ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Червена метла: Правителството уволнява 40 000 души
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 12.10.2013Коментари (37)4656
© offnews
Правителството се готви да уволни 40 000 души от държавната администрация.

Това става ясно от съгласувателно писмо, което финансовият министър Петър Чобанов е изпратил до колегите си министри и шефовете на други институции, които са разпоредител с бюджетни средства.

В него се казва, че във връзка с изготвянето на бюджета за 2014 г. финансовият министър иска разчетите да се направят при 10% съкращение на числеността на персонала.

"Разчетите за размера на средствата за заплати по проектобюджетите Ви следва да бъдат изготвени при 10% съкращение на числеността на персонала от 01.01.2014 г. В тази връзка следва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в т.ч. и на второстепенните Ви разпоредители с бюджет и тези от по-ниска степен в срок не по-късно от края на м. ноември 2013″, се казва в писмото.

От Министерството на финансите потвърдиха информацията.

Искането се прави във връзка с оптимизиране на разходите и управлението на ресурса, казаха от пресцентъра на МФ.
По груби сметки служителите, които са "под шапката" на ведомствата, до които е разпратено писмото, са около 440 000 души.

Според все още непотвърдена информация по време на съгласувателната процедура няколко големи структури са изключени от обхвата на съкращенията. Така броят на съкратените ще е около 40 000. Някои от тях са празни щатни бройки, но огромната част са реални хора, които ще бъдат изхвърлени на улицата.

В администрацията, до която вече е достигнал слухът за масовите съкращения, се говори за невиждана "червена метла". Управляващите неведнъж се оплакаха от "калинките", които им е завещал ГЕРБ, както и от това, че администрацията саботира политическото си ръководство.
Съкращенията са удобен повод за изгонване на "подводниците" на предишната власт и за разчистване на щатове за верни другари, коментират чиновниците.

10-процентното съкращение трябва да е факт от 1 януари 2014 г. Вероятно уволненията ще започнат от 1 декември, за да се спази задължителното едномесечно предизвестие.
В писмото си Чобанов изрично заповядва да се направят промени в устройствените планове на ведомствата и това да стане не по късно от месец ноември.

Това се прави, за да няма формални пречки за уволненията. Втората и не по-малко важна причина е, че с промяната на устройствените планове могат да се премахнат заварени отпреди началници и да се назначат нови като само козметично се промени името на някой отдел или дирекция.
Крайният срок, който министрите имат, за да представят пред Чобанов бюджетите с уволнените си служители, е 16 октомври.

Източник: offnews.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
имаме 180 000 хиляди админи. работи бедния и гладен народ за да храни тия марзеливтси и некадарнитси.....трябва адми.да се сведе до 20 000хиляди и пак е много в 6веитсария е 15 000хил.
-1
 
 
Как ще осъществят плановете си за намалението на бедността и заетостта?Така ако мислят да връщат дълговете... Хмм...ДПС са с ... Да не преувеличавам ще кажа, че малкото които имат висше НЕ(БУКВАЛНО НЕ) знаят Българския език и правят грешки, НЕ само съчинявайки си думи а и много важни правописни грешки. Смяната на вишисти със стари кадри-с опит(не на компютър)и изкарана диплома(Аз съм партиец/ Нашето момче взима-магаре да е, ЧЕРВЕНО ДА Е ).Като гледате, колко компетентно и ЕКСПЕРТНО-"ЕКЗАКТНО"(Октай Енимехмедов-трябва да се върнеш, защото тая дума малко й остана да я вкарат в тълковният речник) са сложени министрите според образованието си... Мислите ли въобще? 19 години след комунизма са същите и какво направиха, с къса памет, глупави, злобари...Има много неща ОКОЛО ТЕМАТА темата само по себе си е нищо.Мога да пиша много-ГЕРБ не са пипали местата, те са наследени...Загубените еУропейски средства 2007-2009Г. УАУ!!! Ще видите като сложат некомпетентни служители на обучение...Пожелавам на всеки политик хора като вас- глупави и мислещи само за следващият час...
Aнонимен
на 12.10.2013 г.
-1
 
 
БРАВО.АКО ИЗПЪЛНЯТ ТОВА, ЩЕ ГЛАСУВАМ.
+3
 
 
По груби сметки служителите, които са "под шапката" на ведомствата, до които е разпратено писмото, са около 440 000 души? НЕ 10% , с 50 % трябва да ги съкратят тези паразити.
Aнонимен
на 12.10.2013 г.
+3
 
 
Ами крайно време беше. Малка държава малко народ а администрацията ни огромна. Плащаме за харантутници които в болшинството си не знаят какъв пост заемат и какво трябва да вършат. Има градове като Инстанбул Москва Ню Йорк и пр. С население три и четири пъти повече от България а там админстрацията е значително по малка.
Aнонимен
на 12.10.2013 г.
+3
 
 
Ами Кмета какво чака, 1000 човека администрация.
Aнонимен
на 12.10.2013 г.
+5
 
 
Имат право хората да бягат от тук !
+7
 
 
Държавната администрация наистина е прекалено голяма и пълна с калинко-баджанаци и наследствени номенклатурни кадри. През годините на прехода България е изгубила милиярди, заради некадърна администрация. Отдавна трябваше да се вземат радикални мерки спрямо тези пиявици. Но по стар български обичай, съкратени ще са кадърните и случайно попаднали там хора, за сметка на некадърните връзкари...
+6
 
 
Така ще осигурят псевдо увеличението на пенсии и заплати - МАРОДЕРИ И БЕЗДАРНИЦИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: