ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Есенен панаир на занаятите ще се проведе през септември в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 19.07.2013Коментари (2)5332
© Plovdiv24.bg
Регионална Занаятчийска Камара Пловдив (РЗК -Пловдив) е възстановена със Закона за занаятите на 20.11.2002 г. Законът и създаването на занаятчийските камари бяха подпомогнати финансово и логистично от германското правителство. В сътрудничество със Занаятчийска Камара Кобленц бяха финансирани и създадени в МУЦПО - Пловдив занаятчийски работилници по сладкарство, фризьорство, дърводелство, готварство и др. Изцяло финансирана и възстановена от ЗК - Кобленц е Данчова къща в Стария Пловдив.

В Регионална Занаятчийска Камара членуват 1976 занаятчии и 394 занаятчийски предприятия от 129 занаята. Освен майстори от народните художествени занаяти в РЗК-Пловдив членуват и майстори хлебарство, сладкарство, козметика, фризьорство, автомонтьорство, майстори на строително - ремонтни дейности и други занаяти, които не са силно автоматизирани. 

В духа на Закона за занаятите, работим с всички общински и областни структури с цел запазване традициите на нашето културно наследство и създаване на благоприятна среда за обучение и работа на пловдивските занаятчии.

През месец май, тази година, РЗК-Пловдив организира Пролетен панаир на занаятите по старата Узун чаршия. В събитието взеха участие над 60 майстори - занаятчии от цялата страна и двама от град Ниш, Сърбия с различни занаяти.

Предстоящи събития:

От 27.09.2013 г до 29.09.2013 г. РЗК-Пловдив организира "Есенен панаир на занаятите", който ще бъде част от Празниците на Старинен Пловдив. Шатрите ще бъдат разположени по улица "Съборна" (от градинката, до сградата на Музикалната академия до Небет тепе).

Панаирът става традиционен и ще участват майстори-занаятчии от цяла България. Освен радост за очите ще има и наслада за небцето като ще има възможност да се опита кафе на пясък, домашно приготвено сладко, курабии, меденки и сладкиши изработени от нашите майстори. Ще се опитаме да осигурим участие и на майстори от съседни на България държави. Събитието се организира с помощта на Община Пловдив, Старинен Пловдив и ОП "Туризъм".

В същото време, по проект спечелен и финансиран от Общинска фондация "Пловдив 2019", ще се проведе конкурс за сувенири със знаци, символи и емблеми на гр. Пловдив "Споделеният Пловдив".

Проектът си поставя за задача организирането на конкурс за сувенирни занаятчийски продукти, които да бъдат носители на духа на Пловдив и да бъдат използвани за визуално-предметното му представяне пред туристите, посетители на града, както и пред гражданите на Пловдив. Цел на проекта е насърчаването на интеграцията между занаятчийството, културата, образованието, бизнеса и общинските политики по отношение на икономическото развитие на Пловдив.

В своите работилници, майстори работещи с различни материали (дърво, текстил, стъкло, глина), ще запознаят деца, младежи и гости на Празника на Старинен Пловдив с традиционните техники за изработка на занаятчийски изделия, които ще носят знаци и символи на Пловдив - кандидат за европейска столица на културата.

С изделията ще бъде направена изложба и комисия, с членове от Старинен Пловдив, ОП "Туризъм", РЗК-Пловдив, Етнографки музей и Катедра "Етнология" в ПУ, ще оцени експонатите и ще определи най-добрите. Майсторите, чиито творби са одобрени ще имат възможност да подпишат договори с Община Пловдив, за продажба в Туристическите центрове на гр. Пловдив. 

С решение на Общински съвет и договор от 14.06.2013 г. ни е предоставена за ползване къща, общинска собственост, находящ се в град Пловдив, Старинна градска част, ул. Витоша №1А. Целта е създаване на стъклодувно ателие от майстора - Иван Станев, който е член на РЗК-Пловдив и член на "Комисия по етика и решаване на спорове" към РЗК-Пловдив. Същият е спечелил, от Агенция за хора с увреждания, проект за обзавеждане на стъклодувно ателие. 

Необходим е ремонт на стени, покрив, поставяне на улуци, врати, противопожарна и охранителна система и други ремонтни дейностти, които представляват една доста сериозна сума. В рамките на един месец се надяваме, че ателието ще бъде факт. 

Преди няколко години в Бакалова къща бяха настанение наши майстори-занаятчии, които демонстрират и работят своите занаяти там и до този момент без това да беше регламентирано с някакъв документ. Имаме решение на Общински съвет, с което, вече официално, Бакалова къща се предоставя на РЗК-Пловдив за ползване. В момента се подготвя договора за подписване. В това пространство ще работят петима майстори: Елена Драмова - художествен текстил, Цеца Видева - художествена керамика, Стоян Маринов - изработване на накити от маниста, Златка и Стойка Попови - везбарство и Жулиета Георгиева - изработване на изделия от царевична шума. По повод различни народни празници ще се организират и демонстрират народни обичаи и ритуали. По този начин ще се опитваме да създадем малки занаятчийски центрове и да съхраним българския бит и култура от нашето минало. 

Бъдещи проекти:

Освен занаятчийски центрове за народни художествени занаяти, по идея на общински съветници, искаме да създадем и малки занаятчийски центрове за услуги във всеки район на град Пловдив. Тези мини центрове ще предлагат услуги като: фризьорство, козметика, ключарски услуги, ремонт на битова техника, обущарски услуги, фото услуги, шивашки услуги и други. Мястото, където да се направят тези центрове трябва да бъде осигурено от Община Пловдив като по този начин ще предостави на гражданите една изключително необходима услуга, която липсва в момента. 

Необходим ни е магазин, в центъра, с нормиран наем от Община Пловдив, където могат да се видят и закупят занаятчийски изделия от граждани и гости на Пловдив. Това би осигурило, макар и малък, пазар на занаятчийските изделия.

Подготвяне на законопроект за промяна в Закона за занаятите и връщането му в първоначалния вид (който е взаимстван от немския закон), а именно връщане на занаятите, които отпаднаха в предишната му редакция.

В последните няколко дни актуална тема в медиите е ликвидирането на МУЦПО като професионален център за обучения. Занаятчийска камара прави заявка и ще поиска писменно сградата на МУЦПО, за да я управлява като занаятчийски център.



Още по темата: общо новини по темата: 12
30.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
26.09.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.07.2013 г.
+1
 
 
до КГМ Много добро предложение. Производителите на мед излагат своето производство на площад централен и оживяват атмосферата, а и така се осигурява по висок оборот...
на 19.07.2013 г.
+1
 
 
По тази улица "Съборна" има по-малък човекопоток. Не е ли по-добре шатрите да тръгват от площада и да стигат до "Шести септември" ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: