ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ПУ на второ място в страната по брой отпаднали студенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 30.01.2014Коментари (6)4409
© Impact Press Group
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Средно по 1000 студенти на година отпадат от най-престижните държавни университети у нас. Това показват данни от Стратегията за висше образование, публикувана на сайта на образователното министерство.

Първенец по брой отпаднали студенти е Софийският университет "Св. Кл. Охридски". 1142 възпитаници на Алма матер са скъсали връзка с ВУЗ-а през миналата учебна година. На второ място в класацията е Пловдивският университет с 1015 изпаднали студенти и на трето - Техническият университет в София с 995. Младежите могат да отпаднат от университета, в който учат по две причини, по собствено желание или принудително. Общият брой на отпадналите студенти за миналата година е 9588.

Доста по-голяма е бройката на младежите, които са прекъснали и не са успели да изпълзят в следващ курс - те са общо 14 599.

В тази класация Техническият университет в София е на първо място. За учебната 2012-2013 г. там следването си са прекъснали 1776 човека. Най-честите причини са слаб успех, довел до незаверен семестър, болест или семейни причини.

На второ място е Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с 1194 прекъснали. В УНСС те са 1108, а в Алма матер 960.

В средата на класацията са ВСУ "Черноризец Храбър", Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Тракийският университет с по около 500 прекъснали студенти.

Във Военната академия и Американския университет няма нито един прекъснал студент.

Данните от стратегията показват и че студентите, които завършват технически специалности, най-бързо си намират работа. От останалите висшисти едва 20% се реализират по специалността си.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Американският хем е най-скъп, хем никой не отпада - там се учи здраво и в крак с времето, качеството там е на нивото, на което всички други трябва да са, а не дипломи да се подаряват и оценки пишат за присъствие, име, симпатии или подкупи.
+1
 
 
Само 1000???.Това е нищо.Нормално би било да отпадат поне 50%.Тогава наистина само най умното,кадърното и издържливото ще продължи и от него ще излезе нещо.Сега всяка фолкпевачка,всеки митничар или милиционер е юрист,икономист или дизайнер.Как беше лафа:"Като знам какъв инженер съм,че ме е страх да отида на лекар".
Aнонимен
на 30.01.2014 г.
0
 
 
Да започнат да ги изпитват по домовете и когато не знаят да пишат тройка за стимул! Някои висши учебни заведения подаряват дипломи на некадърниците, а те после стават държавни служители или депутати?
0
 
 
Класацията е тъпа. Нормално е в университетите с най-много студенти да има и най-много отпаднали. По-смислена би била да се направи като процент на отпадналите спрямо общия брой студенти. И дори тогава не знам какво ще покаже тази класация - дали многото отпаднали означават слабо образование или високи изисквания към студентите? Или пък малкото отпаднали означават силни студенти или ниски изисквания?
+1
 
 
Министерството не само да публикува тези резултати, но и веднага да вземе мерки да бъде намален приемът в тези университети и специалности, където има изпаднали студенти. Крайно време е университетите да престанат да приемат куцо и сакато, само и само да получават по-голямо финансиране от държавата.
0
 
 
Приемат ги като за последно(10класиране ) и за таксички, ама те не стават повечето. По-трудно е да запишеш детето си в градина.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: