ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Пловдив с бижу срещу 20 милиона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:17 / 06.12.2013Коментари (48)12629
© Plovdiv24.bg
Строителите чупят рекорди, първият мач е след 15 месеца
Само след година и три месеца истинска перла на архитектурата ще заблести в центъра на Пловдив. "Христо Ботев" ще е готов до началото на пролетта през 2015 година за радост на многобройните феновете на "канарчетата". На 15 април 2015 "Ботев" (Пд) трябва да играе на изцяло нов стадион - тази дата беше определена от ръководството на клуба, което взе решение сегашната база да се срине до основи и върху терена да се строи. Така целият град ще се сдобие с модерно съоръжение, което ще отговаря на всички изисквания на ФИФА и УЕФА да посреща мачове от най-високо международно ниво. За целта всички трибуни на сегашния стадион ще бъдат бутнати, а строителните дейности ще започнат в най-скоро време.

Новият стадион ще бъде от 4-та категория, което означава, че ще може да приема мачове от 1/2-финалите на Шампионска лига. Капацитетът на бижуто ще е за 18 000 зрители, от които 120 ще бъдат ВИП. 80% от местата трябва да бъдат покрити. Паркингът ще побира 800 автомобила и 6 автобуса, обясни главният архитект на проекта Георги Савов.

Помещенията под трибуните ще са на 3 нива

като включват съблекални, медицински кабинети, стая за технически конференции, за представителите на медиите, 4 спортни зали, музей, магазин и куп други. Сумата, която Ботев ще налее в съоръжението, е над 20 млн. лв. Плановете са стадионът да бъде изграден за рекордно кратък срок. Затова вместо събаряне на трибуни една по една и поетапно възстановяване клубът реши кардинално да строи от нулата. Събарянето започва на 13 декември тази година, което означава, че на 12 декември 2013 година "канарчетата" ще изиграят последния си мач на сегашния стадион. Тогава "Ботев" приема "Берое" в среща от 22-ия кръг на "А" група. Първият етап ще продължи не повече от 40 дни, през които ще бъдат съборени до основи трите трибуни. Предвижда се също така изграждане на нова дренажна, поливна и отоплителна система от фирма "Онтарио спорт" на футболния терен, който ще запази сегашните си размери от 68х105 метра. Новият стадион ще е без лекоатлетическа писта, трибуните ще бъдат на отстояние 8 метра от терена. Лицето на стадиона, както и паметникът на патрона Христо Ботев пред централната трибуна ще бъдат запазени. Шефовете на "Ботев" вземат клубния стадион на концесия за 35 години и ще извършат ремонта изцяло за своя сметка, а с отпуснатите целево от правителството 950 000 лв. ще бъдат закупени 19 000 обикновени седалки, 120 вип седалки Recaro, ново електронно табло и охранителна система.

Два басейна ще глезят футболистите

на "Ботев". Едната къпалня ще е с топла вода, а другата с ледено студена. Изграждането им е част от инвестиционната програма на концесионера. Като цяло тя се завишава с 3 238 000 лева, което прави 22,41 процента повече от сумата, посочена в договора с община Пловдив. Първоначалните намерения бяха в реконструкцията да бъдат вложени 14,5 милиона лева за първите пет години. Целта на завишената инвестиция е да се подобрят условията на стадиона. Една от причините за допълнителните вложения са и непрекъснато растящите изисквания на УЕФА към футболните стадиони. Басейните с топла и студена вода пък са необходими за физиотерапевтични и възстановителни процедури преди и след мачовете. Увеличава се също така площта на помещенията за отбори, съдии, делегати, а също така и броят на душове, баните, съблекалните и мивките. Ложата за медиите също ще претърпи подобрения, като ще има поне 100 места за журналисти. Половината от тях ще бъдат оборудвани с компютри и интернет. Отделно до терена ще има осигурено място за минимум 25 фоторепортери. Ще бъдат изградени и две телевизионни студия, като едното задължително ще е с изглед към терена.

Временният дом е най-модерният у нас

До построяването на новия стадион, "канарчетата" ще играят официалните си мачове на базата в Коматево. За целта на централния терен ще бъде изградена нова временна трибуна, която ще побира 1000 зрители. Изпълнителният директор на клуба Ангел Палийски се срещна с фенове край Бирената. Те дадоха съгласието си за временното преместване в южния квартал. Палийски уточни, че на оперативка при собственика на клуба Цветан Василев е било взето решение да се уведомят всички ултраси, да се чуе тяхното мнение. Взе се и решение билети за Коматево да се продават по максимум два на човек, за да се избегне появата на черна борса. Също така бе обсъдено и обезопасяването на сектора за гости, който ще се намира между централния терен и изкуственото игрище. Пред, зад и над него ще бъдат издигнати предпазни огради. Решението е съгласувано с лицензионната комисия към БФС и с МВР.

Сега комплексът в Коматево е най-модерната база у нас. Изграден е на площ от 66 034 кв. м. Лично собственикът Цветан Василев откри съоръжението и съобщи, че вместо за три години, новият стадион ще е готов след две. Базата в Коматево разполага с 6 терена, хотел, многофункционална спортна площадка, два басейна, джакузи, сауна, парна баня, писта, пясъчник, спортно-възстановителен център, паркинг, фен магазин, кафе, зала за пресконференции, фитнес и трибуна с 2000 седящи места. "Днес е един от най-щастливите дни в живота ми. Пътят от голата поляна до това бижу показва развитието на клуба в последните 2,5 години. "Ботев" е проект, а не търговска компания за покупка и продажба на футболисти. Без собствена база и школа не можем да имаме успехи в България и Европа. Този проект ще има по-бавна възвръщаемост от средната на останалите ми, но успехите и радостта на хората си струват усилията", каза тогава Цветан Василев и очерта целта - "Ботев" Пд да играе в Шампионска лига.

Източник: в. "Стандарт"

Още по темата: общо новини по темата: 130
11.05.2016
15.03.2016
14.03.2016
13.03.2016
13.03.2016
13.03.2016
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
всичко се свежда до едно обикновено , но незабавно пране на крадени пари пари...караибрахим знае как
+5
 
 
Ще бъде ли забранено около стадиона на феновете на локуту да продават едър печен???
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+14
 
 
Нека. Пловдив има нужда от хубави стадиони! За да има къде да мачкаме шопите! А и Мъри ще има едно оправдание по - малко!
-20
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
-1
 
 
Имам 2 билета за дербито само на лично
-19
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-20
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Ботев реди контрола с отбор от Англия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: