ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Микола Балтажи: Референдумът противоречи на конституцията на Украйна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 14.03.2014Коментари (5)3152
©
Референдумът, измислен от нелегитимната власт, не може да бъде легитимен, защото противоречи на Конституцията на Украйна. Това каза пред журналисти в Пловдив Негово Превъзходителство извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи. По думите на посланик Балтажи, референдумът противоречи на самата автономна република Крим и на нормите за международно право.

"Знаете, че във връзка с въоръжената военна намеса от страна на Руската федерация, украинското правителство предприема всички мерки, като се обърнахме към всички международни организации, като ООН, Съвета за сигурност на НАТО, Европейския съюз, към държавите гаранти на Будапещенския меморандум", каза посланик Балтажи и допълни, че Русия като един от гарантите на Будапещенския меморандум нарушава всички двустранни спогодби касаещи пребиваването на Черноморския флот в Крим, Големия договор за приятелство, сътрудничество и партньорство, както и фундаменталните принципи на международното право. 

Посланикът на Украйна у нас каза още, че в конституцията на автономна република Крим е фиксирано, че може да извършва референдум само по местни, локални въпроси. 

"Всичко останало е в компетенцията на Върховният съвет на Крим, в компетенцията на централната власт. Затова той е незаконен", каза Негово Превъзходителство Микола Балтажи. 

"Опитите, които се извършват от страна на украинската дипломация, ние смятаме, че има още време, макар възможностите да намаляват, но все пак има време за диалог, а той е единственият път за урегулиране на кризата", каза посланик Балтажи. 

По думите му трябва да се действа с всички възможни политически, икономически, дипломатически и други средства, за да спре военната агресия. 

"Смятаме, че трябва да се установи този диалог между Киев и Москва, който в момента отсъства на най-високо ниво и на ниво министри на външните работи, и да се върнем към едно развитие, което ще осигури едно мирно решаване на проблема", каза посланикът и добави, че Крим е съставна част на Украйна, че е бил и трябва да остане част на Украинската държава. 

На въпрос "Късно ли е да се водят преговори?", посланик Балтажи отговори - Никога не е късно. "Когато оръдията мълчат, дипломацията трябва да говори и тя говори сега навсякъде", каза посланикът и припомни за посещението на министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк в САЩ, където взе участие в заседанието на Съвета за сигурност на ООН. 

"Знаете за вчерашната резолюция спрямо инвазията от страна на Руската федерация спрямо Украйна. Продължават дипломатическите усилия на двустранно ниво. Надяваме се, че все пак те ще дадат резултат", каза посланикът. 

Той отбеляза още веднъж, че Украйна е за мирен път, за мирно урегулиране на ситуацията в автономна република Крим. 

"Ние никога няма да се съгласим, че Крим ще излезе от подчинението на централната власт. Трябва да се говори повече за разширяване на пълномощията на автономна република Крим. Никой не пречеше това да се направи по-рано, но мисля, че ще бъдат положени усилия в тази посока", каза посланик Балтацжи". 

Що се касае до готовността за военен конфликт, посланик Балтажи каза, че в отговор на военната намеса и агресия от страната на Руската федерация, в Украйна се предприема всичко възможно да се противопостави достойно.

"Беше създадена Национална гвардия. Украинската армия провежда военни учения.Патриотизма в украинската армия е много високо", каза още Негово превъзходителство посланик Микола Балтажи.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.03.2014 г.
+5
 
 
Да се хване за палците посланика на фашистите,Косово може,Крим -не може....е ся настъпахте Дядо Иван там дет го боли,ако не спрете да джафкате ,Украйна ще остане 20 км в диаметър около Киев
+6
 
 
а имаше ли референдум за асоцииране на Украина към европеиския съюз и не е ли това решение на шепа хора завзели власта с преврат. в края на краищата държавата са хората които живеят в нея и те имат право да избират каде и как да живеят. всичко останало е политика в интерес на външни политически сили което няма нищо общо с интересите на хората.
Aнонимен
на 14.03.2014 г.
+6
 
 
А "централната власт" в Киев легитимна ли е !?!?
+5
 
 
Този посланик е говорител на господарите си, които са незаконната власт на Украйна. Тази власт в Киев в момента не контролира нищо. От складовете на вътрешните войски в Лвов са откраднати над 5 000 автомата Калашников, стотици гранатомети, бомби и т.н. Какво контролират те? Чакат някой друг да им върши работата. Западът никакъв хабер си няма, че са маша в ръцете на САЩ. Кашата е пълна, само размяна на послания, обещания...Точно това, което е нужно на САЩ. Ех, руснаците малко им промениха сценария. Малко, но достатъчно да се откажат от военна намеса там.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: