ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Полицията предупреди абитуриентите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 19.05.2014Коментари (0)3051
© Bulfoto
Отдел "Пътна полиция" - Главна дирекция "Национална полиция" излезе с препоръки във връзка с абитуриентските балове:

Абитуриентските празници са дни на дълги, весели и нестихващи забавления, зареждащи с настроение и млади, и стари; и абитуриенти, и родители; и приятели, и съвършено непознати.

По същото време из цялата страна с масови прояви се отбелязва 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-светлият ден, обединяващ славяноезичните народи.

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, Главна дирекция "Национална полиция" и отдел "Пътна полиция" Ви препоръчват:

Спазване на законовите разпоредби

Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят.

За вашата сигурност при необходимост и за предотвратяване на инциденти от пътна полиция ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.

Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани. Помогнете си и сами, като засилите вниманието си и проявите волята си за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. 

Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Имайте на разположение и телефонни номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

Предпазване от съществуващите рискове

Най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще бъдете забелязани; бъдете толерантни към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; не забравяйте, че червеният сигнал на светофара означава, че дори и празнуващи в момента нямате предимство; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и големият брой празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са достатъчно основание да седнете зад волана след употреба на алкохол или без да сте правоспособни водачи; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме за знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.

Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския
автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но е трезвен и опитен водач на празничната кола.

Ако сте абитуриент

Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на "смели" решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути.

За Вашата сигурност

Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. 

Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи - потърсете помощта на родители или други ваши близки.

Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. 

Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение. 

Несъобразената скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

Ако сте родители на абитуриенти

Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.

За тяхната сигурност

Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя.

Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.

Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да окажете помощ на абитуриентите. 

Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.


Още по темата: общо новини по темата: 318
28.03.2024 »
27.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: