ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани питат полицията: Можем ли да застреляме крадец в дома си?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 09.03.2014Коментари (13)8869
© Plovdiv24.bg
Частен полицай идва в дома ви и казва как да се предпазите от крадците. Така, образно казано, може да се представи новата инициатива на Областната дирекция на полицията в Пловдив. Това съобщи Кузман Мартинов, началник на II РУП в Пловдив. 

От средата на февруари полицейските инспектори провеждат срещи в кварталите поотделно с живущите във всеки блок. Срещите се уговарят предварително с домоуправителите в зависимост от желанието на хората. По време на тези срещи на живущите се посочва какви конкретни мерки могат да вземат по отношение на обезопасяване сигурността на жилището им - какви заключващи устройства да използват, как да обезопасят входната врата на блока. 

"Беседите продължават и във връзка с извършените измами на възрастни хора, честите кражби - засяга се голям периметър от неща, които гражданите сами могат да вземат в предвид, за да ограничат посегателства спрямо тях", каза Мартинов.

Разяснява се повече и за телефонните измами, като се съветват хората как да противодействат, да направят проверка, преди да бързат да дадат парите. Идеята е до края на юни да бъде обхваната цялата територия на II-ро районно, а по-късно това може да стане и на територията на целия град. 

"След разяснителната кампания сред гражданите в края на кампанията ще стане ясно дали те са си взели някаква поука, дали са намалели престъпленията", смята Мартинов. 

Дори с едно да са по-малко обраните жилища, ще е от полза, каза той. По време на срещите гражданите имат възможност да задават и конкретни въпроси на инспекторите. Те могат да бъдат от всякакво естество - междусъседски отношения, междусъседски конфликти, към кого да се обърнат. 

Затова именно е смесена самата група от полицаи, които провеждат срещите - двама оперативни работници, които са специалисти по линия на домовите кражби и разследване на този вид престъпления, и районни инспектори, които водят беседи за всичко, което интересува един гражданин относно работата на полицията. 

Набляга се на това как да бъде ограничена битовата престъпност и в частност - проникването в домовете им. Един от въпросите, който най-често се задава, е "Мога ли да застрелям някой, ако влезе в жилището ми?", посочи Мартинов.

"Разбира се, това вече отива някъде встрани от инициативата, добави той. Инспекторите оставят телефоните си, за да могат хората, ако решат да им се обадят при нужда. Може смело да се каже, че вече се наблюдава тенденцията, че там, където са минали полицейските служители, наистина са намалели престъпленията", каза още Мартин Кузманов.


Източник: радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Крумови зaкони и крaй нa престъпносттa.
+2
 
 
Евала на жената дето е гръмнала боклука!!
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+14
 
 
Би трябвало да може, но ... законът и практиката казват - Може, само ако и той е насочил пистолети е с лице към теб. Ако е с гръб - не, и ще се смята за убийство на горкия крадец. Ако има нож, бухалка, лост и т.н. трябва да се отбраняваме със средство и да упражняваме сила, равни или малко надвишаващи тези, с които ни нападат. В случая му казваме учтиво - Извинете господин крадец, който сте ми разбили вратата и искате да ме убиете за 200лв. пенсия, изчакайте така да взема и аз нож от кухнята, та да сме равнопоставени. Благодаря Ви за разбирането! ... и притичваме ощастливени, че няма да ни осъдят за убийство на горкия крадец, положил неистови усилия да ми разбие вратата и сме се защитили по законен начин от крадец и убиец, който проявява разбиране и ни изчаква. Абсурд до абсурда!
на 09.03.2014 г.
0
 
 
Полицията нарушава конституцията с безразборно поставяне на камери за видеонаблюдение.Никой не може да бъде сниман без негово съгласие в собственият му имот ,а второ рпу го прави съзнателно
+8
 
 
Кат не 6те6 мира на ти секира .... прабулгарска поговорка !!!
+11
 
 
ИЛИ ДА ГО ИЗЧАКАМ ТОЙ ДА МЕ ЗАСТРЕЛЯ
+14
 
 
По-добре пет години в затвора, отколкото два метра под земята! Не се знае крадецът само ще те обере ли, или ще ти пререже гърлото, докато спиш!
Aнонимен
на 09.03.2014 г.
+10
 
 
ще го застрелям няма да ми мигне окото !!
Aнонимен
на 09.03.2014 г.
+20
 
 
крайно време е да се реши нещо по-сериозно за самоотбрана,стига с тази анархия и беззаконие
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: