ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Македонците пак го удариха на присвояване на история преди изборите там
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 06.03.2014Коментари (6)5188
© Plovdiv24.bg
Ден след като в Македония парламентът се саморазпусна и се насрочиха предсрочни парламентарни избори, медиите започнаха нова кампания по присвояване на исторически личности от историята на съседните държави. Този път великите разкрития са свързани с монасите в Света гора, които изведнъж се оказаха македонци.

Национализмът в Македония отново излиза на преден план и взима за пореден път връх над историческата действителност. Обяснението за това е ясно - балканската страна е изправена пред предсрочни парламентарни избори, след като вчера депутатите единодушно гласуваха за саморазпускане на Народно събрание. Причината - албанците и ВМРО - ДПМНЕ не успяха да се разберат за издигането на общ кандидат за държавен глава. ВМРО отново номинира настоящия президент Георги Иванов, който обаче вече не се ползва с подкрепата на албанците. Така предсрочните парламентарни избори ще се проведат с редовните за държавен глава на 13 април.

И вместо сега медиите да говорят за политически платформи и програми, те бълват нови измислени исторически факти.

Восъчни фигури на Александър Македонски, майка му Олимпия, Филип Втори, Аристотел, цар Самуил и Крали Марко ще бъдат поставени в новия Археологически музей в Скопие. Те са изработени в Русия и са в естествен ръст. Македонските медии разпространяват новината за предстоящото представяне на фигурите на "великите македонци". "Восъчният" древен македонски цар, неговият учител Аристотел и цялата антично-средновековна компания, събрана на масата на македонския национализъм, заемат водещо място в изданията "Денешен", "Дневник", "A1 On", "Инфо +", "Телеграф" и къде ли още не. Единствените критики, които могат да се прочетат за восъчните реплики в медиите в Скопие, са за тяхното изработване. Според публикациите Алекандър Македонски е представен прекалено женствен.

Македонският шовинизъм отива и още по-далеч. Скопският вестник "Вечер" прави и поредното откритие, непознато досега в човешката история - а именно, че част от монасите в Света Гора са македонци. Изданието плахо констатира ограниченията за посещение на туристи, наложени от вселенския патриарх Вартоломей на Света Гора и отбелязва, че цитирам на манастирския полуостров "от хилядолетие в хармония живеели монаси руснаци, румънци, гърци, сърби, българи и македонци".

Междувременно се появи информация, че Гърция обмисля провеждането на референдум за името Македония -въпрос, който от години остава нерешен, след като в Скопие не спират да си присвояват исторически личности от българската и гръцката история.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Лелее, тези хора нямат срам! Това са си чисти българи с диалект! Защо го правят това нещо и то непрестанно, сякаш се доказват, при положение, че всички знаят, това са пълни измишльотини.. Още малко ще кажат и че Паисий им е написал "История Славяномакедонска" , ама ние нали сме нахален народ, сигурно сме им я откраднали.... Тцтцтцтц...
+3
 
 
Бе,тези както са я подкарали като нищо ще изкарат и повелителят на морета та,бог Посейдон от древногръцката митология,закрилник на Охридското езе ро т. е. макеее.Хич няма да ме учуди ако си поискат и Новият свят,щото нали Флорида и Калифорния са древномакедонски царици,чудодейно от крили това блажено кътче.Брех,мама му стара,чак започнах да им завиж дам на именитите предци.Пък ний - нещастните си имаме само една стара стара история.
+7
 
 
Преди година бях на екскурзия в Македония и местният екскурзовод разпалено ни обясняваше, че Самуил бил първият македонски цар!? На въпрос - ,, Кой е ВТОРИЯТ македоски цар, той се смути, изпадна в неловко положение и не отговори нищо!!!
+2
 
 
Каквато им е историята , такава им е и държавата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Агресия между шофьори в Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Български футболисти в чужбина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: