ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
EVN заведе дело срещу България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 27.06.2013Коментари (38)8420
© Plovdiv24.bg
Австрийската компания EVN AG е завела арбитражно дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, който е част от групата на Световната банка. В прессъобщението, което компанията публикува по този повод в петък, пише, че делото цели да защити бизнес интересите си в страната. От EVN предупредиха още през март, че ще предприемат подобно действие срещу България заради нарушаване на международните споразумения за инвестиции.

От австрийската компания уточняват, че спорът произтича от действията на българските регулаторни власти и правителството във връзка с ценообразуването на електроенергията и компенсациите за задължителното изкупуване на възобновяема енергия. Според EVN тези мерки са причинили значителни щети на компанията и нейните филиали. В своето заявление от март, както и по няколко повода след това, от компанията отправиха покана към българското правителство за започване на преговори за постигане на споразумение. До момента обаче опитите за изход от създалата се ситуация не са дали резултат, коментира пред "Капитал Daily" говорителят на компанията във Виена Щефан Цах. EVN има разбиране за това, че България има ново правителство, но въпреки това проблемът се нуждае от бързото му разрешаване.

Цах не пожела да посочи конкретна сума, но съобщи, че вече става въпрос за двуцифрена милионна сума. Също така не посочи за каква сума са претенциите на компанията пред международния арбитраж. От EVN се надяват, че благодарение на арбитража ще бъде намерено бързо партньорско решение за двете страни.

До конфликта се стигна, след като през 2012 г. от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определиха по-ниска зелена добавка, която не можеше да покрие сумите, необходими за изплащане на преференциалните тарифи на ВЕИ централите. Причина за разминаването в данните беше, че от електроразпределителните дружества трябваше да дадат прогнозата си в края на март, а решението на регулатора, базирано на тези данни, беше обявено в края на юни. През тези три месеца опасенията, че ще има нулева година за присъединяване на нови мощности, предизвика скоростно придвижване към реализация на всички заявени за следващите три години проекти. Така вместо заявените от ЕВН прогнозни данни за около 300 мегавата соларни мощности за целия ценови период още преди започването му бяха присъединени двойно повече.

ЧЕЗ и "Енерго-про" също имат разминаване в данните, но най-голямата разлика спрямо заявения товар се получи при ЕВН, тъй като на тяхната територия са инсталирани най-много зелени мощности. Те не са били взети предвид при съставянето на модела на ценообразуване, който влезе в сила от 1 юли 2012 г. Така разликата спрямо подадените прогнозни стойности трябваше да бъде платена от електроразпределителните дружества. Към края на май месец т.г. от ЕВН отчетоха 192 млн. лева непризнати разходи за закупуване на възобновяема енергия. От дружеството коментираха, че всеки слънчев ден коства на компанията 1 млн. лева.

Становището на енергийния регулатор по проблема, изразено от нейния предишен председател Евгения Харитонова в началото на април, беше, че електроразпределителните дружества трябва да понесат отговорността си за грешните прогнозни товари, които са подали. "Когато някой прави бизнес в България, трябва да го прави добросъвестно", заяви тя в тази връзка на първото заседание на Обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката, добавяйки, че не може да се вмени вина на комисията, че е базирала модела и добавките в него върху заявените от дружествата стойности.

Непризнатите разходи от задължителното изкупуване на зелена енергия, които генерират ЕРП-тата, ще се преустановят с въвеждането на новия модел на ценообразуване, който би трябвало да влезе в сила от 1 юли. Тъй като обаче още не е приета законодателната рамка, която да регламентира новия модел, е вероятно настоящият ценови период да се удължи поне до средата на юли.

Значително по-неясно обаче е положението с приходите от такса достъп, която наскоро съдът отмени като незаконна.

Таксата беше въведена през септември 2012 г. от ДКЕВР по искане на електроразпределителните дружества, за да компенсира разходите им за изплащане на преференциалните тарифи. По тази линия от ЕВН са събрали 67 млн. лева приходи и от компанията очакват ДКЕВР да вземе решение какво да правят с тези пари - дали ще се връщат на производителите, дали ще се привежда по сметката на НЕК или нещо друго. Ако регулаторът излезе с тълкуване, че тези пари трябва да се върнат на ВЕИ производителите, от ЕВН ще имат питане към Националната агенция за приходите какво следва да се направи с ДДС-то, което от компанията вече са платили върху този свой приход.

Казусът с ЕВН не е частен и макар и в по-малък мащаб засяга и останалите две електроразпределителни дружества, които със сигурност също ще търсят начин да покрият тези свои реално платени разходи.

При представянето на новия модел на ценообразуване в началото на миналата седмица от ДКЕВР отчетоха, че има 317 млн. лв. действително извършени разходи за произведена енергия от възобновяеми източници, която не е била включена при ценообразуването от 1 юли 2012 г. От "Енерго-про" очакват непризнатите им разходи за изкупуване на зелена енергия за ценовия период да са около 50 млн. лева, вероятно около 60 - 70 млн. лева ще бъдат разходите и за ЧЕЗ - и така заедно с разходите на ЕВН се получава сумата, заявена от енергийния регулатор.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
смърт за австрийските чифути изпили кръвта на българина национализацията ще ги оправи
0
 
 
"Горките", направо да ги оплачеш...загуби имат, а хората????? Тяхните "загуби" са вписани в сметките - няма да изброявам по колко точки, колко още искат? Все едно аз да предвидя да направя ремонт за еди си колко пари, но той излязъл повече и да отида да дам сметката на тях и да искам да ми платят разликата? Живеем в Абсурдистан! Думи нямам, ще бягаме далеч!
0
 
 
Много ми е интересно ако всички Български домакинства спрат да си плащат тока тези какво ще правят.
0
 
 
Не е луд тоз които изяде баницата. Виновни сме ние ,че допуснахме хотелчев и крадливото царче да джиросат енергото.Таман сме напрали скорост , да ги изметем и тези мизерници от България.
+1
 
 
Защо не го направиха това, когато беше правителството на ГЕРБ? Защото с тия играта е приятно-доходоносна ли? Не стига, че бавят за да могат да сключат някое договорче, за да могат да прихванат поне нещо,че и тея ги улесняват. Пиша постоянно в тази фен страница 3 пъти минимум. 2009-2010 г. по думи на бившия премиер г-н Бойко Борисов цитирам, уважаеми- цитирам, цитирам следното- "От енергоразпределителните компании нямаме нищо вкарано в държавата,а имаме вземания за около 2 мил лева(сумата не съм мн. сигурен за достоверността й), отговора им е следният, че те давали парите за проекти и имали проекти, затова се бавели". При положение, че тока струваше жълти стотинки(като 5 и 2 ст. не се повтаряха) за к/в, след въвеждането на закона за зел. енр.която и си се заплаща подобаващо(мисля че цената й е една от най-високите в ЕС(не сравнявам това с заплатите, защото ако го направя, ще излезе че сме най-богатата държава в света, защото над 70% плащат 1/4 и отгоре от общият бюджет на семейството, няма да включвам и другите неща, храна, горива, с цел да не излезем и някакви извънземни и че сме вадели злато и диаманти от някоя планета, защото нямаме и полезни изкопаеми в големи обеми). Оставям знанията по география и математика, да навлезем в тарикатските "изнизвания". Когато някои е заплашен тои бяга, когато е притиснат тои се брани. Случаят е същия тук-търсят юридически методи, за да вдъхнат "живот" на загубени каузи, да оставим и юридическите знания и нека да яхнем Българският дух- Храни куче да те лае! Все пак ние си знаем домашно животно нарани ли някои от стопаните си ножа-нашите управляващи сега са така "без синджир", ДА УВИ господа и дами според закона - Безстопанствени животни подлежат на изтребление, отнася се и за болни. При правителството на ГЕРБ го отмениха, но си караме по-старите закони-да си ядат яйцата сурови и доматите развалени сега!
0
 
 
Те са нагли- ама тези дни ги чака "КЪСО"!Да не мислят че сме ги забравили ?
Aнонимен
на 27.06.2013 г.
+1
 
 
Защо като фирма мога да си изтегля ддс на всички разходи но не и ток?
+3
 
 
СЛЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО ИДВА И ВАШИЯ РЕД , И ТАКА ДО КРАЯ НА ВСИЧКИ ПРИЧИНИЛИ БОЛКА НА ТОЗИ НАРОД.
Aнонимен
на 27.06.2013 г.
+2
 
 
Серсеми със серсемите им! Ще ми съдят татковината, а аз да им плащам тока, така ли! Или все едно с моите пари да завеждат дело срещу мен? Такита тъпаци трябва да са си у тях и там да си съдят техните клиенти и техните сънародници. "Австралийци" ненаситни! Срам нямат!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: