ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Живущи в "Южен" и "Централен" не искали деца с увреждания около своите малчугани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 08.08.2013Коментари (39)9856
© Plovdiv24.bg
5 центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище започна да строи Община Пловдив по проект "Социална инфраструктура в град Пловдив - модел за по-добра грижа за децата", съобщи пред репортер на Plovdiv24.bg зам.-кметът инж. Димитър Кацарски.

Той беше разочарован, че пловдивската администрация срещнала огромно противопоставяне на съседите по проекта. Живеещи в района граждани, около два от обектите в район "Южен" и "Централен", подали жалби. Основният им аргумент бил: "Как нашите деца ще гледат тези деца през оградата? Защо да са точно тук, а не извън града? ", разказа Кацарски.

Той каза още, че хората дори искали да правят подписки срещу тях и да организират протести. От общината организирали няколко срещи с хората докато ги убедят, че това са нашите деца и че смисълът на този проект е тези деца да се чувстват приобщени, а не както досега отделени някъде без да се срещат с хора.

"Струва ми се, че този проект ни показа, че по-трудно е обществото да приеме децата, отколкото децата да приемат обществото", коментира инж. Кацарски.

"Затова такива проекти са много важни, за да знае обществеността, че тези деца ги има и недай си Боже на някой от нас да се наложи да се грижи за такова дете. Идеята е тези деца да живеят един нормален живот, да излизат навън от домовете и да срещат усмивките и одобрението на хората, които живеят наоколо", уверен е заместник-кметът.   

Проектът е по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 3 751 180.22 лв. Финансовата помощ от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 3 188 153.53 лв., а останалите 563 026.69 лв. са съфинансиране от държавния бюджет на България. 

Създават се пет центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище. В тях ще живеят 78 деца в риск от 3 до 18 години от социални домове за умствени и физически увреждания и домове за медико-социални грижи от цяла България. Три от построените къщи са с акт 16, останалите са на етап строителство. 45 специалисти, социални работници и психолози ще се грижат за децата и младежите. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Петте центъра от семеен тип се строят в няколко жилищни района на Пловдив – в т. нар. първа градска част, в "Тракия" и в кварталите "Гладно поле" и "Дружба". Защитеното жилище ще е в кв. "Христо Ботев - север". Размерът на стаите и броят на помещенията в центровете са съобразени с броя на децата, които ще бъдат настанени в тях – общо по 14, обясни зам.-кметът Георги Титюков. Сградите ще бъдат готови да приемат децата през септември тази година. 

Освен създаване на центрове за настаняване и защитено жилище за децата в риск, проектът включва и внедряване на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, поставяне на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и т.н. В сградите ще бъде доставено подходящо оборудване и обзавеждане за облекчаване на достъпа за хора с увреждания, стана ясно при представянето на проекта. По думите на инж. Кацарски в петте центъра са предвидени рампи за деца и младежи с двигателни проблеми.

По време на изпълнението на проекта ще се осъществява координация и съвместната работа с отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане". Общите действия на институциите трябва да гарантират предоставянето на знания и добри практики и разширяването на една социална услуга, чиято потребност е належаща, подчерта заместник-кметът инж. Димитър Кацарски.




5 центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище започна да строи Община Пловдив







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не мога да повярвам! Наистина тези хора съзнават ли , че само една секунда невнимание и нашите деца могат да се превърнат в деца с увреждания, които да бъдат отхвърлени от общества като това. Ние лично живеем до такова едно място с Дневен център за деца с увреждания на ул.Радко Димитриев и моите деца виждат често такива деца, но нямам нищо против това. Освен това в градината на малкият ми също има такова дете. Ние не сме научени да приемаме това за нормално, определено. Но нека не бъдем жестоки към тези невини същества, а да научим поне нашите деца да ги приемат, защото никой не е застрахован.
+2
 
 
А знаят ли те колко по- трудно се отглеждат такива деца? А знаят ли те, че увреждане може да се получи и впоследствие и никой не е застрахован? Как може да има такива хора? Моля да бъда извинена- това не са хора, а същества!
+4
 
 
хора тези деца нямат вина недеите така вместо да сабирате подписки помислете с какво можем да им бадем полезни за6тото живота е един кратак миг и да не забравяме 4е утре това може да се слу4и и на на6ите деца дали тогава така 6те рацаждаваме както вие сега НЕКА ГОСПОД ПАЗИ НАШИТЕ ДЕЦА.
+6
 
 
доста грозно поведение на Пловдивчани.....срамувам се
+7
 
 
Дъщеря ми (на 6год.) не чува и говори доста зле и не веднъж деца са я били и гонили и били, защото е по-различна. Сега не ходим на площадките в квартала (живеем в район Централен) обидно ми е от зле възпитаните деца и от тъпите погледи на родителите им. Тя не е прокажена, просто иска да играе с другите деца.
+4
 
 
Тук не става въпрос кои са те, тук става въпрос за децата с увреждания, нима те не са част от нацията ни, нима те не заслужават да живеят в тази среда, докога тези деца ще са анатемосани, не е ли достатъчно, че където и да решиш да отидеш с такова дете, няма условия за нормално придвижване, съществуване, ами и хората, на които това не се е случило, недай си Боже, реагират по този начин?! Аз съм родител на дете с мускулна дистрофия, положих всички усилия, да не го лиша от нормалната му среда, и това ми костваше и коства огромни усилия!!! И ако трябва да се впусна в подробности, няма да ми стигне страницата, за да споделя трудностите ,мъките, болката...която ни съпътсва навсякъде из нашия град, нашата държава, за да приобщиш детето си към условията, които са НЕЧОВЕШКИ за тези деца! Държавата нехае за тях, и това е факт! Заявявам го съвсем отговорно, като родител на такова дете! В общината има две платформи, които са монтирани с цел достъп на трудноподвижни хора, ей, наложи се да посетим Общината, 7 "умни глави" се чудиха как да пуснат платформата в действие, стоят и умуват, адже ба това яде ли се , пие ли се?! Така или иначе ,не я подкараха! В съда - същата работа, платформа - до ден днешен не са я пускали и незнаят как, добре, че поне за училището успяхме да построим асансьор, единственото училище, за цяла южна България с асансьор! Да не говорим за градският транспорт, печелят се конкурси, но голяма част от автобусите са без платформа, да не говорим за Пловдивският Университет, престижно учебно заведение, в което няма монтирана платформа, вместо да дадат от Общината едната платформа за Университета?! Ми само това ли, ами на аерогарата в Крумово - няма платформа, с която да се качва инвалида до самолета, а го носят на ръце, като парче месо, с последни усилия , с риск да го изтърват на стълбите! Да не говорим, че държавата на дете инвалид, на 19 години отпуска - 121 лв ПЕНСИЯ?!!!! Съобщавам тези факти като майка на дете инвалид!! Не е ли достатъчно това, че страда психически, физически ...ами и граждани реагират по този начин, мислейки, че на тях това няма да се случи! Възмутена съм ! Затова и Господ така ни наказва нас, защото голяма част от хората са загубили ценностната си система някъде по пътя, еволюирайки ....Срамота! Събуди се българино! Тези деца трябва да бъдат приобщени към това общество! ТЕ СА ЧАСТ ОТ ТОВА ОБЩЕСТВО! НА НИКОГО ЛОШО НЕ СТОРИЛИ!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+7
 
 
Защо, пречат ли им, всякакв хора има, дано Господ да пази да не се случи и на тях
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: