ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандалът с връщането на пушенето стигна и до централата на ЮНЕСКО
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:43 / 20.10.2013Коментари (15)4556
© Plovdiv24.bg
Всички участници и гости на откриващата се на 5 ноември т.г. в Париж 37-ма сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, на която се очаква за генерален директор на организацията да бъде преизбрана Ирина Бокова, ще получат списък с имената на 9-ата български депутати, внесли в 42-то НС скандалния антиевропейски и лобистки закон за връщането на пушенето, обещават от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град"

Имената на депутатите Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова,Татяна Буруджиева-Ваниотис и Тодор Радулов, внесли в парламента скандалния Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, разрешаващ пушенето в заведенията за обществено хранене, ще получат още тези дни полагащата им се европейска и дори световна известност, но уви - с крайно отрицателен знак, тъй като именно това са българските политици, които де факто и де юре възнамеряват да отхвърлят и торпилират ратифицираната от България още през 2005 г. Рамкова конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, категорични са в Сдружението на майките срещу насилието. 

Голямата ни надежда е, че на 37-ата сесия на Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в Париж /провеждаща се от 5 до 20 ноември 2013 г./ генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова ще намери подходящ, но достатъчно убедителен начин, за да изрази несъгласието си с тоталното връщане на пушенето на закрито и пред официалната българска делегация, която ще присъства на този престижен световен форум, заявяват от родителската организация. 

В Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация изрично се подчертава, че "излагането на тютюнев дим предизвиква смърт, болести и инвалидизация", а Чл. 3 на авторитетния международен договор посочва, че "целта на Конвенцията е да предпазва сегашните и бъдещи поколения от разрушителните здравни, социални, екологични и икономически последици в резултат на употребата на тютюн и излагането на въздействието на тютюневия дим чрез осигуряване на рамка за интегрирани мерки за контрол върху тютюна, които следва да бъдат приложени от страните членки на национално, регионално и международно ниво с цел постоянно и съществено намаляване на разпространението на употребата на тютюн и излагане на въздействието на тютюневия дим", изтъкват от Сдружението на майките. 

От неправителствената организация припомнят, че социологически проучвания още през първата година след въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места показаха оптимистични резултати - оказа се, че забраната е повлияла на 28 на сто от заклетите пушачи у нас да намалят цигарите. Поведението на въпросните 9-има български депутати обаче е в разрез с обществения интерес, то е не само безотговорно и антиевропейско, но и цинично - вместо тези народни избраници да предложат в бюджета за 2014 г. серия мерки, подплатени и със съответен финансов ресурс, за развиване на масовия, ученически и студентски спорт, за по-здравословна среда и за изграждане на нови спортни площадки, както и за различни младежки дейности, те хвърлят огромни усилия в спешно приемане на откровено лобистки закон за връщането на пушенето на закрито, посочват от Гражданското сдружение. 

За да не ставаме пак за резил пред цивилизована Европа, изходът е един - вносителите на скандалния Законопроект за изменение на Закона за здравето незабавно да го изтеглят, при това още в близките 2-3 дни, категорични са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Очакваме от депутатите в 42-то НС независимо от партийната им принадлежност да подкрепят при гласуването на бюджета програмата и мерките на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, която много правилно предлага през 2014 г. да можем да стартираме приоритета масов спорт, изтъкват от родителската организация. Сред целите на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева е и изграждането на по един мултифункционален спортен център във всяка община, а тази нейна изключително похвална инициатива също изисква подкрепа от депутатите, посочват в заключение майките.



Още по темата: общо новини по темата: 137
21.02.2024 »
17.01.2024 »
14.02.2022 »
29.07.2021 »
13.03.2019 »
04.09.2018 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.10.2013 г.
-1
 
 
права е жената в квъздържатели и непушачи несъм ръчмите се пуши и се пие които не иска да не ходи на кръчма , ходенето на кръчма не е задължително .
Aнонимен
на 30.10.2013 г.
-1
 
 
много правилно - заведенията не са обществени места чието посещение е задължително , оше повече същите тези маики нека да идат да видят в студентски град и където и да ена друго място какво пушат децата им ( марихуана , канабис и употрбяват всякакви други такива ) а не цигарите са им причината за децата им. само дето моите ( деца ) защото са пълнолетни вече са безработни единия работеше барман а другия беше сервитьор и сега ги издържам аз на 60 години , просто защото работата им намаля не на половина , а на една 5-та и собствениците ги съкратиха и си работят те. така че в заведенията трябва да се пуши там непушачи почти не ходят а когато идат то е в компания с пушачи.
0
 
 
На сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" : според определението на думата ''насилие'' в нашия тълковен речник - Прилагане на физическа сила върху някого. Беззаконие, унищожаваща сила. Тютюневи изделия се продават абсолютно законно в България и употребяват също. ''Децата'' Ви са пълнолетни граждани след навършване на 18г - следователно дали да пушат е въпрос на личен избор (ако не е така мястото им не е в Студентски град ). Второ- заведенията за хранене и развлечение са създадени с цел развлечение (както личи от името им) и посещаването им не е със задължителен характер. Бъдете наясно, забраната за пушене на тези места няма да спре децата Ви да пушат. Реформа от такова естество не се прави със закон, а с образоване относно вредите, които тютюнопушенето носи.
Aнонимен
на 20.10.2013 г.
-4
 
 
Трябва да го махнат с две ръце гласувам!приеха го защото бившето правителство целуваше зад.....те на ЕС!И този закон не беше задължителен а препоръчителен!в швейцария го приеха един референдум и народа го премахна
+3
 
 
С напъна за тази промяна БСП ми паднаха в очите окончателно и за винаги.
+3
 
 
Ха-ха-ха! Достойнството и репутацията, която си създадахме-дори и мижава сега тотално се срина, както лъжите на господата мислещи си, че са на върха(за връх има доста определения, някои около 100 % са с червена точка за възраст над 30 г. с добри познания за биологията и анатомията на организмите).
0
 
 
Да съгласна съм с теб но знаеш ли колко как да ги нарека тия къщички ли - репове ли баракички ли ами целият ни град през 20 метра са наредени като войници и продават цигари вестници енергийни напитки списания купуваш си цигари и се излъгваш да си купиш и вестник е може и енергийна напитка е ама не знаете на кого са Има един Д. П е е е е е е е в . . . . ски
+1
 
 
Тази тьпотия могат да я измислят само ,, умни,, рьководители--- ,, социалисти,, и ,, националисти,, радетели за доброто на народа.
Aнонимен
на 20.10.2013 г.
+1
 
 
Михалески водеше листата на бургаските комуняги. СРАМ за най-добрия град за живеене в България. Да не го пускаме в града ни.
+5
 
 
всичко ще се направи да се целува задника на бизнеса А В ДРУГИ ДЪРЖАВИ БИЗНЕСА СЕ НАГАЖДА ПО ЗАКОНА ! край няма българската безграбначност !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: