ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ВиК алармира: Фирми подменят водомери незаконно, наказателната отговорност е на абоната!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 21.01.2014Коментари (8)13807
© Plovdiv24.bg
Инкасатори на "ВиК" ЕООД- Пловдив са агитирани да насочват клиенти към точно определени фирми за ползване на неправомерни услуги в сектора. Акцията е на фирми, занимаващи се с ремонт на водомери и продажба на ВиК материали. Потвърдените от нас случаи визират срещи с отговорните инкасатори по районите на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД. Акцията, освен незаконна, е и рискова за самите абонати, тъй като наказателната отговорност за самоволна подмяна и пломбиране на водомери, е персонална и тежи на самия абонат, заяви управителят на водния оператор в Пловдив, Манол Генов

"Имахме няколко сигнала, според които наши служители са увещавани да предлагат на домакинствата координатите на точно определена фирма, ако абонатите заявят, че имат нужда от подмяна на водомер. Фирма "ВиК- Пловдив има договори с фирми, които извършват ремонт на водомери, както и продажби на материали и поставяне на отремонтирани водомери. ВиК също извършва такава услуга, но операцията по поставяне и пломбиране на водомери се извършва единствено от представител на "ВиК" ЕООД, гр. Пловдив съгласно Наредба 4, чл. 33, ал. 1. Нека нашите абонати знаят, че при нарушаване целостта на пломбата, потребителите носят отговорност съгласно чл. 216а, чл. 234 в от Наказателния кодекс. Затова сме сезирали прокуратурата и ще бъдем особено бдителни, така че да предотвратим подвеждане и злоупотреба с интересите на абонатите ни", каза още Генов. 
 
Инкасатори са потвърдили за неправомерната агитация, на която са били подложени от въпросната фирма, след което е съставен констативен протокол на неин представител.

Сигналът не е първи по рода си, аналогична неправомерна агитация бе засечена и преди месеци, потвърдиха от ВиК. Има вероятност подобна "находчивост" да се разшири като практика и сред други фирми, които да се опитат да атакуват домакинства за неправомерна подмяна и пломбиране на водомери. 

"Затова очакваме сигнализиране за всеки подобен случай на тел. 032/ 605 660", настоява Генов. 
 
Междувременно сюжетите на злоупотреби с ползването на водомери не се изчерпват единствено с горепосочения. Преди броени дни екип от специалисти на ВиК- Пловдив от отдел "Технически контрол" разкриват след внезапна проверка наличието на необхванати водни количества от две дворни чешми в частен дом в град Кричим. 

Още по-неприятното е, че собственик на имота е бивш общински съветник. Нарушението с незаконните отклонения на потребление на вода в случая е станало известно и на други съграждани, така се стига до подаване на сигнала. След проверката, от ВиК Пловдив веднага е направено предписание да се прекъснат необхванатите отклонения и да се начисли разход вода без водомер, съгласно изискванията на Наредба 4 от 14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационни услуги. 

"Тези случаи вече на вниманието на прокуратурата, но бдителността на гражданите срещу незаконни услуги в сектора, е лична отговорност, подчерта шефът на ВиК- Пловдив, Манол Генов. Аналогична е отговорността и за изкушението да се ползват незаконни практики за отклоняване на вода", категоричен е той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Погледнете внимателно снимката и къде е поставена пломбата. При добро желание няма никакъв проблем да се краде вода, още повече, че показаният щранг сякаш е за топла вода. При мен също едната пломба е поставена по такъв начин.
+3
 
 
еми незнам колко е фалшив - аз си смених водомерите обадих се на инкасаторката и на следващото посешение записа данните от старите и новите и ги пломбира / съответно и записа номерата на пломбите / та незнам какво му е незаконното
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 21.01.2014 г.
+3
 
 
Пълни глупости! Обаждаш се на инкасатора,подменяш водомера ,запазваш старият и на следващото посещение инкасатора засича показанията и слага пломба!И няма никакви глоби!Тези пък за много велики се взимат!
+5
 
 
всички подмяни на водомерите не са задължителни а просто частниците са служители на ВиК които си докарват допълнителни доходи по този фалшив начин
+2
 
 
И да направят по-стабилни пломбите, че децата ги късат само с поглед.
+4
 
 
Няма да е лошо В и К да публикува кои са лицензираните фирми ,освен В и К, за улеснение на абонатите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: