ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
"Дойче веле": В Дортмунд е като в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 27.10.2013Коментари (7)9540
© DW/B.Mihaylova
Двама български полицаи - Атанас Георгиев от Пловдив и Димитър Димитров от София - патрулират временно заедно с дортмундските си колеги, на които сами е по-трудно да се ориентират в "българската" част на Дортмунд, която с течение на времето се е оформила в северните райони на града. От 2007 насам, т.е. вече шест години, все повече българи /предимно от Пловдив и предимно от "Столипиново"/ се насочват към Дортмунд - с обещанията за по-добър живот и възможности да припечелят повече, отколкото в България.

Но как би могло да стане това, ако пристигащите не знаят езика и нямат квалификация? А и нерядко още предварително са влезли в примката на "предприемачи", които ги заробват със задължението да плащат прескъпо за всичко, на което разчитат в Германия - за покрива над главата, за съдействието при намиране на пределно нископлатена работа, за попълването на необходимите документи или молби за детски надбавки.

Пришълците са вкарани в схема

Марита Хетмайер, която е бивша общинска съветничка, а сега е брокерка на недвижими имоти именно в северен Дортмунд, описва схемата по следния начин:"Наред с официалните пътища за стигане от Пловдив до Дортмунд - с редовната седмична автобусна линия или със самолет - има множество неофициални: някой наема микробус, заминава за България, събира хора, кара ги тук, настанява ги в жилища, дава им указания къде трябва да отидат, какво да работят, придружава ги до общинските служби, като им обяснява какво трябва да кажат и да направят, за да могат да останат, съдейства им при регистрацията на фирма. И всичко това струва пари - хората, които идват тук, трябва да плащат за всяка отделна стъпка. Може обаче да се случи да не намерят редовна работа, а "посредникът" все така настоява да си получи дължимото и при тези обстоятелства казва: Трябва да ми платиш и ако няма как да набавиш парите по законния път, търси други начини, т.е. буквално тласка хората към сивата зона и престъпността".

По "Малинкродщрасе" в Дортмунд рядко се чува германска реч. Инвазията на източноевропейците вече е оставила сериозен отпечатък върху северен Дортмунд - цените на имотите са спаднали, ако някой изобщо прояви интерес към наемането им. Същевременно пришълците на свой ред са потърпевши от състоянието на пазара на недвижимости - ако ги тъпчат по 20 души в жилище, предназначено за двама, и изискват безбожни наеми дори и за най-жалкия матрак.

На практика се получава пълен парадокс - българските роми бягат от България в Германия, търсейки по-добър живот, не го намират, превръщат обитаваните от тях квартали във филиали на Столипиново, и все така са без работа, без сигурност и без бъдеще.

Как могат да отпаднат страховете?

Именно в това отношение германската държава се опитва да бъде полезна - търсейки как да ги интегрира, кака да закара децата на училище и как да "разсече" мафиотската схема, на която те са жертви. Защото ако не се издължават навреме на "благодетелите" си, мебелите и покъщнината могат да бъдат директно изхвърлени на улицата и семейството да бъде оставено съвсем на произвола на съдбата.

Полицаите от България положително ще улеснят дортмундските си колеги - защото сред 1600-те официално регистрирани българи в града има и към една пета, които са заподозряни в известни престъпни дейности. Експертът по Столипиново Атанас Георгиев е убеден, че работата му в Дортмунд няма да е по-различна от тази в България - освен от гледна точка на обстановката. "Но всъщност тук обстановката е дори много близка до тази в Пловдив - в кварталите, в които има ромско население", констатира командированият инспектор, открил немалко познайници сред преселниците от "Столипиново" в Дортмунд.

Още повече полза вероятно ще има от социалните работници, които България също се готви да командирова в няколко германски града, за да подпомогнат пришълците в контактите им с общинските служби, на които те принципно би трябвало да разчитат. Но се страхуват от тях, казва дортмундската общинска съветничка Диане Йегерс. А познавачката на нещата в квартала Марита Хетмайер обяснява, че този страх се създава изкуствено, за да могат да печелят посредниците.
Немалко опасения създава датата 1 януари 2014, когато ограниченията за работа в ЕС за българи и румънци ще отпаднат - не, че в момента няма начини за заобикалянето им.

Същевременно и германските власти, и представителите на българското посолство в Берлин прогнозират, че оттам нататък няма да се получи преголям наплив, тъй като който е искал, вече е дошъл.

Важно е обаче едно, но пък то е много важно - пристигащите в Германия да знаят езика и да имат квалификация, ако искат да си намерят работа. Иначе не биха се различавали от дете, което се опитва да се пласира на трудовия пазар без необходимите познания и умения - според сполучливото сравнение на г-жа Хетмайер


Източник: Дойче веле







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Трето имат представител и Германия !!!!!
+4
 
 
може ли някой да отговори на въпроса?колко от възрастните германци мечтаят за връщането на ХИТЛЕР? само че не го изричат на глас.аз познавам поне половин град.
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 27.10.2013 г.
+5
 
 
Хубаво би било във всички западноевропейски градове да има по един клонинг на Столипиново, нека да си ги интегрират мангалите, ние можем и без тях.
+5
 
 
Разсмях се като прочетох: "От 2007 насам, т.е. вече шест години, все повече българи /предимно от Пловдив и предимно от "Столипиново"/ се насочват към Дортмунд" Явно Столипиново се клонира край Дортмунд. Само че не са българи, а цигани с български паспорти. Не мисля, че нормален българин би живял в катуна там или тук
+7
 
 
Горките цигани ! И в Германия станаха жертви . Но с тяхните проблеми, Германия знае как да се справя в такива ситуации ;)
+11
 
 
Че те не знаят и български, там са за да не правят нищо
+4
 
 
добре е да се обарне внимание на този вапрос
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: