ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гл.инспектор Любомир Рашков: Охранителните фирми са наши партньори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 25.10.2013Коментари (4)9286
© Plovdiv24.bg
Любомир Рашков (вдясно)
Както вече писахме, в изпълнение приоритетите на МВР за осъществяване на превенция, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в отдалечените и слабо населени места или в райони с висока концентрация на престъпност, ОД на МВР Пловдив предприе инициатива за развитие на съвместната правоохранителна дейност и подобряване взаимодействието между частните охранителни фирми и териториалните структурни звена на МВР.

За разясняване на инициативата за съвместната работа на полицията с частните охранителни фирми, репортер на Plovdiv24.bg разговаря с гл. инспектор Любомир Рашков, началник на "Охранителна полиция" Пловдив.

- Взаимодействие ли е това, или помощ?

- Идеята е дългогодишна. Базира се на опита, който имаме от доброто взаимодействие с охранителните фирми и правомощията, които дава Законът за частната охранителна дейност. Тази инициатива беше един от приоритетите на Министерството на вътрешните работи. Обсъдихме я вече с колегите от охранителните фирми, както и с районните управления. Чухме всички мнения. Няма нито едно негативно изказване, а напротив: всички подходиха с много добри очаквания относно инициативата и заявиха съдействие за нейното стартиране и приложение.

Решихме да засилим полицейското присъствие  в отдалечени и малки населени места, където органите на полицията нямат по една или друга причина възможност за ежедневно присъствие. На база световния опит в това направление можем да очакваме значително снижаване ръста на престъпността в цитираните райони. Хората все по-често ще виждат съвместни патрули от униформени полицаи и охранители, ще се извършва обход на отдалечени райони и такива висока концентрация на престъпления и правонарушения.

- Какви задачи ще изпълняват тези съвместни патрули? Дайте пример?

- Един районен инспектор обслужва няколко, находящи се на разстояние 3 до 5 км едно от друго, населени места и е много трудно той ежедневно да е на всичките тези места. Когато обаче в конкретния район има присъствие на охранителна фирма, те ще работят съвместно. Ще реагират заедно при задействане на сигнално-известителната техника в охраняваните обекти, ще извършват проверки на съмнителни лица, съобразно законовите и функционалните им правомощия, проверки по разрешителния режим за носене на оръжие, за работа на нощни и увеселителни заведения, проверки по сигнали и жалби за посещения на заведенията от малолетни и непълнолетни лица, за нарушения на обществения ред, за разпространение на наркотични вещества, неправилно паркиране на МПС.

Също така тези съвместни екипи ще могат да се използват и за специализирани полицейски операции, да снемат обяснения по дадена преписка на прокуратурата, ще могат да реагират на сигнали за извършено престъпление, предвид това че се намират най-близо до мястото на инцидента, да участват в заградителни операции и т.н. примерите са стотици.

- Нека уточним, ще касае ли инициативата съвместна работа с органите на КАТ?

- Твърдо не. Контролът на пътното движение е друга опция на Министерството на вътрешните работи. Не се предвижда това да се прави от охранителните фирми.

- Кога реално ще стартирате съвместните акции и с всички районни управления на полицията ли ще я реализирате?

- Да, с всички районни управления на територията на ОД на МВР Пловдив. Охранителните фирми са наши партньори, не става въпрос за помощ и ако става въпрос за такава, то тя е двустранна. 

От три дни инициативата вече стартира на територията на някои от РПУ-та в града. От 1 ноември по нея ще работят на 100% всички управления.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Г-н Инспектор. Познавате много добре законите и по-точно ЗМВР. Искам да ми разясните само как служител на ЧОФ/СОТ ще ми иска л.к. или ще ме проверява за каквото и да е !?!? Ако имахте малко повече акъл, бихте казали следното "Понеже в отдалечените места МВР няма как да осигури постоянно присъствие на служители, то те ще се придвижват с АП на СОТ" Интересно ми е при задействане на СОТ ЧОФ ше търчи до РИ да го взема и после беж на сигнала ли? На всички е ясно, че РИ са на работно време, а не на 24ч. дежурства. Измислили сте нещо, но е недомислено. Някой е дал идея да си оправдае заплатата само. ЕДИНСТВЕНИТЕ който имат право да изискват за проверка лична карта са органите на МВР. В гр.Пловдив освен МВР единствените, който имат право да реагират на режима за нощна тишина и да санкционират по КАТ (и то по точно определени закони по ЗДвП) са "Общинска Охрана" - по Наредба 1 и Наредба 2 на Община Пловдив. Няма ЧОФ, която да има правомощия, както Вие казвате за цитирам: .. "ще извършват проверки на съмнителни лица, съобразно законовите и функционалните им правомощия, проверки по разрешителния режим за носене на оръжие, за работа на нощни и увеселителни заведения, проверки по сигнали и жалби за посещения на заведенията от малолетни и непълнолетни лица, за нарушения на обществения ред, за разпространение на наркотични вещества, неправилно паркиране на МПС." За целта трябваше да се приеме промяна в ЗЧОД и чак тогава да се случи тази съвместна работа. В момента се получава следното:1- Органите на МВР ползват за изпълнение на служебните си задължения МПС на ЧОФ. 2- Тъй като има голям недостиг на полицаи ООР/ППД служителите на ЧОФ са добре дошли за подкрепление. 3- сега служителите на ЧОФ ще се вземат за голяма работа и ще стане проблем. п.с. Комисар Гребенаров идеята е добра и ми харесва, но е недомислена.
+2
 
 
На тва се викаше" доброволни отряди", та остава да им дадат и червени ленти.
+1
 
 
Ерата на СОТ фирмите .... only in Bulgaria- since 1991-
+2
 
 
А кой ще плаща ? И колко ? Ще вдигаме ли пак данъците?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: