ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Правителството удари дъното! Калфин иска ЕС да не ни спира фондовете при гафове на управляващите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 15.12.2013Коментари (10)5717
© Plovdiv24.bg
Европейският бюджет не е средство за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза.

Новата многогодишна финансова рамка (2014-2020 г.) действително намалява за първи път в историята на ЕС, но същевременно внася повече разум, контрол и възможности за ефективно развитие на европейските региони какво в новите, така и в старите държави членки.

Това коментираха евродепутати в рамките на дискусията "Парите на Европейския съюз - бюджетът за следващите 7 години", провела се в София.

По думите на Ивайло Калфин, бюджетът на ЕС не може да реши проблемите с безработицата и конкурентоспособността. Тези средства не трябва да се превръщат в олимпийски спорт, в състезание за това колко можем да усвоим, а трябва да мислим за това какъв ще бъде ефектът от тях.

Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС, обърна внимание на нововъведенията в споразуменията за партньорство със страните членки, които въвеждат много допълнително условия за достъп до европейските фондове.

На първо място, правителствата са поставени пред предизвикателството да усвояват средства само при провеждане на реформи в ключови сфери, като например тази на здравеопазването.

Второ, ЕС си оставя възможността да спира фондовете за страните, които водят неразумна макроикономическа политика, което, по думите на Калфин, е контрапродуктивен механизъм, тъй като замразяването на средствата за страни с големи финансови проблеми само би ги задълбочило.

В тази връзка, по инициатива на европейските социалисти се предвиждат специфични социални параметри - за държавите с много висока безработица и ниво на бедност, или значителен икономически спад, механизмът няма да се прилага.

Андрей Ковачев подчерта от своя страна, че консервативният дългогодишен бюджет на ЕС ще бъде ревизиран през 2016 г., изразявайки надежда, че дотогава кризисният манталитет ще е поугаснал и средствата ще бъдат използвани в едни по-добри времена в икономическо отношение.

В противен случай, ако ограниченията се запазят, съществува опасността стратегията Европа 2020, която е пряко зависима от успеха на Кохезионната политика, да последва съдбата на провалилата се Лисабонска стратегия, коментира евродепутатът от ЕНП.

Според бившия ни евроминистър Томислав Дончев многогодишната финансова рамка е признак за това доколко Европа вярва в себе си. Фактът, че европейските институции се договориха за сумата от около 960 млрд. евро при предложени над 1 трилион, сам по себе си показва, че ЕС все още си няма достатъчно доверие.

По думите на Дончев, част от вписаните реформи са изключително тежки и той е скептичен доколко българските управляващи ще имат смелостта да ги придвижат.

Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че вижда придвижване в посока рационализация на бюджета, съсредоточаване върху конкурентоспособност и развитието на човешкия капитал. "Този разум е резултат от кризата - кризите са горчиви, но са хубаво нещо - период на вразумяване", посочи той.

Според него, фактът, че с европейския бюджет не може да се прави фискална политика, е огромно и дългосрочно конкурентно предимство на ЕС в състезанието с гиганти като Китай и САЩ, които допускат огромни дефицити.

Николай Вълканов от Института за пазарна икономика предупреди, че 15-те млрд. лв. за селско стопанство за следващите 7 години, отпуснати на България, са ужасяващо висока сума за малка страна с малко селско стопанство като България.

"Този огромен обем средства може да реши много проблеми, но и да създаде нови за земеделието. Новата ОСП е много по-гъвкава и от България зависи ефективното ѝ управление. Трябва да си вземем поука от предходните 7 години и да разпределяме средствата равномерно.



Още по темата: общо новини по темата: 543
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
предишна страница [ 1/91 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.12.2013 г.
+1
 
 
Тоя трябва да отиде и да се обеси сам. Един продажник, който гласува увеличаване на зелената ставка в тока, по време когато цялата страна се беше надигнала против високи сметки за ток. И за какво - само и само герб да имат повече протести. А, че тази ставка остава и много, много след мандата на което и да е правителство е без значение, толкова напред в бъдещето не може да се мисли. Дано с дружките от партията ги блъсне влак и ни отърве от тях.
+1
 
 
ТОЯ НОРМАЛЕН ЛИ Е : "Калфин иска ЕС да не ни спира фондовете при гафове на управляващите "
0
 
 
днешния поет трябва да каже комунист това звучи пошло (има ли по гадна дума)тези хора помислиха че държавата е тяхна по наследство ами още на времето Р.Ралин е казал баща ми беше комита и аз искам голяма пита държавата трябва да се отърве от доносниците и крадливите комунари иначе ще си останем за Европа бедните братовчеди на руснаците
Aнонимен
на 15.12.2013 г.
+6
 
 
Патриотът 2014: ,,Ако губя, губи цял народ ! Ако спечеля, печеля само аз!"
+9
 
 
Нека ЕС спре всички еврофондове! Дано тогава народът се събуди и българите да спрат бъдат овце! Колкото и да го крият червените боклуци, турчалята и плъхчо - България е в политическа изолация от 6 месеца! А онзи тъпанар горе на картинката няма да помогне много на това нагло и позорно правителство!
Aнонимен
на 15.12.2013 г.
+8
 
 
България не произвежда нищо друго, освен милионери и беднотия за народа...
Простаците са непобедими!
на 15.12.2013 г.
+12
 
 
Направо осрахте тази държава заслужавате народен съд , на всеки стълб обесен комунист ,съмнявам се ,че стълбовете няма да стигнат та ако може по двама трима на стълб.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: