ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Северен" се превръща в район на умните пешеходни пътеки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:38 / 09.08.2013Коментари (18)7614
© Plovdiv24.bg
Устройството, което предупреждава шофьори и пешеходци за опасност на първото колело на панаира скоро ще се появи и по други кръстовища в район "Северен", съобщи пред репортер на Plovdiv24.bg Никола Къркаличев - управител на пловдивската фирма "Телком", реализирала проекта.

Първата такава "умна" пътека е поставена в квартала още през ноември миналата година изцяло със средства на изпълнителите. "Тя вече е изпитана в студ и жега и е безотказна", категоричен е Къркаличев.

Той заяви, че пътеката свети и има звуков сигнал и речеви команди. В момента има и бягаща светлина. Кметът на район "Северен" Ральо Ралев много помогнал на фирмата и съгласувал действията й с КАТ-Пловдив. Една от функциите на пътеката е, ако идва автомобил с висока скорост, тя да се активира, като за пример са взети параметрите на Голф тройка и неговия спирачен път. Женски глас от устройството казва: "Внимание, опасност отдясно! Внимание, силен автомобил!". Никола Къркаличев казва, че самата команда кара човек да се обърне по упоменатата посока. В такъв момент по бордюрите започват да светят бягащи светлини в жълто, които предупреждават и шофьорите за риска, обяснява Къркаличев.

Според него, обаче този цвят не е толкова удачен и той ще направи нова "умна пътека" и на ново място, но този път бягащото осветление ще е в червено. Кой ще бъде новият пътен участък ще определят Ральо Ралев и КАТ. Това ще се случи в края на годината, съобщи новаторът.

Засега "умни" пешеходни пътеки ще има само в район "Северен", тъй като до момента интерес бил проявен само от това кметство. Фирмата изчаква доставката на апаратурата и датчиците. Материалите се събират от цял свят, защото те са много по-добри от тези, които има в наличност в столицата, заяви управителят.

Подобни пътеки предупреждават пешеходците и шофьорите по кръстовищата в Калифорния, но те са крайно опростени и само сигнализират къде се намират местата за пресичане, каза Къркаличев. Той обясни, че от фирмата смятали да закупят такава и да я поставят в Пловдив, но когато поискали оферта цените, на които американците искали да им я продадат им се видяла "безумна" и те решили сами да си разработят устройството. От фирмата взаимствали единствено идеята, но направили пътеката в Пловдив с много повече възможности. Към устройството има голям интерес от различни градове в България.



"Северен" се превръща в район на умните пешеходни пътеки







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
тя патеката е супер.само хората прости.и никои не е ли казал на този от снимката че това е пешеходна патека а не вело алея
0
 
 
Северен се превърна в опитна площадка, който квато простотия роди от общинарите, в Северен се изкендзва, да не говорим, че тея фашкии май са със слънчеви батерии и като е облачно(и нощем), въпросните МАЛОумни пътеки са си най-нормални зебри, демек, не стават за нищо, карай, важното е пари да се "усвояват"- присвояват
+1
 
 
На първта снимка ясно се вижда,че не е пешеходец,а колоездач следователно участник в движението той също е потенциално опасен за истинските пешеходци. Всичко се свежда до ниската култура на движение на шофьорите,тарикатеенето на колоездачите и понякога невниманието на пешеходците. Пешеходеца винаги е с предимство на Зебра,но това не го знаят всички шофьори.
+2
 
 
изкъртените плочки са нарочно оставени, или пак някой го е домързяло да си свърши работата.. е така става, нищо не се прави като хората докрай!
+1
 
 
всичко много хубаво браво .....ама качеството и изпълнението е слабо .....щото някой вече работят частично
+1
 
 
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Устройството не работи повече от седмица, а и да работи никой не го гледа - карат като луди. Преди известно време точно на "умната пешеходна пътека" ме блъснаха докато пресичам. Проблема не е в пешеходните пътеки, а в зад кормилното устройство. Така че Пловдивчани пресичайте ВНИМАТЕЛНО.
+3
 
 
Ако ще и от спътници да наблюдават наближаващите коли, ако ще и холограмни пътни знаци да рисуват, ще продължават да гинат пресичащи пешеходци. Моля общинарите да запомнят, че пешеходни пътеки без светофар се поставят само на път с по една лента във всяка посока и нощем светят лампи НАД пътеката. Повтарям — НАД ПЪТЕКАТА, така, че да се вижда дали има нещо на пътя или няма. Досещате се, предполагам, че освен ефективността, също и цената на такова решение е по-добра от супер-дупер електрониката, събирана от цял свят.
+3
 
 
Това е много хубаво ,но и някой пешеходци няма да е лошо да поумнеят!
+4
 
 
Толерантност трябва.За българските шофьори трябва да има ЖП бариери на пешеходната,че да пуснат пешеходец.Точно на колелото живея и виждам как дават предимство.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: