ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Фейсбук удари пазара на булки край Бачковския манастир
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 29.08.2013Коментари (1)9227
© Монитор
Социалната мрежа Фейсбук подби традиционния пазар на булки край Бачковския манастир. Всяка година в навечерието на Голяма Богородица по стар стил ромите калайджии се събират на манастирските поляни, за да сватосат наследниците си. Обикновено те идват на големи тумби, като возят цялата рода с по няколко коли. Разпъват одеяла и възглавници за нощта, вадят скарите, опъват пищни трапези и надуват силна чалга. Във вторник вечерта обаче районът около обителта бе полупразен.

Липсваха хилядите поклонници калайджии, а ергените се оказаха повече от момите. Тук-там обаче из насъбралите се купчинки хора се виждаха официално пременени с абитуриентски рокли млади жени с белосани лица. Младежите също са облечени стилно и с нови дрехи, но заради малкото булки повечето от тях си тръгнаха разочаровани. 

"Вече няма нужда от такива пазари. Нали нови технологии има? Във Фейсбук се намират младите. Затова и ние не идваме всяка година, а само когато можем", каза Христо Николов от пазарджишкото село Синитево. 

На манастира дошъл със съпругата си Мариана и трите си деца - Ани на 12 години, Катя на 17 години и 14-годишния Стоян. Признава, че Ани е още малка за женене, но се оглеждат за подходящ съпруг на Катя. Но след това Христо и Мариана Николови допълват, че и Катя е още малка - първо трябвало да завърши училище и тогава да се жени.

"И за момчето се оглеждаме, но и той, преди да се жени, трябва да се изучи. Първо да завърши гимназия, а после ще му вземем родопчанка, която да има крави, че да пие мляко", казва с усмивка майката. После се разговаря, че цените на булките калайджийки са вече доста спаднали.

"От 2 до 5000 лева сега върви булката. Кризата ни засегна и нас, защото вече няма тави и тигани да се калайдисват. В супермаркетите продават тефлони и хората не идват да калайдисват. Убиха ни занаята", заключава Христо Николов. 

Ако обаче синът и дъщерята харесат половинки, на преден план щяла да бъде любовта.

"Любовта от тях зависи, а от нас е пазарлъкът", се смеят родителите. След което Мариана се усмихва дяволито и обяснява, че на тях богат зет им трябвал.

"Да е богат кандидатът. Да има злато, къща, джипове, мерцедес. И 200 000 лева ще искаме", казва на шега майката, а дъщеря й Катя допълва изискванията с думите: "И да не е пиян". Бащата Христо отрезвява жените, като заявява, че иска от бъдещия си зет да живее скромно.

"Да е скромен, че парите развалят човека", е категоричен той.

"По наше време нямаше телефони и Фейсбук. Идвахме тук, на Бачковския манастир, за да се харесаме. Сега нещата са други. Сега и малките деца имат интернет, телефони и "Фейсбук", обяснява Елена от Асеновград. 

Младите се намирали именно в социалните мрежи и ако искрата между тях пламнела, то възрастните правели пазарлъка. Така спестявали и пари за пътуване до обителта, подкрепиха думите й останалите. Според други калайджии обаче и кризата си казала тежката дума край Бачковския манастир вече да не ходят толкова много роми, колкото преди години.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ама какви сте ни убавици само нема ли друго място по-закрито да ни излагате
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: