ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Министър награди Регионалния археологически музей Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 02.12.2013Коментари (0)2675
©
На официална церемония днес в зала "Колегиум" на Министерството на културата министър д-р Петър Стоянович връчи престижната награда "Златен век" - печат на Симеон Велики, на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) доц. д-р Костадин Кисьов.

"Имам честта да връча днес високото отличие на Министерство на културата на директора на Регионалния археологически музей в Пловдив - доц. Костадин Кисьов, който ръководи една от най-старите и уважавани културни институции в България. 

Наградата и почетната грамота са за съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на България и по повод неговата 130 -годишнина. Няма армия без генерал и армията трудно може да получи отличие, тя получава признание в лицето на своя ръководител. На добър час! Поздравете и всички Ваши колеги от нас!"- с тези думи министър Петър Стоянович връчи наградата "Златен век" и почетната грамота на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей - Пловдив. 
 
В приветствието си на церемонията по награждаването Екатерина Джумалиева - държавен експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерство на културата, специално отбеляза приноса и заслугите на доц. д-р Костадин Кисьов, както и на целия екип на Регионален археологически музей - Пловдив, в сферата на опазването на културното наследство, както и в провеждането на археологически проучвания. 

"Колегите ни от РАМ - Пловдив, получават наградата "Златен век" в една година, в която се навършват 130 години от началото на развитието на музейното дело в Пловдив. С усилията както на директора на музея, така и на целия негов екип, Пловдивският археологически музей се нареди сред най-добрите регионални музеи в страната, от специалистите в тази музейна институция постъпват и редица предложения по повод предстоящите промени и изменения в Закона за културното наследство", посочи още Екатерина Джумалиева. 

Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов благодари на ръководството на Министерството на културата и на министър Стоянович за престижното отличие от името на целия колектив на музея, както и от името на общинското ръководство на гр. Пловдив.

"Тази награда е и един жест към дългогодишния труд на моите колеги", подчерта доц. д-р Костадин Кисьов. Директорът на РАМ в Пловдив допълни, че музеят има и редица европейски награди, а след обновяването на експозицията и на сградата на музея, извършено през 2010 г., Археологическият музей в Пловдив вече е един от най-модерните в Европа и неслучайно се радва и на рекордна посещаемост от туристи през последната година.

Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ - Пловдив) е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит преди 130 години, като неговото развитие преминава през етапа на археологическо-нумизматичен кабинет до окончателното му обособяване като Археологически музей през 1920 година. 

Първоначално неговите фондове са съдържали нумизматична колекция от 1500 монети, етнографски и исторически документи, църковна утвар, старопечатни книги от ХVII - ХVIII в., 300 икони и картини на прочутите български художници Станислав Доспевски, Иван Лазаров, Цанко Лавренов, Николай Райнов, Златю Бояджиев и др. Музеят притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, произведения на човешкото изкуство и бит, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: