ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Библиотека "Иван Вазов" няма вина за изхвърлените на улицата книги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 22.06.2013Коментари (3)2556
© Plovdiv24.bg
Купчина изхвърлени книги от Народната библиотека "Иван Вазов" безспорно разбуни духовете в Пловдив. Оказа се обаче, че няма нищо скандално в цялата история. Директорът на библиотеката Димитър Минев обясни пред ПОТВ, че изчистването на негодните книги е практика, която се извършва във всички библиотеки и читалища в страна. Това е по наредба за опазване на библиотечните фондове, според която има изискване за вторичен подбор на книги. Изданията, които са били отстранени са в недобро физическо състояние, с много акари и бактерии. 

На самия ден е трябвало да пристигне камион, който да транспортира книгите до пункта. Станала е грешка, транспортът закъснял и техническите лица, които не са свързани с библиотечното дело, стоварили книгите на улицата. Минев беше категоричен, че там не е мястото, където да се изхвърлят книги, но грешката вече е допусната и отговорните лица са понесли последствията за действията си.

Той добави още, че в миналото библиотеката се е опитвала да дарява излишните книги в училищни библиотеки и читалища, но за съжаление изданията са се дублирали или са се търсели по-актуални заглавия. "Никой не иска да чете книги отпреди 30 години" – коментира още той.

Директорът на библиотеката предложи да бъде организирана акция, в която старите книги да не бъдат изхвърляне за вторични суровини и покани представителите на четвъртата власт да се включат в организацията и популяризирането на тази идея. "Иван Вазов" не разполага с подходящо помещение и това е основният проблем. 

Междувременно в социалната мрежа Facebook все повече набира сила инициативата "Подари книга на депутат". "Моля, имайте предвид, че става дума за инвалиди в неравностойно положение, силно обременени - страдащи или от патологична глупост, или от остра морална недостатъчност (а най-често и двете). Нека проявим загриженост и им окажем тази помощ. Възпитайте политик днес, за да не го замеряте утре" - коментира инициаторът на тази идея - поетът Иван Ланджев. Може би част от книгите за вторични суровини биха влезнали в полза на тази кауза.

Желаещите да дарят книга на депутати могат да го направят на e-mail pk@podkrepetekniga.org или на Facebook страницата на ПОДАРЕТЕ КНИГА. 

Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
За книги не съм сигурен дали са подарявали, но преди време правиха разчистване на видеокасети и грамофонни плочи, които даваха безплатно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лека атлетика - подготовка и състезания
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: