ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
MВР: Арестувахме 120 души днес, кметът трябваше да спре протестиращите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:09 / 14.02.2014Коментари (55)14930
© Plovdiv24.bg
От полицията излязоха с официално съобщение за днешния протест. В него от полицията се хвалят, че има арестувани 120 протестиращи, както и се оплакват, че полицай е ударен в ръката. Няма и ред за разбитите от полицейските палки глави на протестиращите. Публикуваме съобщението без редакторска намеса, а коментарите оставаме на вас:

Преди седмица, на 7 февруари, в Пловдив бяха проведени протестни действия, организирани от председател на Сдружение на българските футболни привърженици г-жа Елена Ваташка. Тогава, извън програмата на инициативата и в нарушение на нормите, бе блокирано движението по бул. "Шести септември" кръстовището с "Цар Борис ІІІ обединител", което създаде предпоставки за ПТП, затрудни се трафикът в централна градска част, стигна се до ескалиране на напрежението, застрашен бе общественият ред, сигурността и безопасността на гражданите. Намесата на полицейски сили предотврати усложняване на обстановката. Във връзка с това, с писмо от ОДМВР кметът на Община Пловдив е уведомен при депозиране на следващо заявление за протестни действия, общината да издаде забрана за провеждането им на основание чл.12 ал.2, т.2 и т.4 от ЗСММ, поради неизпълнение на нормите от организаторите на проявата, свързани с осигуряването на обществения ред. В отговор в ОДМВР е получено писмо от заместник кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести. От допълнително писмо от 11 февруари до ОДМВР става ясно, че Община Пловдив разрешава провеждането на протестни действия в града на 14 февруари за времето от 9,30 до 11 часа от западната страна на Съдебна палата и бул. "Шести септември" - в частта от бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" до бул. "Руски", организирани отново от председателя на Сдружение на българските футболни привърженици.

За обезпечаване на сигурността, опазването на обществения ред и безопасността на движението са предприети необходимите подготвителни действия и срещи, обсъдени са мерки, гарантиращи недопускане на закононарушения в и около сградата на Съдебната палата.

При протестните действия, към 11.30 часа е блокирано движението по бул. "Шести Септември" и в двете посоки, в отсечката между бул."Руски" и бул."Цар Борис ІІІ Обединител", без протестиращите да имат разрешение за това. По време на движението им са хвърлени множество бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти. В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията, в резултат на което бяха счупени два прозореца на джамията, която е паметник от национално значение. По случая е образувано досъдебно производство за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура - Пловдив. Незабавно са предприети действия за отдалечаване на протестиращите на безопасно разстояние, след което те са продължили до Турското консулство. Зоната за сигурност около консулството е обезопасена с полицейски кордон, протестиращите не са допуснати до сградата, но са хвърляли пиротехнически изделия и твърди предмети по полицейските сили и в посока на консулството. Във връзка със случилото се, в 13 часа е изготвено уведомително писмо от директора на ОДМВР до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД, като до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети, въпреки, че инициативата е била съгласувана за провеждане до 11 часа. Шествието е продължило по бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" в посока към централата на политическа партия, където отново са отправяни расистки скандирания. В района е унищожено и имущество, при което след намеса на полицейските сили за предотвратяване на нарушаването на обществения ред, откъм малки групи протестиращи са хвърляни камъни по полицаи по повод изпълнение на служебните им задължения по охрана. Около 14 часа протестните действия приключиха.

По време на протестните действия е пострадал служител на МВР, който е ударен с твърд предмет в ръката, оказана му е спешна помощ. Допуснати са инциденти, свързани с нарушения на обществения ред - счупени са два прозореца на Джумая джамия; хулигански прояви; спукани са гуми на ТВ екип на национална телевизия. В РУП са задържани общо 120 лица, като се проверява съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения на територията на града. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста, като предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение. В 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на Община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.

Образувано са бързи и досъдебни производства по чл.325 и 164 ал.2; по чл. чл. 325 и 216 ал.1 от НК, чл.325 и 131 ал.1 т.12; чл.325 и 270 ал.1 от НК, преписка по чл.164 ал.1 от НК



Още по темата: общо новини по темата: 97
22.11.2023 »
16.01.2023 »
06.01.2023 »
21.12.2022 »
28.01.2016 »
09.07.2015 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Значи според Ваташка протест срещу незаконното отнемане от държавата на джамия-паметник на културата, е да потрошиш прозорците на друга джамия-паметник на културата... Гениално... поредният легитимен протест на български граждани, отвлечен и превърнат с помия от разни мераклии за медийно внимание...
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+5
 
 
Злото се нарича ДПС, а не българските мюсюлмани или турците родени и живеещи в България.Разберете , че ДПС ви пуска по пързалката , за да разделя , за да ни кара да се мразим, а в това няма нищо градивно за нацията ни.Проклинайте ДПС , а не някой друг!
+1
 
 
Защо целите джамията бе.... по-добре да бяхте целили турското консулство.....
+3
 
 
Безсрамници! И вие сте като шефовете ви - нагли, безскруполни, и винаги търсещи вината в другия. Оставка!!!
+3
 
 
И да се върнем към изходната точка- този протест не беше от и за партии, кметове, политици... този протест беше заради арогантните и нагли искания на глаДното мУфтийство за собственост върху БЪЛГАРСКИ светини. Този протест, беше за това, че т. нар. "народни избраници" не защитават интересите на България. Следващият път по- добре ще е вместо с павета по джамията да стрелят с ракети по парламента.
+4
 
 
Протестът беше плануван като МИРЕН и си течеше като такъв. Така и не разбрах защо са започнали да хвърлят, но по пътя на логиката- сигурно е имало провокация. Полицаите затова са там- да не допускат провокации, а не да бият. От всичко видяно, лично аз си вадя извода, че някой имаше интерес да опорочи протеста, и успя.Не виждам никой да коментира декларацията на ОБС Карлово!Лично за мене беше много емоционална, вълнуваща и истинска.ДА ЖИВЕЕ България!
+5
 
 
Какво? На МВР сега Кметът им е виновен!?!
+5
 
 
Изключително жалко .....След като спорим че не си даваме собствеността на мюфтийството, защо ходим да чупим и палим...нали казваме че е наше, защо го чупим? това според мен не е защита а вандалщина.....НИКОЙ НЕ ХОДИ ДА ТРОШИ В КЪЩАТА СИ НАЛИ? жалко че в 21 има хора които се оставят да бъдат манипулирани и не разсъждават трезво.Жалко е че в 21 и първи век все още има хора които желят смъртта на други етноси, жалко е .....Нали се сещате, че баба Ви Айше и дяо Ви Иван, които живеят в някое затънтено селце единстено ги интересува как да си изкарат насъщния .....А вие малоумници такива стоите и слушате някакви идиоти в парламента които се опитват да насаждат етническа омраза.Събудете се и разберете че не само ДПС и БСП са продажници.....всички партии до една са такива.....и включително Бойко.....
+4
 
 
Това се пише след всеки протест..."Събудихме се!!!Българския дух е жив!!!Започва се!!!" и така на татък. И това не е от тази или миналата година,а знаете ли след всеки протест колко сме мръднали - 0!!! ФАКТ!Заробват ни без да се усетим,вчера най-вероятно са си седели по луксозните апартаменти,къщички,вилички,кабинети и са се смеели на цялата ситуация....10 години съм таила надежди,за промяна,нещо според вас подобрило ли се е....не става по-зле и още по-зле ще става....колкото и протести да има.....стажа ни е 500 години...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: