ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чужди туристи: Пловдив носи духа на императорските времена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 09.02.2014Коментари (6)5385
© Plovdiv24.bg
Ако румънската столица е Малкият Париж, а хърватската е всепризнато умалено копие на Виена, градът, който най-много се родее с Рим, е в България. Дори и чужденците, запалени по културния туризъм, са категорични, че това е Пловдив и няма друго място на света, което толкова силно да носи духа на императорските времена.

Сравнението не е случайно, защото и всеки историк ще каже, че градът е най-значимият на Балканския полуостров от времето на великата Римска империя. Разположен на древния път "Виа Диагоналис", свързващ Рим и Константинопол, е и един от най-богатите исторически райони в Европа. Преди три години бе обявен от авторитетното британско издание "Дейли телеграф" за най-стария жив град на континента и втори в света по възраст след Дамаск. Факт е, че тук повече от 8000 години е домът и средището за развитие на културата на различни цивилизации. 

Това е една от причините днес градът под тепетата все повече да набира скорост като център на културния туризъм у нас. Пловдив е и кандидат за Европейска столица на културата през 2019, като успешно премина първия етап на конкурса.

Целият Пловдив е един голям музей, всяка улица, сграда или площад под тепетата имат история. Под тях пък са наслоени културни пластове от праисторическата ера, от времето на траките, Античността и Средновековието. 

"Това са хилядолетия, затова и сто години няма да ни стигнат да копаем и да експонираме всички артефакти, които се намират под краката ни", казва кметът на втория по големина град у нас Иван Тотев

За него един от приоритетите е археологията, поддържането и експонирането на старините, затова втора година държи в бюджета на Пловдив да има достатъчно средства за разкопки.

За 2014 г. са 300 000 лева, което е два пъти повече от миналата година. Парите са само за археологически разкопки, отделно има предвидени за експониране на обектите, както и за ремонт и реставрация на паметниците на културата от различните епохи, уточнява кметът. През настоящата година фокусът е върху три обекта - Античния форум, Одеона и терен за археологическа експедиция, който предстои да бъде определен от Регионалния исторически музей. 

Работата по Форума е на екипа на Елена Кисякова, който продължава разкопките от миналата година в западната част на древния площад. Тук е имало търговска улица с магазини и обекти, свързани със занаятите от онова време. През лятото предстои работа и по последния етап от Одеона, като само за този обект общината е отделила 300 000 лева. Тук ще бъдат заменени сегашните седалки от врачански камък с мраморни, както са били в Античността, и ще се монтира осветление, така че сцената да работи. Подземното пространство пък ще бъде оборудвано с хидроизолация и осветление, така че да може да се ползва като музейна експозиция. 

Община Пловдив продължава да инвестира в Римския стадион, подчерта кметът Тотев. Съоръжението е единствено по рода си на Балканския полуостров и в него вече има вложени над 2 милиона лева, като първият транш от средствата бе осигурен от норвежкото правителство. Вторият етап ще продължи изцяло с пари на града, като общината е определила за това 700 000 лева.

Новото през този сезон ще е възстановяването на кафенето на терасата, едно от любимите места в близкото минало за отдих на пловдивчани и гостите на града. Под кафенето пък ще бъде оформена прожекционна зала с 35 места. Идеята е да се прожектира 30-минутен филм, в който ще оживее древният Филипопол

Античният театър, най-голямата открита сцена на Пловдив, също има място в програмата на общината. 

"Заделили сме средства за подземното ниво, което искаме да направим достъпно за посетителите и да го включим в туристическите маршрути", обясни кметът. 

През пролетта ще започне да посреща туристи Малката базилика - друг голям античен обект. Магнетично място в Пловдив, което привлича много туристите, е и най-старият в страната археологически паметник Небет тепе. 

В момента тече процедура по съгласуване с Института за паметници на културата на задание за тепето. Тук има пластове от шестото хилядолетие преди новата ера и затова трябва да се работи много внимателно и стъпка по стъпка, коментира Тотев. По думите му идеята е там да се възстанови по-голямата част от крепостните стени и четириъгълната кула, която е била висока цели 14 метра.

Друга авангардна идея на кметския екип е да се свържат древните подземни пространства на места, където инфраструктурата позволява. Така ще се появи мрежа от тунели и подземия, които ще преминават под улици и булеварди. Ще бъдат с художествено осветление , а в нишите им ще бъдат експонирани артефакти от историята на древния град. 

"Това, което много ни радва е, че получихме писмо от Министерството на културата за включване на Голямата базилика за целеви средства от ЕС през следващия програмен период", съобщи градоначалникът за друга старина. 

Под тепетата обаче се намират не само древни обекти, има и много по-съвременни, но също толкова ценни какъвто е Старият град. За него в градската хазна има отделно средства, които ще се използват за довършване на художественото осветление и за оформяна на пространства с археологически и исторически артефакти. 

"Продължаваме и с реконструкцията и реставрацията на къщите, процес, който се извършва всяка година, коментира още кметът. Най-новият проект на община Пловдив е за атрактивния квартал "Капана", за който идеята е да стане пешеходна зона. Той не е толкова архитектурен, не е и археологически обект, но е свързан с автентичната култура на града ни и може да стане едно от най-посещаваните места от туристите", смята кметът. 

Предвижда се шест улици в емблематичния квартал да бъдат затворени за автомобили. Тук ще бъде ремонтиран паважът и ще се извърши подмяна на тротоарните плочки. Идеята е да се сложи равна павирана настилка. Едновременно с разширяването на пешеходната зона ще върнем и духа на прочутия търговско-занаятчийския квартал от края на XIX и началото на XX век, обясни градоначалникът. 

По думите му районът има потенциал да стане първият български артквартал. Като доказателство за думите на кмета от екипа му вече са набелязали за тази година поне пет фестивала, които ще се проведат в "Капана". Най-атрактивната проява ще е през септември, когато една от пресечките ще бъде затворена с огромно огледало.

Въвеждат комбиниран билет за обектите

Пловдив ще е първият град в страната, който ще въведе електронна система за издаване на комбиниран билет за обектите от туристическите маршрути. В началото на пролетта стартира поетапното въвеждане на системата, като първият пункт за чекиране ще е при Римския стадион. Там посетителите ще могат също да си купят общия билет, който ще им послужи за вход след това в различни обекти. В маршрута ще е включена например прожекция на филма за Пловдив в залата на Римския стадион, най-атрактивните къщи в Стария град, музейните сбирки и постоянните експозиции в галериите. Електронният билет може да се купи по интернет, а и ще излиза по-евтино, отколкото ако се плаща такса за всеки вход.

Изграждат първия 3D планетариум в музей

"Музеите са част от туристическия продукт, който Пловдив предлага на своите гости, затова общината всяка година заделя средства и за тях", обясни кметът Иван Тотев

В момента най-голямата реконструкция се извършва в Природонаучния музей, където се изгражда първият по рода си 3D планетариум. Съоръжението струва 300 000 лева и на него ще могат да се прожектират ленти с 3D ефекти както от научно-популярния жанр, така и специализирани филми за Космоса. След приключване на ремонта там ще бъде експониран и единственият в света запазен цял скелет на пещерна мечка, открит преди 4 г. над Пещера.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами така е, но на нас се пада задължението да го опазим такъв, своеобразен император, а това е най-трудната задача!
+1
 
 
Може също така да се помисли за Римският път към Парамбуле / Белозем/ там се намират толкова много могили ,че идва ли не са през триста метра но никой не хае за това , ЖАЛКО!!!
+1
 
 
Само управляващите не могат да гочувстват и разберат. За тях с.Маноле е това място
+9
 
 
В Италия освен в Рим и Неапол никъде няма паметници от Римската империя.Самите италианци казват че в Пловдив се чувстват като у дома си.Но според мен не трябва да се работи на парче.В близост до Пловдив са останките от Аугуста(Хисаря), Аугуста Траяна(Стара Загора),Римски път в Родопите.Така че при едно добро управление туристическия поток може да се увеличи многократно!Дано само някой не построи нещо на Одеона , който по неведоми пътища се оказа частен имот...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: