ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Няма единна позиция за Сирия, стана ясно от срещата на Г20
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 06.09.2013Коментари (0)3163
©
Няма единна позиция на страните за военнаоперация в Сирия, съобщи в профила си в Twitter италианският премиер Енрико Лета.

Той написа това съобщение след края на работната вечеря в първия ден от срещатав Санкт Петербуг. Основна обсъждана тема там е Сирия.

По-рано премиерът заяви и позицията си относно Дамаск. Той разбира позицията и притесненията на САЩ,но би подкрепил военна операция само след решение на ООН. Това съобщи АНСА.

Според премиера Лета срещата на Г20е последен шанс за мирно разрешение на конфликта. За такова се обяви по-рано и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Той повтори същото и в обръщението си при откриването на срещата и поиска конференция за Сирия - "Женева 2". Това заяви Лета на пресконференция в Санкт Петербург.

Също така Лета е отрекъл да усеща "охладняване"в отношенията между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, известен съюзник на сирийския държавен глава Башар Асад.

След оповестените позиции на двамата президентиотносно Сирия стана ясно, че те са противоположни. Среща извън контактите им на Г20 не се предвижда, съобщиха още говорители. Лидерите на Конгреса Джон Боунър и Хари Рийд също отрекоха намерение да се срещнат с руски депутати.

Путин се обяви срещу използванетона химически оръжия, но и изрази съмнение в доказателствата срещу Асад. От руска страна отрекоха и обвиненията, че ще снаабдят с оръжие силите на Асад при военна операция, тъй като досега Москва е доставила на Дамаск достатъчно оръжие.

Обама от своя страна няма съмнения в представените данни. Той се обяви за военен удар, но ограничен по време и обхват. Президентът остави финалното решение на Конгреса. Сенатската комисия по външна политика след изслушването на мотивите на държавния секретар Джон Кери и министъра на отбраната изрази подкрепата си и съобщи, че следващата седмица Конгресът ще разгледа и гласува проекторезолюция, което предвижда военен удар в рамките на 60 дни, с възможност за удължаване с още месец, но без да се изпращат американски войски.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви при пристигането си в Санкт Петербург, че има нови доказателства за използването на химически оръжия в Сирия. Учени от лабораториите на Портън Даун са изследвали проби, взети от сирийската столица. Камерън опроверга твърденията, че няма нови доказатеслства за Сирия след загубата на вота от предишната седмица в парламента. Припомняме, британският парламент отхвърли предположението за военна намесав Сирия, което Камерън внесе преди няколко седмици.

Камерън се срещна с Владимир Путин в рамките на Г20, за да дискутира Сирия.

Международната общност трябва да намери мирно разрешение на сирийския конфликт. Това заяви президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на съвместна пресконференция с председателя на ЕС Херман ван Ромпой в Санкт Петербург.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен е убеден, че Алиансът няма да имаголямо участие в операцията и призова всяка от страните да реши сама дали ще се включи и как. Това мнение той изрази от Вилнюс, където предстои среща на външните министри от ЕС, които също ще обсъждат Сирия.

Днес е вторият ден на срещата на Г20 и предстои приемането на финални документи.

Източник: News.bg



Още по темата: общо новини по темата: 903
07.06.2023 »
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
06.10.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: