ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Харлем Шейк" учителят започва работа в елитна столична гимназия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:51 / 13.09.2013Коментари (39)16509
© Нова ТВ
Преди половин година учителят по английски език в пловдивската хуманитарна гимназия Христо Данев беше изгонен от директорката на учебното заведение заради танца Харлем Шейк в двора на училището. Причината за отстраняване на преподавателя беше видео, заснето в неучебен ден в двора на хуманитарната гимназия, като форма на извънкласна дейност за сплотяване на колектива.

Въпреки протестите на 600 родители и ученици, и въпреки отличните резултати от работата на Данев като учител, директорката изгони любимия на децата преподавател за "уронване на престижа на училището".

Вместо да попречи на учителската му кариера, уволнението на младия учител се оказва трамплин за развитието му. Първо той е поканен в най-престижното пловдивско училище - Английската гимназия, и преподава там до края на миналата учебна година.

В понеделник Данев започва работа като учител по английски в едно от най-престижните училища в София - втора английска гимназия "Томас Джеферсън".

Случката с танца Харлем Шейк е урок за Данов, но той продължава да вярва, че успешния учител е естествен и открит с учениците. Твърди, че лицемерният морал и деспотична строгост издигат стена между училището и децата.

"Аз в началото бях изключително строг, механизиран. И това не се възприемаше от учениците. Те виждаха един млад преподавател и си казват: Хайде стига бе, тоя 100% се забавлява като нас и сега на какъв се прави тука. Преподаването и заучаването е двустранен процес, а не подаване на информация към някаква група реципиенти. Ти не работиш с компютри, работиш с живи хора. И според мен твоите успехи се базират на това да успееш да ги надъхаш", казва Христо Данев.

Според младия учител причината за провала на българската образователна система се корени в кризата в българското семейство. 

"Втори фактор е нуждата ние непременно да се справим с директиви, спуснати от висшата администрация", добавя Данев.

Младият учител е убеден, че чиновниците, въвели делегираните бюджети, носят голяма част от отговорността за увеличаващата се неграмотност сред учениците у нас.

"Ученикът е завършил своя курс, прогимназиален етап. По презумпция той е грамотен, но той или тя нямат уменията, нямат и качествата да защитят ценза, дипломата. За много хора това обезсмисля и техния престой в училище. За съжаление делегираните бюджети обуславят доколко ние ще можем да вършим работата си, защото те гарантират заплащането ни. Всеки един ученик носи сума в бюджета на дадената образователна институция. Тоест той е ценен за училището и трудно някой може да си позволи загубата на съответния ученик или ученичка. И се започва - компромиси, компромиси, нечестни компромиси", обяснява преподавателят.

Христо ще преподава в елитно училище. Голямата конкуренция, през която са преминали учениците му, предполага, че са мотивирани и знаещи.

Липсата на индивидуален подход, стандартизацията към децата липсата на избор в коя сфера от живота да се развиват още в средното училище, е нещото, което Христо Данев би променил в нашето образование. Би избрал и по-разбираеми и полезни учебници. Възмущава се безполезния и отблъскващ стил на авторите на български учебници.

Такава е системата на образованието ни през погледа на един учител, изхвърлен след сблъсък с морала на провинциалното училище, но същевременно оценен в елитната столична гимназия.

Източник: btv



Още по темата: общо новини по темата: 28
08.04.2013 »
28.03.2013 »
25.03.2013 »
25.03.2013 »
23.03.2013 »
22.03.2013 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На всички които не одобряват постъпката на г-н Данев искам само да кажа че имах огромния късмет той да ми преподава, макар и за съвсем кратко време. Това, което мога да споделя е че независимо от методите му на преподаване той е един от най-способните и точни учители които съм имал. Подходът му към учениците беше повече от отличен - и по свой начин уникален - което може само да помогне на учениците при усвояването на материала, така че не осъждайте човека само заради една постъпка, без дори да го познавате ;)
-1
 
 
па те си пу6ат и без него ква е разликата
+4
 
 
Не одобрявам постъпката на г-н Данев. Може и най-вероятно е добър професионалист, но училището не е място за подобни мероприятия. Има време и място за всичко. Утре може и кючек на гробището да играят, не бива. Децата трябва да се научат на уважение към институцията училище, а не да го приемат като аналог на чалготеките. От прекалена либерализация съвсем ще се изхайлазят тези младежи.
+1
 
 
Напускай даскалъка, докато все още си добре с нервите, после ще късно!
Политиката ще бъде "мръсна работа" , докъто с политика се занимават "мръсни хора"!
на 14.09.2013 г.
+2
 
 
Не познавам г-н Данев и затова не изказвам мнение за него. Искам да попитам хората които говорят за него дали го познават лично и с какво право си позволяват да го съдят! Само по един танц с учениците ли разбрахте какъв човек е г-н Денев? Завършил съм математическа гимназия в гр.Пловдив и да Ви кажа имахме класен ръководител, който преподаваше седнал върху бюрото. Това не означава че е некадърен! Важно е какво оставяш след себе си. Това го умеят само професионалистите. Дали ще преподаваш седнал, легнал или хоро ще поведеш в класната стая няма никакво значение. Важното е децата да те слушат и да запомнят това което им се преподава! Останалото са празни приказки от некадърни учители които му завиждат на г-н Данев защото той по свой начин постига резултати. Успех на преподавателя пожелавам а на завистта на колегите му ще предложа да не си хабят излишно енергията, а да я използват за по възвишени цели. Това което е било в миналото преподавател с пръчка в ръка е отминало и няма да се върне вече.
+2
 
 
Данев ми е преподавал и е много точен и разбран даскал.И не го казвам,защото пуска айляк на учениците , а защото преподава материала много добре и ако внимаваш в час можеш да научиш много.В същото време е и приятел с учениците.Такива учители трябват на България , а не издухани червени бабички...
0
 
 
БРАВО НА КОЛЕГАТА! АЗ СЪЩО СЪМ УЧИТЕЛ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК! МИНАЛАТА УЧЕБНА ГОДИНА ИГРАХ С МОИТЕ УЧЕНИЦИ "ГАНГНАМ СТАЙЛ". НА ДЕЦАТА МНОГО ИМ ХАРЕСА! НЕ МЕ УВОЛНИХА, НЕ МЕ НАКАЗАХА! СЪГЛАСЕН СЪМ С МНЕНИЕТО НА КОЛЕГАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА!
+8
 
 
Здравейте! БТВ не постъпиха особено коректно с този материал. Няма да изпадам в подробности, но, да, така е. Много ми хареса коментара, че Пловдив може да е провинция единствено на Рим :) Определението, лепнато на ГХП "Св. св. Кирил и Методий" считам за обидно-снизходително, но по моему е излишна загуба на време и ценни нерви да се търси реваншизъм на всяка цена ако се чувстваме засегнати. Пожелайте ми успех! Спорна нова учебна година, повече усмивки, по-малко омраза и негативизъм, високи постижения и много, много "обичам ви" и "липсвате ми" за всички мои питомци от ЕГ "Пловдив" и ГХП "Св. св. Кирил и Методий" :)
+2
 
 
Този човек принизи учителската професия до нивото на пуберите. Тези, които се лигавят по него, да гледат "На учителя с любов" със Сидни Поатие, за да видят какъв е 100 % учител, а не такъв палячо като тоя.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: