ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват изложбата "Българското съединение в изкуството" в РИМ на 6 септември
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:32 / 02.09.2013Коментари (0)1337
©
По повод 128-та годишнина от Съединението на България на 6 септември 2013г. в Регионален исторически музей - Пловдив ще бъде открита изложбата "БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО".

Събитията от есента на 1885 г. и техните герои намират отражение в произведенията на българското графично, живописно и декоративно изкуство, на литературното и драматургично творчество, а военните победи звучат във войнишките песни и маршове. Съединението става тема в произведенията на големите ни художници и писатели - Георги Данчов, Николай Павлович, Иван Вазов. Самите те - участници и наблюдатели на събитията, подтиквани от родолюбива вътрешна потребност, ни оставят забележителни образци от портрети, алегории и образи.

"Пловдивската революция" от 6 септември 1885 г. събира и споява националната енергия. Седем години след Освобождението българите забравят партийните ежби, не се плашат от гнева на освободителката, отхвърлят диктата на Великите сили и защитават с кръвта си делото на Съединението. То пробужда могъщата сила на патриотизма и се превръща в неизчерпаем източник на вдъхновение за българския обществен живот.

Веднага след 6 септември на първите страници на водещите европейски издания отново се появяват български сюжети. Журналисти и графични кореспонденти публикуват своите репортажи, коментари, скици и рисунки за събитието. Поместват се изгледи от Пловдив - театърът на българските събития, както и лицата на авторите и актьорите на румелийската революция.

На 2 ноември сръбският крал Милан обявява война на България. Художниците изпращат своите скици директно от фронта до Лондон, Париж, Берлин, Москва и само за няколко месеца в европейските вестници са публикувани няколкостотин гравюри от събитията Най-активен е полският художник Антони Пйотровски, чиито творби влизат в илюстрованите издания на "Графикс", "Илюстрасион" и "Всемирная илюстрация".

Изложбата се посвещава на творците, които със слово и четка възкресяват за поколенията българското Съединение.

Експозицията включва оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, рисувани от Георги Данчов. Показани са двете картини на Николай Павлович с обща идейна образност - "Съединение на България" - първите художествени алегории, посветени на Съединението на България. Изложени са свидетелства на Николай Павлович от академиите във Виена и Мюнхен, негови паспорти, бележки от дневник, воден по време на Сръбско-българската война. Посетителите ще видят първите издания на произведенията "Нова земя" и "Сливница" на Иван Вазов, както и гравюри и рисунки от Антони Пйотровски. За първи път пред българска публика ще бъде показано копие на автопортрет на полския художник, любезно предоставено ни от Полски институт.

Изложбата е реализирана с любезното съдействие на Национален музей на българското изобразително изкуство, Национален литературен музей, Полски институт, Регионален исторически музей - Варна, Градска художествена галерия, Регионална народна библиотека "Иван Вазов", Регионален държавен архив - Пловдив, които предоставиха оригинални творби и експонати от своите фондове. Експозицията ще бъде открита от 19:45 часа в зала "Съединение" на площад "Съединение" № 1. "Българското Съединение в изкуството" ще остане подредена до месец март 2014 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: