ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (26) | Вчера (28)
Иван Тотев: Стадион клас III, клас IV в Пловдив ще излезе по-евтино от София
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 07.10.2013Коментари (12)11647
© Plovdiv24.bg
Пловдивчани много са лъгани за стадион „Пловдив”, дано го направим, надява се градоначалникът
Кметът на Пловдив Иван Тотев даде обширно интервю пред "7 дни спорт". Градоначалникът говори както за стадион "Пловдив" и идеята да стане национален стадион, така и за проблемите и радостите в местните Локо, Ботев, Марица и Спартак.

- Г-н Тотев, преди малко повече от месец изпратихте писмо до г-н Орешарски и министъра на спорта Мариана Георгиева за финансиране ремонта на стадион "Пловдив". Имате ли вече отговор?

- Стадион "Пловдив" е изключително болезнена тема за града ни. През годините много хора са се опитвали да си правят пиар, чисто политическо, на тема стадион "Пловдив" и пловдивчани вече са се уморили. За това ние през този мандат почваме да мислим за стадиона, гледаме обаче да не е чак толкова публично и избягваме да говорим на тази тема. Пловдивчани вече се умориха да слушат как някой ще дойде и ще построи този стадион. Помните, идваха испански инвеститори, идваха немски, IMG също гледаха базата. Та през последните 3-4 години се извъртяха много инвеститори, които оставиха само празни надежди у пловдивчани. Хубавото е, че в Пловдив вече почнаха да се виждат резултати от реални инвестиции в спортната инфраструктура - спортната зала, спортно-университетската зала и базата на Ботев. Наистина темата за стадион "Пловдив" до някаква степен мина по на заден план. Вече има реални други бази, но този стадион винаги е бил №1 като тема за пловдивчани. Истината е, че това, което имаме като съоръжение, е строено в други времена, говорим за преди 1989-та. Тогава е било нормално на един 300-хиляден град да му направиш 55-хиляден стадион. Такива са били грандоманските възгледи на тогавашните ръководители. В резултат ние имаме едно съоръжение прекрасно като замисъл, но морално остаряло. От 1990-та не е забит нито един пирон. Базата през тези години се руши. Средствата, които трябват, са много големи. И с една пиар-акция на някой, който събира пари, примерно тотализатор, това са нереални неща, по-скоро само за пред хората. Опитваме се да използваме някои национални приоритети, които има България, и да впишем този обект в същата графа. Темата с европейското първенство е много интересна. Всички говорим, че на България й трябва стадион. Фактът е, че пред строителството на нов стадион и довършването на "Пловдив" от финансова гледна точка тук е по-добрата сделка. Вече има много други неизвестни в уравнението като приоритетите на БФС и решението дали националният стадион да бъде в столицата, или не. Ние с това писмо предложихме нещо по-евтино за държавата. Не ми се иска да казвам, че имаме големи очаквания. А отговор все още нямаме.

- Изглежда, че приоритет пред БФС е националният стадион да е в столицата.

- Така е, да. Няма връзка между столица и национален стадион. Това беше по времето на социализма. Имаме една държава с една столица и един национален стадион. В Европа в момента са толкова децентрализирани нещата и много често най-големите футболни клубове не са от столицата. Също така националните отбори не играят винаги в столицата. Самата дума "национален" е малко архаична. Ние говорим за стадион, отговарящ на някакви изисквания - клас III, клас IV и т.н. За нас е важно да имаме такъв стадион в България, а тук той може да излезе по-евтино.

- Споменахте базата в Коматево, няма как да не ви радва фактът, че в Пловдив има вече такова уникално съоръжение?

- На откриването имах възможността да кажа на ръководството на Ботев и на собственика Цветан Василев, че докато не отрязахме лентата, аз не вярвах, че това ще се случи. Пловдив е градът с най-богата футболна история и толкова таланти са излезли оттук. В последните 20 години имаше едни президенти като... Вижте една поредица от президенти на Локомотив, а в Ботев имаше много злополучни шефове, след които остана само негативност. През тези 20 години футболът в Пловдив изостана от това, което трябва да е. Нищо футболно не отговаряше на самочувствието, което се носеше в града. Естествено, не отговаряше и на резултатите. Видяхте как Ботев мина през всички групи, как Локо години наред се бори да остане в "А" група. Това бе много тежко за всички нас. Изведнъж монетата се обърна. И е нормално в началото да не повярваш, че това ще се случи. Фактът е, че ние отидохме, отрязахме лентата и открихме уникалното съоръжение. Трябва да изпитваме респект към такива инвеститори. Балансът приходи-разходи в една такава база е много сложен. Всички са много добри в разходната част, но в приходната издъхват. Така че адмирации, а ние, община Пловдив, подкрепяме такива инвеститори и ще го правим и занапред. Променихме проекта за стадион "Христо Ботев" и ще отговаря за клас III. След построяването на съоръжението това ще стане единственият стадион в България, който може да приеме мач от Шампионска лига реално. Защото "Васил Левски" е с компромиси.

- Ботев изпревари доста крайната дата за Коматево, може би и за Колежа ще видим подобно избързване?

- На откриването на базата в Коматево Цветан Василев сподели, че ще свали годините на изграждане на "Христо Ботев" от 3 за 2. Всичко това го прави заради феновете, което е страхотно.

- Г-н Тотев, казахте Шампионска лига, готов ли е Пловдив да приеме мач от този ранг?

- Това, което сигурно, е, че Пловдив е най-посещаваният град от гледна точка на зрители. Статистиката е красноречива. Един стадион като този на Ботев с капацитет малко над 18 хиляди, всеки мач ще бъде пълен.

- Няма как да не сте доволен от това, че двата пловдивски отбора вървят много добре в "А" група?

- Това е голяма отговорност. Истината е, че има финансова криза и всеки се нуждае от подкрепа. Помагаме много и на двата отбора. В момента община Пловдив полага огромни усилия да помага на Локомотив, защото той е отборът с по-голяма нужда. Миналата година с помощта на държавата направихме осветлението на стадион "Локомотив", общината даде 1,1 хил. лв. По същия начин дадохме и на Ботев седалки за около 960 хил. лв. плюс информационното табло, което ние ще купим. Драмата е с бъдещето на стадион "Локомотив". Има проект за трибуна "Бесика". Мястотo, където е стадионът, е една от първите селищни могили на Балканския полуостров. Точно затова феновете са много амбицирани да направят музейна част в трибуната. Около 4 млн. е целият проект, това, което мислим да започнем, е на стойност 1,5 млн. лв., като там чакаме около 960 хил. лв. и от г-н Марешки.

- Вижда се тенденция на изоставане на софийските отбори за сметка на провинцията, защо богатите хора не дават парите си в столицата?

- Колкото е по-голям градът, толкова повече са интересите и лобитата, а резултатите от тях се виждат в Левски и ЦСКА. В по-малките градове, какъвто е Разград, там няма лобита, а само една линия. Ако е права, има резултат, ако не - нещо не е наред. Тук, в Ботев, е по същия начин, всеки си знае работата. Не се нападат един друг, а голяма част от легендите работят за клуба под една или друга форма. Ресурсите на софийските отбори е огромен на фона на България. Там ресурсът не е проблемът.

- Скоро бе дербито между Локо и Ботев, как Пловдив успява да удържи феновете?

- Имахме малко драма преди мача, тъй като агитките искаха да се събират на 300 метра една от друга. Аз лично говорих с тарторите на агитките и те поеха ангажимент, че шествието ще бъде тихо и кротко. За първи път в Пловдив на толкова близко разстояние имаше фенове на различни отбори. Иначе в годините назад сме имали доста лоши примери.

- Локо и Ботев вървят, но Пловдив има още два отбора - Марица и Спартак.

- Много е тежко положението, особено с Марица. Проблемът там е, че три пъти за една година сменят ръководството. Миналата година общината гласува сума средства за Марица, но докато ги получат, те си смениха юридическото лице и ние не можахме да им преведем парите. Дано всичко да се оправи, защото Марица е марка, все пак Христо Стоичков е излязъл оттам. Четири пловдивски тима в "А" група - само в мечтите. Самите Спартак и Марица не го искат това. Тяхната задача е да развиват децата.

- Какво има във въздуха на Пловдив, че се раждат толкова много талантливи спортисти?

- Пловдив привлича много деца от региона. Градът е разположен добре географски и е като притегателен център. Ето, вижте един Тошко Неделев, който е от Белозем. Това е едно село на 15-20 км от тук. Пловдив привлича децата с добрите школи и треньорите, които работят там. Все пак това е най-важното. Смятам, че още много деца ще изберат пловдивските школи пред другите. Ето, Тошко Неделев води примерно 50 деца, които искат да станат като него. Успехът води до успех.

- Споменахте Тодор Неделев, прави впечатление, че феновете на Локо не мразят звездата на Ботев, това не е ли странно?

- В Пловдив има нещо, което е много по-различно от останалите. Тук много често може да видите фенове на Локо и Ботев заедно. Всеки си знае своята вяра и отбора, който подкрепя, но да гледат заедно мач, не е голямо събитие. Имаме много големи звезди, които са играли за Локо и за Ботев. Интересното е, че те не са били оплювани. Това е духът на града, тук живеят и много етноси. Различията се приемат по-лесно в Пловдив.

- Виждали сме ви на много мачове на Ботев, кой е вашият любим отбор?

- И на Локото ходя много. Аз съм от Ботев, но по-често ходя на мачове на Локо Пд. Кметът трябва да балансира. В последно време съм много активен във Фейсбук и един фен на Ботев ми беше написал така: "Аз виждам, че ходиш повече на мачове на Локо, но знам, че си от жълто-черните и ако трябва да бъда честен, дано никога не стана кмет и да съм на твоето място" (смее се). Това е реалността!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Кметът да вземе да каже малко повече за Марица и Спартак, особено за "гладиаторите", а не да мине с 2-3 изречения. В Спартак чакат един подпис от Общината, за да се задвижат нещата по стадиона, колко да го чакат? Да вземе да каже той нещо по въпроса или някой от Общината, отговорен за решението!
+4
 
 
Г-н Тотев да изрази мнението си по въпроса: Има ли студентски спорт в град Пловдив и какво е неговото отношение към студентската младеж. Какви средства е отделила Община Пловдив за неговото развитие? За сведение Община Варна е отделила 13000лв за развитие на спорта сред студентите във Варна.
+7
 
 
"Променихме проекта за стадион "Христо Ботев" и ще отговаря за клас III. След построяването на съоръжението това ще стане единственият стадион в България, който може да приеме мач от Шампионска лига реално." Стадиона ще е категория 4 (най-високата), категория 3 може да приема мачове само от ЛЕ и то само до груповата фаза.
0
 
 
Този селянин вдясно на снимката хубаво реже лентички, ама да си изпълни обещанието! Не общината да дава грешни пари.
-1
 
 
Тотев, с тая Джипсики си подритваш трудовата книжка. Пловдивчани не сме съгласни с наши пари да се строи обещана от друг трибуна!
+34
 
 
Един направен стадион Пловдив,с градско дерби пред 30 000 души,за сега е само добро пожелание,но ако е имаше базата,това щеше да е реалност още тази година.Факт е,че има огромен зрителнски интерес към това дерби,но няма стадион с трибуни,където да се проведе.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Легенди на Ботев и Локо присъстваха на основаването на нов футболен клуб в Пловдив
Стана ясно кога Григор Димитров започва участието си в Мадрид
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: