ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Училищните библиотеки западат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:58 / 13.10.2013Коментари (3)3094
© Bulfoto
За последните 8 години броят им е намалял три пъти и от 1500 през 2005-та, днес те са едва 520. На какво се дължи тревожната тенденция и трябва ли да има специална политика за запазването на училищните библиотеки.

Столичното 51-во СОУ Елисавета Багряна е едно от училищата-образци, когато говорим за училищни библиотеки. Тук има много книжки, базата се поддържа, а децата идват с желание на това място. Самата Леда Милева е дарила част от личната си библиотека на това училище и сега децата имат възможност да четат нейните книжки. Не навсякъде обаче положението е такова - оказва се, че в по-голямата част на страната училищните библиотеки западат, не се отделят достатъчно средства и това е първото перо, което се отрязва, когато няма достатъчно финансиране.

Книгата е прозорец към света. И въпреки компютрите, интернет и съвременните забавления децата още обичат да четат книжки. В една библиотека има над 4000 издания, а всяка година се отделят около 3000 лева за поддържането на базата. Разчитат и на дарители.

"Миналата година имахме доста голямо дарение от семейство, което заминава в чужбина и не могат да вземат книгите със себе си, оставиха всичко на библиотеката. Детето им учи при нас", обясни библиотекарката Лилия Симеонова.

Различно обаче е в провинцията - в училището в град Златарица по-голямата част от библиотечния фонд е още от създаването му. Библиотекар няма. За книгите се грижат на доброволен принцип всички учители, а стаята делят с шофьорите на училищните автобуси. "Това е дело на колегите. Те сами са подредили книгите по съответните области, в които преподават", каза Христина Ганчева, дир. на СОУ "Св.св. Кирил и Методий", гр. Златарица.

Според последни проучвания резултатите на учениците у нас непрекъснато намаляват и една от причините е лошото състояние на училищните библиотеки. Те имат бъдеще, но трябва да се модернизират.

"Ние искаме в училищната библиотека да влязат нови книги, да влязат компютри, децата да имат достъп до бази данни", обясни Ели Попова, Българска библиотечно-информационна асоциация.

Вариант за спасение за училищните библиотеки може да бъде изваждането им от бюджета на училищата и държавно финансиране и поддръжка.

На фона на всичко това скорошно изследване показва, че грамотността в България непрекъснато намалява. Цели 41% от българските деца спадат в графата слабо грамотни, а отличниците са едва 3%.

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.10.2013 г.
0
 
 
Напълно съм съгласна, че трябва да се извадят от бюджета на училището и държавно финансиране и поддръжка. На мен директора на училището, в което работя ми каза, че тежа на цялото училище.
Aнонимен
на 17.10.2013 г.
0
 
 
Най-добре е училищните библиотеки да се извадят от бюджета на училищата и да бъдат самостоятелна структура към общините. Едва ли има директори, които предоставят пари от бюджета за книги.
0
 
 
После защо децата са слабо грамотни трябва от малки да им се предоставят повече книги
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: