ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хор "Евмолпея" чества Деня на българската писменост в Словения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:46 / 21.05.2014Коментари (0)2022
©
Хор "Евмолпея" е поканен да изнесе тържествен концерт в Словения по повод 160-та годишнина от рождението на видния публицист, езиковед и стенограф Антон Безеншек. Свързал житейския си път с България, Безеншек поставя основите на българската стенография. Реплика на неговия бюст-паметник, украсяваща Цар Симеоновата градина в Пловдив, ще отпътува заедно с 35-те пловдивски девойки за родното място на известния будител. 

Церемонията ще се проведе в Деня на българската писменост 24-ти май във Франколово - град, свързан с младите години на стенографа. Очаква се на събитието да присъстват кметът на града, словенският министър на културата и представители на посолството ни в Словения заедно с българския посланик там д-р Иван Сираков. 

По повод тържественото откриване на паметника, в поредната културна мисия на "Евмолпея" ще се включат и председателят на Национално сдружение на българските стенографи и главен стенограф на Народното събрание г-н Карамфил Матев, видни членове на българската стенографска школа и председателят на Българското дружество в Сърбия - г-н Жарко Младич. 

Неслучайно именно хор "Евмолпея" е избран за пореден път да представи България в значим международен форум. В последните години младите наследнички на столетната хорова традиция в Пловдив често са лицето на България в различни културно-дипломатически мисии, а животът на Безеншек е тясно свързан с българската история, политика, култура и конкретно с хоровото дело като основател на един от най-старите български хорове - Пловдивско певческо дружество. 

Сладкогласните "евмолпеи" вече показаха пред публика концертната си програма, посветена на събитието. На 14.04. в Исторически музей - Пловдив, те изнесоха самостоятелен концерт по повод кръглата годишнина от рождението на словенския учен в рамките на тържествена церемония, събрала под един покрив представители на различни поколения български стенографи, историци, културтрегери.

Пред препълнената зала момичетата на Рада Славинска представиха 18 песни от различни стилове на осем различни езици, но един от най-вълнуващите моменти беше изпълнението на любимата на Безеншек словенска народна песен "Pastir"c pa pase". Аплодисментите на публиката градираха възторжено след всяко изпълнение, като естествената кулминанта на концерта бе постигната със словенските песни, изпети на оригинален език. 

Любимата на словенците "Slovenija, otkod lepote tvoje" предизвика сълзи на умиление в словенците, присъстващи в залата и у културното аташе на Словения. "С гласовете, усмивките и младостта си тези момичета постигат за минути онова, за което на политиците са нужни десетилетия" - сподели след концерта Главния стенограф на Българския парламент Карамфил Матев.

"Евмолпеите" смятат да повторят успеха си, но този път пред словенска публика. На 23.05. те ще имат и самостоятелен концерт в Целе, град в непосредствена близост до родното място на Безеншек - Букове. Това е поредното предизвикателство пред състава, тъй като Целе е известен с ежегодния Международен хоров конкурс и публиката е изключително взискателна. 

На път към Словения момичетата ще имат самостоятелни концерти в Нови сад в Сърбия, в Карловац в Хръватска, а по пътя за България ще зарадват и белградската публика. И тъй като турнето им обхваща дните преди и след Празника на българската писменост и култура, на всеки концерт момичетата от девическа хорова формация "Евмолпея" ще напомнят на Европа, че и "ний сме дали нещо на света" с вечната "Върви, народе възродени" на Панайот Пипков.


Още по темата: общо новини по темата: 275
27.05.2023 »
27.05.2023 »
27.05.2023 »
25.05.2023 »
24.05.2023 »
24.05.2023 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: