ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Революционен проект на пловдивски учени измества градските автобуси?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 22.07.2013Коментари (9)6637
© Труд
Доц. Димо Зафиров (крайния вдясно) с част от екипа си - наземният оператор пилот Николай Иванов и Християн Панайотов (с черната блуза), асистент в Техническия университет. Пред тях е безпилотния летящ робот със съчленено крило, а такава ще бъде и визията на безпилотните машини, които в близкото бъдеще ще заменят градските автобуси
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Не е далеч бъдещето, когато летящи роботи с двигатели, зареждащи се от слънцето, ще изместят градските автобуси. Това става ясно от проект на инж. Димо Зафиров и неговия шестчленен екип от Техническия университет в Пловдив. Пътуването с триместния безпилотен самолет ще е екологично, удобно и най-вече бързо.

"Работим усилено по проекта, а мечтата ни е първата машина да се появи през 2030 г. Надяваме се скоро да разрешат експерименти в градска среда", обяснява инж. Зафиров.

Ученият е запален по летателните машини още от студентските години, опит натрупал в завод "Авиотехника" в Пловдив, където се правели безпилотни летателни апарати в края на 80-те години на миналия век.

Сега преподава "Проектиране на летателни апарати" на студентите от специалност "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет под тепетата. Според проекта летящият робот за пътници ще превозва хора не само в градска среда, но и на разстояния до 1000 км.

"Мястото на начална и крайна точка ще се задава само с едно натискане на бутона. "Зелените самолети" ще преодоляват натоварения трафик в градовете", разказва плановете си доц. Зафиров.

Спирките за миниробота ще бъдат по покривите на високи сгради. Без риск за човека, машината е предвидено да излита и каца вертикално и така да спестява място. Безпилотният пътнически самолет няма да е голям - 5 м дълъг, тежък около 1 300 кг.

Доц. Зафиров с екипа си е проектирал и безпилотен робот със съчленени крила, който дава информация по въздух при пожари, бедствия и аварии в лоши метереологични условия.

"Ако се използва, няма да е необходимо да се пътува с хеликоптер за оглеждане на обстановката, а в реално време машината ще показва снимки и предоставя информация за случващото се", обяснява Зафиров.

Наскоро в Англия е извършен експеримент с безпилотен самолет с електрически двигател, който престоял 14 дни във въздуха като се зареждал от слънцето. През деня се издигал на 20 000 м височина, а при залез се снижавал до 12 000 м.

Летящите роботи са надеждна техника, които дават точна информация, без да им влияят бури, ветрове или градушки, не замърсяват околната среда, а схемата на съчлененото крило позволява вертикално кацане. Сега се управляват от наземна база, но в бъдещето решенията ще взема мощен компютър с възможност за съхраняване на огромна информация.


Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Може да звучи налудничаво, но да припомня, че и първите автомобили са изглеждали като абсурдна идея за времето си - без фантазьорите и мечтателите и без техните наглед "абсурдни" изобретения можеше още да живеем в пещери. То е ясно, че има детайли за доизкусуряване и очевидно подобно нещо няма да влезе в употреба утре, или след година-две - но след 20 или 50 може и да не изглежда толкова невъзможно... На хората с идеите желая вдъхновение и успех, а на останалите от нас - повечко вяра, и може би някой ден ще си махаме за здрасти, докато се разминаваме във въздуха!
+2
 
 
На каква височина ще летят? Как ще се качват и слизат пътниците? Или ще ги вземат с куки, а ще ги пускат с парашути?
+1
 
 
Революционно! Гениално! Как никой до сега не се е сетил да пренася хора с дрони захранвани от слънцето :) И още по-гениалното да се използва масово :) Не искам да Ви разочаровам, инж. Зафиров, но за момента вашето постижение е просто една спекулация. Инжинер сте и се предполага, че можете да смятате. Сметнете колко електричество ще е необходимо за пренасянето на 80кг товар по въздух, заедно с летателния апарат + батерията на примерно 5 километра разстояние. Сравнете го с едното левче за билет от градския транспорт. Сега нека сменим товара с човек. Усетихте ли разликата?
0
 
 
Малко да ги уголемят-не за 3 а за 30 души и тогава се качвам.
+5
 
 
Идеята изглежда малко абсурдна,но лудите бутат този свят напред!Успех,момчета!!!
+6
 
 
Тези играчки се продават вГермания по 50-80 евро и са с камера и се издигат до 30 метра.
+5
 
 
Голям човек и голям мечтател е доц. Зафиров! Дерзайте! Дано нещата, които правите, влязат в употреба скоро!
+6
 
 
още от първите три изречения става обсурдно
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: