото управление и това на Симеон Дянков, защото е важно не само да има фискална сигурност, но и развитие на възможностите на хората.

По повод на изказването на премиерът Пламен Орешарски пред bTV снощи, че новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1,4 млрд. лв., финансовият министър обясни, че това са средства, които приходните агенции са прогнозирали като неизпълнение на данъчните приходи. Чобанов поясни, че проблемите в способността на НАП и Митниците да съберат повече пари ще бъде анализирана и смяната на шефовете им също ще бъде обект на преоценка.

"Към този милиард има още плащания, които трябва да се направят. Има едни 800 млн . лв. дълг, емитиран през февруари на пожар от банковата система у нас. Той беше за да се плати дължимото на земеделците и да се спрат евентуални протести", коментира министърът. 

Според позицията му дългът е взет за твърде кратък срок - половин година и така бюджетът е бил много натоварен.Чобанов посочи още 600 млн. лв., които трябва да излязат от резерва и да отпътуват към Международния валутен фонд, плащайки таксата за увеличение на квотата ни.
Като основен проблем Чобанов посочи,че България е близо до лимита на дълга си, а е едва средата на годината. Според него ще е нужна изключителна гъвкавост оттук на сетне.

Горещият картоф "Белене"

Финансовият министър не очаква рестарт на проекта "Белене" и категорично отрече да има план с дата 5 юни, на който това да бъде обсъждано. Повод за уточнението дойде от информация в медиите, че предстои да се обяви възобновяването на работата по проекта.

"Трябва внимателен анализ - и на финансите и на енергийната система като цяло. В момента има много проблеми и неизпълнени инвестиционни програми, както и дисбаланс на мощности и потребление. Това е и заради моментното състояние на икономиката", заяви той и подчерта, че не споделя ентусиазма за проекта.

Чобанов отрече програмата на кабинета да има категорична точка за приватизация на ЕРП-тата. Според него не е сигурно, че това ще доведе до разрушаване на монопола, а и пари за изкупуване на държавния дял няма.

Под прицел - парите на държавните фирми

Под прицел може да попадне прокараният от служебния кабинет закон, който контролира разпределението на парите в държавните фирми в банките у нас. Чобанов не даде конкретна позиция, но обърна внимание на публикации в медиите, според които има вратички за заобикаляне на нормативния акт и трябва да се види дали реално закона работи.

"Пицата не знам дали ще е пица", заяви Чобанов в препратка към бюджета-пица на Симеон Дянков за 2010 г., която беше малка и постна. Според него бюджетът на държавата не бива да е просто счетоводен баланс, а да отразява водените политики.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Много съм "изненадан",да не събират пари за Белене !
-5
 
 
Всички са боклуци. Особено този ми напомня на онзи ол*гофрен Дюдянков.На всички трябва да им ясно , че тези не провеждат ли социална политика/на геноцит по гербераски/, ще ги последва съдбата на братчедите от Герб.
0
 
 
Защо е такъв резултата от изборите? Защото по-голямата част от народа не вярва на никой вече! Писна им от по-малкото зло. Отдавна трябваше да се направи нещо по въпроса, ама нейсе. Ти ги пъдиш от власт, защото са се оакали, те пак се бутат да управляват с мотото "ама предишните са виновни, при нас беше Рай", и на всичкото отгоре, те броят за късопаметен и тъп и все едно, че несъществуваш. Но като дойдат изборите и с твоя глас си зимат по 2500 на месец, пък после я се вяснат в парламента да оплюят някой, я не. А ти се бъхтиш по цял ден да ги правиш милионери.
+3
 
 
Аре сега стадото дето повярва на другаря Серегей СтаниШеф и бабетата дето викаха по митингите Бйе-Сйе-Пйе да плачат нито пенсии нито заплати нито нищо само един голям червен *уй ама така ви се пада като вярвате на другарите и сега ония по селата като ЕС пак им резне субсидиите ще блокират пак София с тракторите ама кой ще ги чуе другарите ще са си напълнили гушката доволно и вече ще са задрямали и оглушели за народа който ги е избрал аре сега народе викай Зииг Хайл на национал-социалистическото правителство в състав политкомисар от НКВД Станишев,Местан паша и оберщандартенфюрер SS Сидеров а да и техният министър на пропагандата Николай Бареков!
+6
 
 
Коя икономика?Май забравиха,че точно те оставиха без икономика България.
+4
 
 
Това сякаш от доста време го слушаме...
+5
 
 
естествено че са на пауза....лапачи такива
+1
 
 
Булгарите сме такова стадо.....юрка ни всеки които ни хване..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблеми с водата в Брестовица
Срути се къща в Стария град
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: