ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето в какво могат да се превърнат стълбите на "Каменица"!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:04 / 08.01.2014Коментари (39)24899
Стане ясен победителят в конкурса за новата визия на стълбите на "Каменица", научи Plovdiv24.bg. Това е "Архстудио Ш" на арх. Георги Шопов. 

За обявяването на конкурса писахме още през лятото. За целта Община Пловдив обяви поръчка за проектиране на стойност 6 хил. лв.

Стълбите на "Каменица" са връзката между пешеходната зона на Главната и Сахат тепе. При изследване на съществуващото положение се вижда едно разминаване на линиите на сградното застрояване и археологията в археологичната карта на града. Този "дефект" е използван и трансформиран в интересен похват - линията от археологията е прокарана през оста на стълбите и по нейното направление е спуснат нов канал с вода, който тръгва от долното пространство, пресича стълбите и стълбищните площадки и достига до горното ниво, точно пред Сахат тепе. Този подход задава основната линия на движение на хората към природата (Сахат тепе). 

При преминаването на този канал през стълбищното равнина се оформят четири пространства, които се асоциират с четирите сезона на годината - зима, пролет, лято, есен. Обединяващото звено между тях е водният канал, който в най-високата си част ни отвежда пред Сахат тепе. Точно тук се образува скулптурна композиция, от която символично водата тръгва надолу по канала. 

Съществуващите перголи са продължени и по този начин те оформят и "обграждат" пространството на скулптурната група и създават ефирна перспектива, която не спира погледа към тепето. Целта на това решение е да се осмисли движението на хората по стълбите, които качвайки се достигат до едно арт пространство. 

По съществуващите преголи, както и по по новите, получени чрез продължението им, ще има висящи растения, които още веднъж обединяват цялото пространство и потапят хората в един различен свят. Елементите, които създават алюзия за четирите сезона са подчертани чрез геометризирани, архитектурно-скулптурни обеми които напомнят и археология. 

В тях по своеобразен начин е създадено място за зелени площи, спрямо композицията на всяко отделно тяло. Настилките на стълбищата и площадките ще бъдат от естествен камък, който присъства и частично, в двете пространства на композицията - долу и горе. За връзка с Главната входното пространство, както и горното, са направени с декоративни павета. Фасадите на двете съседни сгради с колонадите на втория етаж, които "обрамчват" стълбището, ще бъдат изпълнени с естествен камък с голям растер по подобие на стълбището или с мазилка на големи фуги в същата тоналност, в която са стълбите, т.е. обновявена на мазилката в същия растер и стил, както е в момента. 
 
Калканът на съседния City center ще бъде изцяло озеленен вертикално и така ще се съпоставя мащабно с пространството на стълбите на "Каменица". По стълбищните рамена са оформени зони с цветя, успоредно на канала с вода, които според сезона, могат да се променят. 

Основната идея на осветлението е да бъде вградено по дължината на целия канал. Така нощно време ще се създава визуален ефект към тепето и светлината ще привлича хората за вечерни разходки. 

Един по-различен акцент в цялостното решение е потърсен в подреждането на стълбите. Част от стълбите обръщат посоката на движение и слизат под земята. Там е позициониран екран за прожекции на открито (мини лятно кино).


Още по темата: общо новини по темата: 323
11.10.2023 »
06.10.2023 »
04.09.2023 »
22.08.2023 »
13.08.2023 »
08.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Харесва ми идеята. Дали е най-красивото може да се спори, но съм много доволен, че ще се промени визията на тези стълби в центъра на града.
+1
 
 
НЕ СЕ РАЗБИРА ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ КАЧВАТ И СЛИЗАТ ДЕТСКИТЕ КОЛИЧКИ И КОЛИЧКИТЕ НА ИНВАЛИДИТЕ
0
 
 
Какъв смисъл има това мастурбиране около стълбите? По-функционални ли ще станат, по-красиви ли....
0
 
 
Хайде пловдивчани, нека се разбудим! Градът ни вече на нищо не прилича! Най-мръсният град в Европа!?!! Докога ще търпим и ще мълчим?! НЕКА ИМА ИНИЦИАТИВИ ЗА ОБНОВЯВАНЕТО МУ! ПОДКРЕПЯМ ГИ!!!!
0
 
 
Сажалявам но не виждам нищо иновативно и впечатляващо в този архитектурен проект. Имам сас сигурност много по оригинални идие за тези сталби
0
 
 
Не мога да преценя. Има ли и други предложения?
0
 
 
КОЙ ПОЗВОЛИ НА АЙ ДА КАЗВАМ КАКВА ,,,,,,,,,, НАДЯ ВЪЛЕВА КАТО ПРАВИ МОДНО РЕВЮ ЛАНИ ПОСЛЕДНА ТАМ --- ДА ЦАПА И БОЯДИСВА С БЯЛА БЛАЖНА БОА ПО СТЪЛБИТЕ НЕЙНИ СИ НАДПИСИ ,КОИТО ОЩЕ СТОЯТ ТАМ ,,,,, ОТНОСНО СТЪЛБИТЕ ,,, ТЕ СА КРАСИВИ И СЕГА , НАЙ ХУБАВИ БЯХА ПО ТАНЯ ГИНЕВА ВРЕМЕТО КОГАТО БЕШЕ РЕСТОРАНТ С МАСИ ПО ТЯХ , ХЕМ ВЕЧЕРЯШ ХЕМ ГЛЕДАШ КЪМ ГЛАВНАТА КУПОНА ,,,, НО ТЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ С ОЩЕ СТЪЛБИ НАГОРЕ КЪМ ТЕПЕТО
0
 
 
БЕЗСМИСЛЕНО УСЛОЖНЕНИЕ , НЕКАДЪРНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ И ХАБЕНЕ НА ПАРИ И МАТЕРИАЛИ ,,,, НА КАРТИНКА Е КРАСИВО НО НА МЯСТО НЯМА ДА Е ,ЗАЩОТО КРАСОТАТА И В ПРОСТОТАТА ,,,,,,,, СТЪЛБИТЕ В РИМ ЗАЩО НЕ СА С ТАКИВА ИЗМИШЛЪОТИНИ ? ПРОСТО ТОВА КОЕТО СТЕ НАПРАВИЛИ ГО ПРОДЪЛЖЕТЕ НАГОРЕ ДО ВЪРХА НА ТЕПЕТО ОТ ТАМ НАТАТЪК ДА ИМА НЯКАКЪВ ЗАМИСЪЛ И ЗАВЪРШЕК С НЯКАКЪВ КАФЕ АПЕРАТИВ ГОРЕ ,,,,НАД ГРАДА ,,,,, ТО ХОРАТА НАПУСКАТ СТРАНАТА ЗА КОЙ ГО ПРАВЕТЕ ИЗОБЩО ЗА КЛОШАРИТЕ ЛИ ?
0
 
 
Крайно време е да се обърне сериозно внимание на тази част от Главната улица на Пловдив!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: