ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УХТ тържествено откри новата учебна година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:49 / 23.09.2013Коментари (0)4508
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Добре дошли и не забравяйте - в университета не само се влиза - човек остава в него за цял живот". С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Кольо Динков се обърна към първокурсниците на тържественото откриване на учебната 2013/2014 година в препълнената аула "Проф. М. Бешков" на УХТ днес. 

1144 приети студенти прекрачиха прага на единственото по рода си у нас висше учебно заведение, което през тази година отбелязва 60 години от основаването си. 

На тържеството присъстваха зам.-министърът на образованието доц. Атанаска Тенева, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, инж. Иван Байков, оперативен директор на "Винпром-Пещера" и член на Съвета на настоятелите на УХТ, преподаватели и студенти. 

За 60 години Университетът по хранителни технологии се наложи като солиден академичен център, истинско средище на духовността в Пловдив и в страната, заяви в словото си ректорът проф. Динков. 

"Университетът по хранителни технологии е партньор на Министерството на образованието, младежта и науката при осъществяването на проект "Студентски практики", финансиран от Европейския социален фонд. В УХТ се работи по още два спечелени проекта по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а именно: "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование" с предвиден бюджет от 515000 лв. и проект "Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища" за над 600 000 лв.", посочи още той.

Зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева не скри, че приветствието й към студентите в УХТ е много по-различно от останалите, защото целият й професионален път е свързан с този ВУЗ. Убедени сме, че младите инженери, икономисти и мениджъри, завършили този университет, ще се изграждат като професионалисти, ще разработват нови проекти в икономиката и туризма, ще създават нови технологии в хранително-вкусовата промишленост, изтъкна зам.-министърът.

"Предстои ви да почнете не просто образование или обучение, а една магия. Знам го, защото преди 21 години стоях в дъното на тази зала с дълга коса и рокерско яке. Имате възможността да развиете себе си в област, в която никога не сте подозирали, както беше с мен", обърна се към аудиторията инж. Байков. Той препоръча на студентите в тежкия им път да се осланят на своите преподаватели, които са не само големи специалисти, но и уникални хора. 
 
Свилен Георгиев, председател на Студентския съвет в университета, предизвика усмивки и ръкопляскания с пожеланието си към първокурсниците да не се отказват, независимо на колко изпита ги късат. 

Зам.-кметът Стефан Стоянов увери студенти и преподаватели, че в лицето на община Пловдив те имат добър партньор. Той припомни, че със съдействието на градската управа и лично на кмета Иван Тотев УХТ е получил правата върху спортната си база и сега ще има възможност да участва с проекти за нейното модернизиране. 

На тържествената церемония ректорът проф. д. т. н. инж. Кольо Динков връчи лично студентските книжки на осем първокурсници, приети с максимален състезателен бал. След това официално беше открита изцяло обновената учебна лаборатория на катедра "Биохимия и молекулярна биология", която от днес носи името на проф. д. б. н. Никола Люцканов, почетен гражданин на Пловдив, бивш ректор на Университета, основател и първи ръководител на катедра "Биохимия и молекулярна биология".

През тази година УХТ отбелязва 60 години от основаването си. Правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии, днес Университетът е авторитетен национален център на хранителната наука, технология и образование. 

В четирите корпуса на УХТ се обучават студенти по технология, техника и иикономика на хранително-вкусовата и биологичната промишленост и туризма. Уникалните специалности, някои от които изучавани на френски или английски език, са разработени на основата на дългогодишни традиции и новаторство. От 14 до 18 октомври 2013 година УХТ ще отбележи 60-годишния си юбилей с поредица от значими дискусии, международна конференция и спортни прояви. 



Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: