ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Кабинетът "Орешарски" криел критики на МВФ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 05.07.2013Коментари (12)6577
© Bulfoto
Кабинетът "Орешарски" скри критики на Международния валутен фонд (МВФ), пише днес вестник "Сега".

Новата ръководителка на екипа на МВФ за България Мишел Шанън е заявила: "Властите в София да намалят бюрокрацията и да изкоренят корупцията и шуробаджанащината."

"Сега" отбелязва, че "българските управляващи за пореден път си позволяват да тълкуват и цензурират оценки на външни институции за държавното управление.

Мисията на МВФ, водена от Мишел Шенън,беше в България от 27 юни до 3 юли и се срещна с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и БНБ

Вчера Министерството на финансите е пуснало на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд, в която твърди, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи.

Сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в официалната версия на българското министерство са премълчани важни забележки, свързани с намеренията на кабинета "Орешарски" да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата.

Подобни "редакции" имаше и по времето на бившия вицепремиер Симеон Дянков, отбелязва "Сега".

И подчертава, че МВФ всъщност предупреждава кабинета "Орешарски" да не стопира пенсионната реформа.

"Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни средносрочни предизвикателства пред публичните разходи. В този контекст замразяването на процеса на повишаване на възрастта за пенсиониране и промените в правилата за индексиране на пенсиите биха означавали влошаване на устойчивостта на пенсионната система", се посочва в прессъобщението на МВФ.

В него се казва още, че ако управляващите все пак решат да отменят покачването на пенсионната възраст, това трябва да е съпроводено с компенсиращи мерки и намаление на разходите. Това е премълчано на сайта на финансовото министерство.

"Министерството удобно е "пропуснало" и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева", коментирал за "Сега" икономистът Георги Ангелов.

Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними. Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. От фонда препоръчват "да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите за повишаване качеството на публичните услуги в рамките на ограничените фискални възможности", т.е. повече ефективност и рязане на ненужни разходи в администрацията.

В публикуваната от министерството информация има и други пропуснати текстове. Чиновниците на министър Петър Чобанов по странен начин пропускат забележката на МВФ, че "властите трябва да имат предвид последствията от увеличаването на минималната заплата и минималните осигурителни прагове", при това в условия на "неприемливо висока" безработица.

МВФ предупреждава, че "евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност или забавени плащания по еврофондовете не бива да се компенсира с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката".

Това означава, че ако България потъне в рецесия, при лошо изпълнение на бюджетните приходи управляващите все пак ще трябва да вдигнат дефицита и да търсят пари за финансирането му.

Според Георги Ангелов най-вероятно кабинетът "Орешарски" се готви да натовари държавата с нов заем от около 2 млрд. лв., а по обясними причини МВФ, който е потенциален кредитор на България наред със Световната банка и други международни финансови институции, не е против това. Мисията на МВФ има нов шеф, правителството ни също е ново, затова тонът на забележките е доста мек.

Експертите на МВФ смятат, че изпълнението на заложения в сегашния бюджет дефицит е постижимо. Изрично обаче предупреждават, че държавата не трябва да компенсира неизпълнението на бюджетни приходи с допълнително орязване на бюджетните разходи. Така според фонда ще се избегне допълнителен натиск над и без това уязвимото възстановяване.

Препоръчва се обаче държавата да намери начин за по-добра структура на разходите и да повиши ефективността им, за да може обществените услуги да се подобрят въпреки фискалните ограничения.

"Застаряването на населението и продължаващата емиграция очертават затруднения пред фискалната политика в средносрочен план. В този контекст спряното покачване на пенсионната възраст и връщането на старата система за индексиране на пенсиите ще подкопаят стабилността на пенсионната система, ако не са съпътствани с компенсаторно орязване на други разходи", предупреждават от фонда.

Посещението на меисията на МВФ, което завърши без обичайната пресконференция, но с прессъобщение, е подготовка за същинската партньорска мисия на фонда у нас наесен, която ще постави по-точна диагноза.

Днес се очаква Орешарски ще запознае подкрепящите го депутатите от БСП, ДПС и "Атака" с причините да иска актуализация на бюджета за 2013 г.

Добрите оценки на МВФ за България се отнасят за миналото. Отбелязва се, че "трудно постигната макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура, която е предпазила страната ни от най-тежките последици от световната криза". Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България.



Още по темата: общо новини по темата: 543
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
предишна страница [ 1/91 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
те винаги са си били мишки и са се криели по дупките!
+2
 
 
ПРИ ТЯХ ОТДАВНА Е ЗАПОЧНАЛА КРИЕНИЦАТА И СЕГА СЕ ОПИТАХА ДА СЕ СКРИЯТ ЗАД ГЪРБА НА ГЕРБ,НО ГИ ИЗЛОВИХА
-2
 
 
спрете всякакви протести докато борисов и цветанов не влязат в кауша/ после търсете сметка на следнащите
Здравейте, възмутена съм от държанието на кондукторката от автобус РВ 4176 РХ на линия 93.Втори ден под ред се качвам на този автобус и съм безумно възмутена. Днес на четири места по стъклата имаше налепени листове, че билетите се продават при шофьора. Ес
на 05.07.2013 г.
+2
 
 
При тях само хубавите неща трябва да излизат на показ. Но още какво ни чака ако останат на власт - не ми се мисли. Хайде пловдивчани на протест.
+3
 
 
За 2 месеца каквото можаха взеха, сега да се захващат да правят нещо или да се махат.
+4
 
 
Охо тя голямата криеница тепърва започва....:)
+5
 
 
"...Добрите оценки на МВФ за България се отнасят за миналото..." Значи излиза ,че все пак ГЕРБ са направили нещо хубаво, докато сега всеки ден има протести и нови изумителни нарушения. Днес излиза ,че са укрили критики... какво ли ще е утре ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: