ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Проф. Божидар Димитров пред Plovdiv24.bg: Ще помогна проектът за Небет тепе да се случи, той е много важен за Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:00 / 16.06.2014Коментари (10)8331
© Plovdiv24.bg
Проектът за Небет тепе трябва да бъде реализиран, защото от него ще спечели Пловдив и пловдивчани и аз ще опитам да помогна това да се случи. Ще бъде възстановена част от крепостната стена и 14-метровата кула. Това ще ни покаже един европейски град с много стара и богата история, който буквално ще бъде видим от много далече. Така проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg опасенията на някои археолози и архитекти, че обектът може да бъде обезценен и превърнат в имитация, като се профанизира с неподходящи атракции.

"Няма такава опасност, защото имаме точни документални данни от XV-XVI век как е изглеждала крепостта. По света има стандартизация при реставрирането и по този начин автентичността на оригинала ще бъде запазена на 99 процента. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще даде мнение, с което обикновено министерството на културата се съобразява. 

Считам, че държавата трябва да даде зелена светлина за този проект. Подобни паметници и крепостни стени бяха възстановени в Пещера, Созопол, Белчин и на други места из България и трябва да ви кажа, че интересът на туристите към тях е огромен, а това неминуемо раздвижва и икономиката на даденото място", разказа проф. Димитров.

Кметът Иван Тотев от своя страна заяви, че този дебат е полезен за града ни:

"Чрез него ние буквално се потопихме в историята на Пловдив. Намерихме гравюри от XV-XVI век. Това са важни данни за това как е изглеждал Пловдив, непознати досега за широката общественост. Това много ни помага, защото по този начин добиваме реална представа как е изглеждал градът ни през онези сравнително непознати векове. Тази визуална представа е уникална и ни дава увереност да продължим да работим с желание нещата да се случат. Пловдив заслужава да има такъв обект - той безспорно ще бъде много посещаван и ще е част от културно-историческото наследство. Кулата е била издигната на 14 метра височина, крепостната стена - на 8 метра. Така и ще ги възстановим - както са били. За да запазим гледката към града, няма да вдигнем крепостната стена по цялата й дължина, а само част от нея. В момента кандидатстваме по Норвежката програма, но дори да не се получи там, мисля, че общината може да финансира проекта, чиято прогнозна стойност е 3-4 милиона лева, а инвестицията да се изплати за една година", обнадежден е Тотев.

Проектът ще допринесе за възстановяване и опазване на културното наследство за бъдещите поколения, ревитализиране на пространства и развитие на музеи на открито.




Още по темата: общо новини по темата: 122
02.03.2024 »
02.03.2024 »
26.02.2024 »
25.02.2024 »
03.01.2024 »
01.11.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
БД за пореден път избухна с поредна глупост...дано това не се случи, а иначе добре ни е ясна идеята на г-н БД - античният пласт (особено тракийският) да бъде унищожен тотално!
+2
 
 
Ако се построи наново нещо, което отдавна го няма, то тогава ще се загуби историческата стойност на това, което продължава да го има. Така нареченият историк Димитров, би трябвало да знае това. Не всичко е пари и не всичко е атракция, и със сигурност никой не иска да вижда нещо построено днес, представящо нещо, съществуващо преди години. По същата логика взеха да се замазват и стълбите на Римския стадион... Хайде ако искате да изградим наново Античния театър, "за да видим как е изглеждал". Съхранението на историческото и археологическо наследство не е в това да изградим на ново това, което е било, а да запазим това, което е останало! Магията на историята и артефактите Сќ е да усещаме меналото, а не да копираме същата техника и да обозначаваме кой камък е автентичен и кой реконструкция... Твърде е жалко, че хората подкрепят една такава идея, което говори за недостатъчното познаване на историята ни - а с изграждането на нова стена и кула, това няма да се промени! А точно обратното - ще се възпитаоще по-голямо неуважение към нея!
+1
 
 
Идиотщина ! Призив срещу лъжата , фалша и маскарада ! Филипопол не е Пещера , Созопол , Белчин , Търново и т.н. Този човек , Димитров , трябва да престане с безобразията които предлага и върши ! Долу ръцете от античният град ! Достатъчно досега е окипазен , та ЮНЕСКО неще и да чуе за градът ни !
-2
 
 
защо Гарците си дигнаха акропола от една куп4ина камани ние немойем адна стена да вазстановим ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: