ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Опашки в Русия за наши череши
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 19.06.2013Коментари (11)2941
© Plovdiv24.bg
Московчани са изкупили за два дни цялото количество български череши, които са доставени в руската столица през миналата седмица. За първи път от 25 години успяваме да изнесем нашата стока без посредници, съобщи Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. За експорт се търсят големи количества плодове, за предпочитане е да бъдат от един и същи сорт, като стоката трябва да издържа до 14 дни при хладилни условия, за да се реализира в добър вид. С първите количества са заредени магазините на голяма търговска верига. Макар руските партньори да плащат разсрочено, те са коректни и производителите са доволни от цената, каза още Трифонов. След няколко дни е следващата доставка за най-големия град на Руската федерация.

По два лева за килограм се изкупуват плодовете за износ директно от градините. За сравнение стоката за нашия пазар върви по 1,40 лева, а за преработка по левче. По магазините в Москва черешите вървят около пет евро.

През това лято в Русия ще бъдат доставени български дини и капии. Водят се преговори и за износ на наши праскови, разкри Трифонов. В страната обикалят няколко молдовански и украински търговци на плодове, които изкупуват нашата продукция. Макар да плащат в брой, те работят без документи, а има опасност и от измами, предупреждават от бранша.

При нормална работа в рамките на 8 часа един берач обира около 60 кг, а за кило череши се плаща по 35 ст.

"Аз заедно с внука ми, който е 6-и клас, набрахме за един ден 100 кг. Изкарахме 35 лв. Иначе, ако работя сам, мога да набера между 50 - 70 кг", разказва 60-годишният Петър Георгиев от Кюстендил. По неговите думи в момента времето е изключително подходящо за плодовете. Заради високите температури през последните три дни черешите зреят с часове. Вече настъпват късните сортове, което е пикът в кампанията.

Цената на "червеното злато" на изкупвателните пунктове в региона в момента е 90 ст. Очакванията са тя да набъбне до 1,50 лв. , но зависи и от самата реколта и метеорологичните условия. На кюстендилския пазар черешите се предлагат по 2-3 лв. за кг в зависимост от качеството, докато в столицата вървят по 4 лева минимум.

От няколко дни пък в Кюстендил отвори и вторият контролно пропускателен пункт. На място се спират всички преминаващи автомобили.

"Досега не е имало кражби. Не е откраднато и кило от някой масив. Всичко върви нормално", каза и шефът на полицията в Кюстендил Росен Райчев.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
За съжаление е станало част от държавната политика схващането и стремежът ДА НЕ СЕ ИЗНАСЯ В РУСИЯ. Всячески се пречи на този естествен процес, а руснаците искат ли искат - мляко, млечни продукти, зарзават яко.
+8
 
 
290 млн бяха през последното преброяване в СССР, а населението на Россия сега е около 145 млн :))) Но пак, ако се "пробие" руския пазар, не само "...хората, занимаващи се с земеделие..." ще са доволни, но и хора, които биха могли да работят във преработващия сектор - денонощно да работят линии за консерви, пак няма да задоволят потребностите само на Москва и С.-Петербург :)))
+10
 
 
Ако успеем да си върнем руския пазар на плодове и зеленчуци,хората ,занимаващи се с земеделие ще са много доволни.Все пак руснаците са около 250 милиона!
+6
 
 
Много, много добра новина за нашите производители!!! Ако руснаците започнат да изкупуват доматите и капията ни, дръж се Земьо Българска! Тогава рязко ще получат стимул производителите ни! Това ще се отрази и с повишение на вътрешните ни цени, съответно върху всяко правителство трябва да се оказва натиск за растеж на заплатите ни! Този натиск вече го започнахме! Нека на политиците ни да им пари под краката, да не видят спокойствие, докато не се гарантира механизмът за непрекъснат растеж на заплатите ни!
на 19.06.2013 г.
+12
 
 
На запад по мои лични наблюдения с години им е натрапван изкуствен вкус . Когато направих салата от истински български домати домакините се чудиха това да не е ГМО защото токова нещо нямало в магазина. Руснаците знаят вкуса на българските плодове и зеленчуци и ако си върнем поне и половината от загубените пазари земеделието ще живне сериозно. Лични наблюдения и не претендирам да съм експерт.
Aнонимен
на 19.06.2013 г.
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: