ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ВСС: Протестът беше натиск върху съда! Цацаров: Пловдив не е свикнал да вижда запалени джамии!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 20.02.2014Коментари (19)7928
© Plovdiv24.bg
Висшият съдебен съвет прие декларация, с която осъжда протестните действия, провели се пред Съдебната палата в Пловдив на 14 февруари 2014 г. Според членовете на ВСС протестът пред Съдебната палата в Пловдив е пряк натиск върху съда.

"На 14 февруари в Пловдив пред сградата на Съдебната палата се проведе митинг на граждани, последван от шествие по улиците на града. В същото време състав на Апелативен съд Пловдив разглеждаше гражданско дело с предмет спор за собствеността на "Куршум джамия" в Карлово и страни Мюсюлманското изповедание (Главно мюфтийство) и Община Карлово.

Без да отрича правото на гражданите на мирни събрания (Чл. 43 ал. 1 0от Конституцията на Република България), ВСС намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори.

ВСС с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14 февруари доведоха до груби нарушения на обществения ред. ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите.

Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така-върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран."

"Декларацията е насочена към политиците и към обществото, уточни главният прокурор Сотир Цацаров. Относно случилото се в Пловдив, ще изпълня задълженията си, които имам като главен прокурор. Такива дела има, но те са граждански, не са в територията на прокуратурата. Говоря за ескалацията на етническо, гражданско и всякакво друго напрежение. Никой не протестира, когато съответните закони бяха приемани, сега протестите се пренасят пред сградите на съда", каза Цацаров.

По думите му Пловдив е толерантен град и не е град, който е свикнал да вижда запалени джамии, и гражданите на Пловдив не са хора, които биха атакували гръцко или турско население. 

"Ако някой мисли, че на територията на Пловдив или който и да е град може да разиграва тази карта с етнически и политически цели, с министър Йовчев сме на едно становище - няма да успее, така както не успя в Пловдив", допълни Цацаров.



Още по темата: общо новини по темата: 97
22.11.2023 »
16.01.2023 »
06.01.2023 »
21.12.2022 »
28.01.2016 »
09.07.2015 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато никаква не я вършите,а работите в полза на бандитите,и бой ще ядете!!!
-1
 
 
Цацаров може ли да ми обясни защо в България има етническа партия В РАЗРЕЗ С КОНСТИТУЦИЯТА?! Защо циганите имат повече права от българите В РАЗРЕЗ С КОНСТИТУЦИЯТА?! Защо на турците се позволява направо да се оливат с безумните си претенции да влияят на политиката и обществения живот в държавата В РАЗРЕЗ С КОНСТИТУЦИЯТА?! И ако този проблем не е на етническа основа, на каква е тогава?! И най-вече докога той и оядените му колеги ще си живеят в техния измислен свят, нямащ нищо общо с реалността?! Докато пл. Съединение или А. Невски се превърнат във втори Майдан ли?!...
на 20.02.2014 г.
+6
 
 
Мдааа...Когато Болен Сидеров атакува джамията и молещите се в София и бандитите му направиха як кютек,нямаше такава декларация,а пък там все пак е столица,всички посолства са там и политическият и международен отзвук би трябвало да са по-големи.Що ли тогава мълчаха и не заплашваха./Между впрочем и аз съм против поругаване на храмовете/.
+8
 
 
Всяко действие има равно по сила и противоположна по посока противодействие .. елементарен физичен закон ... Натискът е геноцидът върху българите доведе до тези действия !!
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 20.02.2014 г.
+6
 
 
Не е свикнал и имама да вие като гладно куче от високоговорителите.
+12
 
 
Когато съда се извинява със закона, значи е време да се смени закона. Преди да е влязло в сила постановление.
+9
 
 
тея ЛЕВАЦИ в ВВС всички са за разстрел. какви декларации ще ми пускат. подлоги и ши*ани пе**ли.
Какво става? Явно има сериозен проблем.
на 20.02.2014 г.
+14
 
 
Джамията не е пострадала.Напъно непокътната е! Пострадала е сладкарницата която се намира в джамията! Има разлика! Цацаров да не говори глупости.Нито джамията нито сладкарницата са горяли!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: