ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бюджетът за подслушване се увеличава над два и половина пъти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 14.11.2013Коментари (11)5655
©
Вътрешният министър Цветлин Йовчев
Създадената от БСП, ДПС и Атака Държавна агенция "Технически операции", наследник на едноименната служба в МВР, която прилага специални разузнавателни средства, ще получи двойно по-голям бюджет в сравнение с миналата година. Това става ясно от внесения в парламента проектобюджет за 2014 г.

Видно от програмните бюджети на МВР, за предходните години за подслушване и следене се отделяха малко под 20 милиона лева на година. Управляващите възнамеряват да осигурят на новосъздадената "ДАТО" два пъти и половина повече - 49 милиона лева. Увеличението става на фона на цялостното "свиване" на бюджетите на останалите държавни институции и съдебната система.

Агенция ДАТО беше създаден с промени в Закона за СРС още в първите дни на 42-то Народно събрание. Техни вносители са Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов. Основен защитник на промените обаче беше именно разследвания за пране на пари бивш депутат от ДПС Бисеров. В пламенни мотиви, вносителите записаха, че проектът има за цел да прекрати "безспорно най-скандалната тема, свързана с използването, осигуряването и прилагането на специалните разузнавателни средства", която те определиха като "престъпна злоупотреба"

Парадоксално в мотивите беше записано, че с промените се въвежда"най-безпристрастния начин за контрол - този на парите". Това значеше въвеждане на финансова обосновка, т.е. службата която иска прилагането на СРС, ги плаща от бюджета си. В тази схема обаче бюджетът на ДАТО трябваше да е много по-малък, защото разходите щяха да се покриват от институциите, които "поръчват" подслушването и следенето - прокуратурата, следствието и МВР. Депутати разказаха пред "Капитал", че ръководителят на ДАТО Цветан Китов в прав текст е казал, че няма да изпълни закона, защото финансовата обосновка на СРС-тата нямало как да "стане".

Бюджетът на ДАТО трябваше да е по-малък и защото от службата бяха извадени служителите, които обезвреждат експлозиви. Те бяха прехвърлени към Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Реформите, довели до създаването на ДАТО обаче пропуснаха службата за подслушване в ДАНС - "Специални операции". Наскоро стана ясно, че ДАНС е увеличила значително подслушването през първите шест месеца на годината - по план за цялата 2013 г. тя е трябвало да приложи 526 специални разузнавателни средства (СРС), но до края на юни техният брой вече е бил 876, или близо 65% повече от годишната прогноза. За сравнение - през първото полугодие на миналата година са приложени 264 СРС-та - повече от три пъти по-малко, а през цялата 2012 г. - общо 507.

Управляващите възнамеряват да увеличат и бюджета на ДАНС - с 33%.

Източник: в.Капитал



Още по темата: общо новини по темата: 15
25.11.2014 »
27.08.2014 »
29.07.2014 »
13.01.2014 »
02.01.2014 »
09.12.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хем викат Герб подслушваха, хем те си го предвиждат ... БОКЛУЦИ
+3
 
 
,,,ами така е, докато ние се напъваме в нета с приказки и пледоарии някъде в София се случват неща,които ни жадължават. Трябва да сме там,,,това е. Апостола го е казал"Дела а не думи трябват БРАТЯ.
+2
 
 
Да ще плащаме за подслушвания, но на политиците, а не на мафиотите...Последните нищо не са...
+8
 
 
Тия си УЗАКОНЯВАТ ПОДСЛУШВАНИЯТА
+10
 
 
Стига бе та нали обвинявахте ББ ЦЦ и цялата им "клика" в полицейщина и масови безугледни подслушвания и злоупотреби и раздут бюджет. А каква стана тя. ;-)
+11
 
 
Нали трябва да се краде под всякаква форма,иначе как БСП(К) ще се държат на власт и ще плащат на лакеите си !!!!!А докога ли,докато не излезем всички по улиците и не пометем физически всичко свързано с БСП, ДПС ,Атака ,царя и всеки друг боклук навредил на България.Да не забравяме че Ботев и Левски са престъпници според турските закони,защо и ние да не сме ако от това зависи да защитим държавата ни от политическата напаст с комунистически гени!
+15
 
 
Това сигурно е част от социалната политика ?! Или по-скоро правене на политика стил БКП ! Докога ?!?!!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: