ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Условни присъди за лекарки, причинили по непредпазливост смъртта на 4-годишно дете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 09.07.2013Коментари (21)10400
© Plovdiv24.bg
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Смолянския окръжен съд в частта, с която подсъдимите Денка Лалова и Мария Ирикева са били изцяло признати за невинни и оправдани по повдигнатото им обвинение по чл.123 ал.1 от НК, като вместо това постанови:

Призна подсъдимата Денка Лалова за виновна в това, че за времето от 20:24 часа, на 18.09.2009 г., до 03:35 часа на 20.09.2009 г. в Смолян чрез бездействие, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, за която се изискват специални знания по силата на нормативен акт - чл.183, ал.1 от "Закона за здравето" и чл.3, ал.1 от "Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина", представляваща източник на повишена опасност - общопрактикуващ лекар, съгласно договор между НЗОК и ЕТ "Ден - 61 - д-р Денка Лалова - амбулатория за първична медицинска помощ - индивидуална практика", като е нарушила разпоредбите на Закона за здравно осигуряване и Закона за здравето, е причинила по непредпазливост смъртта на Никол С. от Смолян, поради което и на основание чл.123 ал.1 от НК я осъди на наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

Подсъдимата Денка Лалова е лишена от правото да упражнява лекарска професия за срок от 1 година, считано от влизане в сила на присъдата.

Призна подсъдимата Мария Ирикева за виновна в това, че за времето от 03:35 часа до 06:30 часа на 20.09.2009 г., в гр.Смолян, като дежурен лекар в "Спешно приемно отделение" при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД - гр.Смолян, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - лекар - ординатор в СПО при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД гр.Смолян, за която длъжност се изискват специални знания по силата на нормативен акт - чл.183, ал.1 от "Закона за здравето" и чл.3, ал.1 от "Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина", представляваща източник на повишена опасност, в нарушение на разпоредбите на Закона за здравното осигуряване; Закона за здравето, както и задълженията си от длъжностната характеристика, е причинила по непредпазливост смъртта на Никол С. от гр.Смолян, поради което на основание чл. 123 ал.1 от НК я ОСЪДИ на наказание "лишаване от свобода" за срок от две години условно с 3 години изпитателен срок.
 
Подсъдимата Денка Лалова е лишена от правото да упражнява лекарска професия за срок от две години, считано от влизане в сила на присъдата.

Присъдата е потвърдена в останалата й част, в която подсъдимият Виктор Господинов е бил признат за невинен в това, че за времето от 07:20 часа до 08:00 часа на 19.09.2009 г., в гр. Смолян, в "Спешно приемно отделение" при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров " Смолян поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - лекар - ординатор, за която длъжност се изискват специални знания по силата на нормативен акт - чл.183, ал.І от "Закона за здравето" и чл.3, ал.І от "Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина", представляваща източник на повишена опасност, като дежурен лекар на 19.09.2009г., в "Спешно приемно отделение" е причинил по непредпазливост смъртта на Никол С. от гр. Смолян. 
 
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Съдебното производство е било образувано пред Смолянския Окръжен съд по внесен обвинителен акт срещу общо-практикуващият лекар д-р Денка Лалова; двамата дежурни в лекари -ординатори д-р Виктор Господинов и д-р Мария Кравошилова - Ирикева от СПО при УМБАЛ "Бр. Шукеров" - Смолян, както и дежурният началник на "Детското отделение" д-р Красимира Съботинова, които чрез бездействие, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, за която се изискват специални знания по непредпазливост са причинили смъртта на Никол С. на 20.09.2009г. - престъпление по чл.123, ал.1, пр.2 от НК. За д-р Съботинова производството е било спряно поради тежко заболяване и е приключило спрямо останалите трима лекари с изцяло оправдателна присъда.

По делото има приобщени няколко експертизи, които излагат две противоположни становища за причините за смъртта на детето Никол и съпричастността на горепосочените лекари. Затова Пловдивския апелативен съд назначи повторна, петорна, комплексна съдебно-медицинска експертиза с други съдебни лекари, патологоанатом, по инфекциозни и детски болести. 

Според нейното заключение смъртта на Никол С. е настъпила в резултат на хеморагична пневмония, която е едно от усложненията на варицелата, въз основа на макроскопската и хистологична картина в белите дробове. Експертите са категорични, че всички подсъдими с бездействието си са допринесли за фаталния край, защото са нарушили правилата за добра медицинска практика, тъй като са извършили задълженията си в непълен обем, недостатъчно задълбочено и професионално. По този начин е налице пряка причинно-следствена връзка на тяхното поведение с настъпилата смърт на детето.

Апелативният съд, след като се съобрази със заключенията на експертите и събраните доказателства, прие за обосновано повдигнатото обвинение срещу д-р Лалова и д-р Ирикева, за разлика от д-р Господинов. 

За д-р Лалова обвинението е коригирано по отношение на началото на инкриминирания период да е от по-късен час вечерта на 18.09.2009г. в 20.24 ч., когато е била уведомена за влошаващото се здравословно състояние на детето, без да му извърши повторен преглед, да му назначи изследвания или да му издаде направление за хоспитализация, което би му дало шанс за живот, т.е. да оцелее. 

За д-р Господинов се установи, че е допуснал нарушения, тъй като не е извършил обстоен преглед на детето в края на дежурството си към 7.20-7.30 часа на 19.09.2009г., нито е назначил консултация с инфекционист и педиатър, което евентуално би довело до вземането на решение за хоспитализация на детето и провеждане на адекватно лечение, което би дало шанс за оцеляването му. Но това е станало в момент на предаване на дежурството на д-р Михайлов и при назначена консултация от лекар - хирург - д-р Трамбабов, които също имат своята роля към провежданото непълноценно лечение. В този смисъл не само обективно, но и субективно не би могло да се обоснове от правна страна отговорността на д-р Господинов по чл.123, ал.1, пр.2 от НК. 

За д-р Ирикева, доказателствата са безспорни, че не е изпълнила в пълен обем вменените и задължения като дежурен лекар в СПО. При приемането на детето на 20.09.2009 г. в 03.35 ч., тя не е извършила прецизен преглед и не е преценила правилно тежкото състояние на детето. Потърсила е за консултация дежурният педиатър д-р Съботинова, която с отказа си да слезе в спешното отделение и прегледа детето също има своята роля за фаталния изход. Но последното не омаловажава действията на д-р Ирикева, която при очевидно влошаващото се тежко шоково състояние на детето, в продължение на близо 3 часа, не е осъществила спешни реанимационни действия, не е назначила всички необходими клинични изследвания и динамично наблюдение на детето, което също би дало възможност за оцеляване Никол С. Трябвало е да назначи консултации с педиатър, инфекционист и реаниматор, чието неизвършване е допринесло за неблагоприятния изход. 

По гореизложените съображения съдът призна за виновни лекарите д-р Лалова и д-р Ирикева и им наложи условни наказания лишаване от свобода съответно от 1 и 2 години, както и лишаване от права за същите срокове при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
бой за тях,ама много бой и никакви закони няма да ги опазят,те са си убийци,трябва да им забранят да бъдат лекари и много бой
0
 
 
При положение, че е заради НЕМАРЛИВОСТ, защото ми е ясно какво е отношението в спешното и на диспечерките в спешното, не виждам основание да е само условна присъдата! Не може, ако аз убия лекар по немарливост да ме съдят, все едно съм убил длъжностно лице! На всичкото отгоре Смолянският окръжен съд ги е признал за невинни... След 2 години лекарите пак ще започнат работа в някое лечебно заведение, както и повечето "осъждани" лекари в България. Не е нормално този човек след като е допринесъл за смъртта на човек поради това, че му е било все тая или не си е свършил работата както трябва, след това да работи тази работа отново! След като вече имат такава защита от закона, би следвало, ако те направят такава изцепка да ги съдят все едно съдят длъжностно лице! Един полицай, ако убие човек по немарливост, дали според вас този човек ще работи някога държавна работа отново?
-1
 
 
И какво искате недоволните? Да ги убият ли тия хора, да ги осъдят на смърт, освен, все едно са го направили нарочно... Разбира се, че не ги оневинявам, но не може да очаквате да ги осъдят на години ефективен затвор. Че те истинските убийци им се разминава - предумишлени или пък пияни шофьори. Значи вие искате хората, дето след някоя друга година като остареете и ще ходите при тях, дори и да не искате, да ги осъдите тях... ми браво на вас тогава. Ама като отидете на кабинета и правите мили очички, щото тогава сте в на докторите ръцете... Като се случи някой ден това, да видим дали ще обяснявате колко са некадърни и как трябва да им трошат кокалите и т.н. Повтарям: не оневинявам лекарите, цитирани в новината, но не мога и да приема да плюете задружно по всички мед. лица и то при положение, че рано или късно ще опрете до тях. И запомнете веднъж завинаги - НЕВЪЗМОЖНО Е да няма лекарски грешки и пропуски, които дори биха коствали живота на пациент (за съжаление), просто се молете да не се случи на вас или на ваш близък. Приятна вечер.
0
 
 
ПИ6ЕТЕ СИ САМО ВИ ПОЖЕЛАВАМ ОТ САРЦЕ НИКОГА ДАНЕ СТЕ НА МИАСТОТО НА РОДИТЕЛИ ТЕ НА ТОВА ДЕТЕ.ПРЕСАДАТА Е САМО ЕДНА КРАВ ЗА КРАВ
0
 
 
надявам се да има още присъди за некадърниците и по сърови да са те
-2
 
 
не спорете!!! това е крачка напред,наи-накрая има осъдени медицински лица,без значение каква е присъдата,вайното е че я има
0
 
 
николета я ми посо4и един свестен лекар в цяла България да те видим като мн ги разбираш
0
 
 
николета да ти кажа тои си е прав вси4ки лекари са кругли идиоти
0
 
 
Значи за тях условни присъди, а ако бащата реши да им натроши кокалите 15г затвор. Нещо не е справедливо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: