ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Турският посланик отрича имотни претенции след вечерята в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 14.08.2013Коментари (9)3338
©
Исмаил Арамаз, посланик на Република Турция в България
Турция не предявява претенции за собственост в България. Процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи - това е заявил посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз на среща с генералния директор по европейските въпроси посланик Руси Иванов.

Посланикът е бил извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и възпроизведени от български медии твърдения на вицепремиера на Република Турция Бекир Боздаг, че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланикът на Република Турция заяви, цитиран от пресцентъра на българското Външно министерство, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от МВнР твърдят, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости, но, заедно с други компетентни ведомства, съдействало за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер.

Българската страна изразила обаче удовлетворение, че Бекир Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма от взаимен интерес.

На срещата между Руси Иванов и посланик Арамаз е била коментирана темата за опазването на недвижимото културно наследство. Било отбелязано, че подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Република Турция, за да влезе програмата в сила.

На срещата са били посочени и някои нерешени въпроси, сред които взаимни имуществени и социални претенции, в т.ч. и въпросът за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на Фондацията на българските православни църкви.

В заключение двете страни са стигнали до общия извод, че българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори.



Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цитат 2: "...че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланикът на Република Турция заяви, цитиран от пресцентъра на българското Външно министерство, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България." Край на цитата. Господин Боздаг може да го е казал на стълбичката на самолета на летище Анкара. Това не променя съществено нещата. Продължава да звучи като известни претенции спрямо българската държава. От страна на държава- кандидат за членство в Европейския съюз. Без коментар.
0
 
 
Чета и си задавам въпроси. Цитат: "По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от МВнР твърдят, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости, но,...и т н." На официални срещи с участие на държавни глави се уточнява и знае предварително кой ще участва, кой къде ще седне, кое кога ще се сервира, кой кога ще отправи приветствие и пр. Специалистите по етикеция могат да продължат да обясняват по този въпрос. Но дипломат да заяви: "Не знаехме състава на присъстващите!" Вие що за дипломати сте?
0
 
 
Виждали ли сте в града си табели "Изкупува земя"? Е, те вече изкупиха България, но като частни лица, чрез трети лица. Не се вълнувайте толкова от поредното представление за пред простосмъртните.
0
 
 
Нали не бе официална вечеря.Така говориха в тяхна защита, а се обсъждат важни въпроси за двете държави.Нямали претенции ,а исканията са в съда.Кой заблуждават и какво искат като нищо турско няма у нас всичко си е българско.като много си искат джамии не да си ги носят у страната си.Ние джамии сме нямали и не ни са нужни.
0
 
 
Да не би мирно стояло, не би чудо видяло !!!
+2
 
 
той и царя преди години отричаше имотни претенции
Еи добре че работеха от тая година тея табла за Градския транспорт да пише 2015 година аз си мислех че сме 2016 година то какво се оказа !!! Каде отиваме ние може би едва ли не ...
на 14.08.2013 г.
0
 
 
хахаах луйе като дурта циганка
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: