ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мотористите не си взимат поука! Всеки пети кара без каска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:47 / 23.03.2014Коментари (4)2652
© Plovdiv24.bg
От 10 до 16 март на територията на всички държави-членове на TISPOL бяха извършени засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с неизползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. Основната цел на TISPOL е чрез провеждането на кампании по пътна безопасност и засилен контрол на пътното движение да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС, с оглед намаляване на тежките пътни инциденти и броя на убитите и ранените в тях.

Според обобщена от Главна дирекция "Национална полиция" /ГДНП/ информация, за посочения период, на територията на страната са проверени 29177 моторни превозни средства, като са установени 3226 нарушения, което представлява 11% от общия брой проверени МПС, при 12,4% за последната подобна операция през септември 2013г. Констатирани са 2612 нарушения на водачите, които представляват 8,52% от общо проверените МПС, като за последната подобна операция процентът е бил 10,2%.

326 са констатираните нарушения на пътници, които са се возили на предна седалка и 288 нарушения на пътуващи на задните седалки. От проверените 1460 автомобила, превозващи деца, са установени 77 случая на неизползване на детски обезопасителни системи.

Извършени са проверки на 402 моториста за периода на полицейската операция, като са установени 84 нарушения свързани с неизползването на обезопасителни каски от мотористите и пътниците използващи мотоциклети.

По време на проверките беше извършен контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. За целия период на операцията са съставени 56 акта за установяване на административно нарушения по Кодекса на застраховането. Най много нарушения са констатирани на територията на ОДМВР София - 27 случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

В хода на операцията са установени и редица криминални престъпления: 16 случая на превоз на нелегални имигранти, 9 случая на притежаване на наркотични вещества, констатирани са 3 случая на транспортиране на крадени стоки, установени са 7 лица обявени за издирване. Разкрити са 109 други криминални престъпления, най-вече управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Анализът на данните показва, че като цяло се забелязва намаляване на установените нарушения, извършени от водачите на МПС. Установено е повишаване на процента на нарушения, свързани с неизползване на обезопасителни колани от пътниците на задни седалки от 4,07% при предишната операция до 6,84%. Покачване на нарушенията се наблюдава и при използването на детски обезопасителни системи - от 4,22% за периода на предишната операция, до 5,27% при настоящата.

Тревожен факт е, че се запазва сравнително висок процентът на мотористите, които не използват обезопасителни каски - 20,83% при предишната специализирана полицейска операция и 20,9% при настоящата операция.

Като цяло се забелязва осъзнаване на водачите и пътниците в превозните средства, че използването на обезопасителни колани спасява живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Полицаите са виновни, че не ги спират и взимат книжката, глоба, конфискуват мотора за 3 месеца и отнемат точки. Ето това е решението, просто и ефикасно.
на 23.03.2014 г.
+1
 
 
В първият официално обявен ден за начало на сезона на колелото на панаира кола бутна моторист.
+2
 
 
оставете ги да правят каквото си поискат те сами ще се избият и ще намалеят само дано не пострадат не участници в техните гонки.а сега на добър път към енергото скъпи космонавти
+3
 
 
Като нямат нищо между ушите, да се трепят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: