ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
9 септември 1944 - народно въстание или въоръжен преврат?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:27 / 09.09.2013Коментари (19)6541
©
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителството на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. 

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращатите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

СЪБИТИЯТА:

На 8 септември сутринта Червената армия (Трети Украински фронт и Черноморския флот) нахлува на територията на България през северната и морската граница и окупира редица градове като Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. По нареждане на правителството, българските войски не ѝ оказват съпротива. При нахлуването на съветските войски във Варна командирът на 3-а армия ген. Никола Христов е убит. На същия ден в София в дома на Кимон Георгиев се събират членове на Националния комитет на Отечествения фронт и е определен съставът на правителството след преврата, като от некомунистическите партии в ОФ присъстват Никола Петков и Григор Чешмеджиев.

През нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация, офицери лоялни към политическия кръг "Звено" превземат ключовите пунктове в София - Министерство на войната, Министерство на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други. Рано сутринта новият министър-председател Кимон Георгиев по радиото уведомява народа за извършената промяна:

"С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел."

На 9 септември, по нареждане на главнокомандващия НОВА Добри Терпешев всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта в селата и градовете в България. На места това става без бой, но в други случаи войскови и полицейски части оказват ожесточена съпротива на силите на ОФ. В София, Пловдив, Пернишко, Шумен и Хасково са съкрушени с въоръжени средства. Като цяло армията подкрепя новото правителство, което обявява военния министър в кабинета на Муравиев, генерал Иван Маринов, за главнокомандващ.

Установяването на новата власт става най-късно в Хасково, където партизаните превземат с много жертви артилерийските казарми след провалени преговори с командващите офицери едва на 12 септември. В отговор партизаните организират "кървава баня". Избити са 7 офицери, командващи 2-ри артилерийски полк, начело с командира на гарнизона в града - полк. Маринов.

В правителството на ОФ са включени представители на БРП, БЗНС Пладне, БРСДП (ш.с.) и ПК Звено. Старият министър-председател Константин Муравиев минава в нелегалност. Регентите и правителството са арестувани. По-късно са заловени и началниците на полицията, жандармерията и някои войскови части.

На 10 септември полицията е ликвидирана и на нейно място е създадена народна милиция, съставена най-вече от доскорошни партизани. От затворите са освободени 8 130 политически затворници. Разпускат се концентрационните лагери на предишния режим като Гонда вода, Еникьой, Лебане и други.

ПОСЛЕДСТВИЯ:

След 9 септември българската армия е включена в състава на III Украински фронт и дава десетки хиляди убити и ранени в действията срещу германската армия. На България не е признат статут на съвоюваща страна, но е разрешено да запази освободената през 1940 година Южна Добруджа.



Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Комунизмът се тачи само от престъпници и антихристи, но и от бедни, салбоумни и недоразвити хора!!! Долу червените боклуци!!!
+2
 
 
ако небяха дошли русназите в БГ а американзите, сега да сме по добре от колкоте СЦХВЕИЗ. Гарантирано!!!
+3
 
 
Днес е най-черният ден в историята на България. Ден в който България не е видяла нищо хубаво.
+3
 
 
Уважаеми другари!Не разбирам какво толкова ми прехвалвате режим,където простаци и психопати се гаврят с вас,избиват ви,превръщат ви в потиснати лицемерни,дебилни боклуци и да ви третират като животни,да не говорим за казармите.Живеете бедно,производството за потребности скъпо и некачествено(хладилници,телевизори,коли).Заплатите
80-100лв,москвичите и ладите-4-5-6000лв.После защо паднал комунизмат!?Ми как няма като 90% от бюджета на СССР е отивал за въоръжение,следователно икономически погледнато страна с некачествена продукция откъм каквото се сетите,с изключение на оръжията,съвсем логично да фалира.Да живее КОМУНИЗЪМАТ-най великото дело на човечеството!
0
 
 
Не съм чул а и няма и да чуя някъде да коментират свалянето на правителство съюзник на фашистка Германия да е било преврат.разделянето на Европа е общо дело на САЩ, СССР и Англия.Това е реалността дали им харесва или не това е истината.Общо взето повечето пишещи на са в час с историята но за съжаление взимат отношение.
+2
 
 
Добре,де 21.По математика бях зле.
0
 
 
Човек,авторитарният режим на Александър Цанков,какво общо има с Борис III и"фашистите",22 г. по-късно?
0
 
 
Човек,авторитарният режим на Александър Цанков,какво общо има с Борис III,22 г. по-късно?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Изграждат МОЛ на Сточна гара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: