ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдив в Топ 4 по брой на изчезнали хора у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:23 / 07.03.2014Коментари (4)5110
©
123 деца са обявени за издирване в цялата страна от началото на годината. Само през януари 64-ма са тийнейджърите, които са напуснали домовете си и издирвачи са тръгнали по следите им, пише "24 часа".

Тревожните данни бяха предоставени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Обикновено хлапетата в тези случаи сами си тръгват от домовете си и издирвачите ги откриват при приятели или гаджета след няколко дни.

"Причината е, че децата нямат близък контакт с родителите си, т.е. в семейството няма изградена система за комуникация и контрол", коментира шефът на сектор "Издирване" в ГДНП Захария Стоянов.

Една от тях бе и 13-годишната красавица Ралица Кръстева, която бяга 6 пъти от дома си в столицата през м. г., а при последния случай направо подлуди семейството си и полицаите. За последно следите се изгубиха в началото на януари, когато отново снимката на отличничката бе пусната в медиите с молба за съдействие. След неколкодневно издирване девойката бе върната отново у дома.

"Често децата не се чувстват разбрани поради липса на нормално общуване с родителите. Прекалената строгост и, обратно, пълната незаинтересованост на семейството от проблемите на детето водят до отчуждение и го тласкат на улицата", коментира още Стоянов.

Според анализите на експертите по-късно страхът от наказание възпира хлапетата да се приберат обратно, а попаднали веднъж в неподходяща среда, децата може да бъдат въвлечени лесно в извършването на престъпления.

"Всички родители трябва да са наясно, че никой не е застрахован от проблем. Вярно е, че безработицата, обедняването, ниското ниво на култура и домашното насилие спомагат за по-бързата изява на съществуващ проблем. Пагубно влияние върху децата обаче може да окаже и презадоволяването", предупреди още Стоянов.

Той допълни, че няма ръст в броя на изчезналите деца. "Това впечатление се дължи на зачестилата информация в медиите за издирвани хора. Има обаче увеличение на броя на намерените - за 2 месеца са открити 128 деца", обясни Стоянов.

Скоро предстои да започне работа и новата система на МВР за ранно оповестяване на случаи на деца, станали жертва на престъпление. Идеята е чрез нея снимка и информация за отвлечени деца да се върти по телевизиите и радиата през 15 минути.

Най-много хора изчезват от големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, показват още данните на полицията. 171 човека са обявени за безследно изчезнали през 2013 г.

Има и доста хора, които решават по този начин да изчезнат от живота на близките си.

"Често се случва възрастните хора да се изгубят по време на разходка най-вече поради напреднал стадий на различни болести. Десетки са и примерите на самотно живеещи пенсионери, за които се разбира, че са изчезнали, едва няколко месеца по-късно.

През последните години нараства броят на издирваните хора, които пребивават на територията на друга държава. В тези случаи се търси съдействието на външното министерство и Интерпол.

Около 85% от обявените обаче са хора, които се крият от правосъдието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Той и града един ден може да изчезне, с тая демографска криза.
Aнонимен
на 07.03.2014 г.
+1
 
 
А на кое място сме по оркраднати ажтомобили?
+2
 
 
Еиии браво открихме топлата вода ! В най-големите градове има най-много изчезнали хора !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: