ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Светът се готви за война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 29.08.2013Коментари (3)6278
© Impact Press Group
Макар че всички засегнати страни в сирийския конфликт се надяват на мир, те се готвят за война. В Сирия започнаха евакуации на правителствени служители от сгради, които може да се превърнат в потенциални мишени за въздушни атаки. Режимът заплаши потенциалните агресори с ответен удар. Съседните на Сирия държави - Турция, Израел и Ирак - приведоха в повишена бойна готовност войските си, готвейки се за най-лошия сценарий.

Въпрос на дни е Западът да нанесе ограничени военни удари в Сирия срещу обектите с химическо оръжие на режима. Съединените щати са готови да действат и без мандат от Съвета за сигурност на ООН, заяви американски дипломат. Смята се обаче, че първо ще бъдат изтеглени инспекторите на ООН от арабската държава - вероятно до края на седмицата - и тогава ще се пристъпи към удар.

Съветът на НАТО и британският парламент заседават с единствена точка: евентуален отговор на химическата атака от 21 август в предградия на Дамаск, за които западните държави обвиняват правителствената армия.

Сирийското правителство започна евакуацията на хора от правителствените сгради и стратегическите пунктове, които могат да са обекти на атаката на Запада, макар че официално информацията за нападение в близките дни не е потвърдена.

На свой ред жителите в столицата Дамаск се запасяват с храни и вещи от първа необходимост. Други, чиито домове са разположени в близост до сгради, потенциални цели на удара на Запада, ги напуснаха.

На заседание на Народния съвет на Сирия премиерът Уаел ал Халки заплаши нашествениците с изненадващи ответни удари в случай на атака. Сирийската армия ще изуми света така, както го направи по време на арабско-израелската война от 1973 г., подчерта Ал Халки.

По думите му Сирия ще стане "гроб за нашествениците" в случай на нахлуване.

Подразделенията на турската противовъздушна отбрана, разположени в близост до границата със Сирия, са приведени в състояние на повишена бойна готовност, а зенитно-ракетните комплекси и радари са насочени към Сирия.

По границите си със Сирия Турция разполага с няколко зенитно-ракетни комплекси "Хоук", предназначени за унищожаване на самолети и ракети, както и с установки с ракети "Стингър". Министърът на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че турските въоръжени сили ще направят всичко необходимо за обезпечаване на сигурността на своята територия.

По информация на агенция "Ихляс" мярката е предприета зарази евентуалните заплахи, които могат да дойдат от сирийска страна във връзка с обсъждания от Запада военен удар по Сирия. Съобщава се, че радарните установки работят в постоянен режим.

Иран предупреди за сирийска ракетна атака по Тел Авив, ако в Сирия бъде използвана сила. Върховният лидер на Иран Али Хаменей разпореди от Сирия да бъдат изтеглени всички 12 хил. ирански военни заради опасения, че летищата в Сирия може да бъдат затворени.

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че няма да стои безучастна при евентуален удар срещу Башар Асад и ще засили присъствието на свои бойци в арабската държава.

Израелската армия повиши бойната си готовност в близост до северната си граница, а министърът на отбраната Моше Ялон предупреди, че армията е готова да защити народа на Израел и да отговори със сила на всякакви заплахи. Ирак също е привел в повишена бойна готовност своите войски заради напрежението около съседката си Сирия.



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Май ще доживеем 3-та световна война(може и Z-ta световна война да стане с тия химически оръжия)Ама дали ще я изживеем,че да разказваме за нея
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: