ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Софиянци предложиха пешеходни и велоалеи в коритото на Марица!
Автор: Мария Морунова 13:03 / 23.06.2014Коментари (65)15264
© Plovdiv24.bg
След анализ на различни изследвания за река Марица, както и на база нови такива, експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) предлагат да бъдат изградени велоалеи и пешеходни алеи в коритото на реката. Това стана ясно при представянето на изследванията на специалистите, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Те са заснели коритото на реката в землището на Пловдив, изследвали са химичните и биологични качества на водата, човешкото влияние върху нея, характериститиките на оттока на водата и още куп други показатели.

Изводите, до които са стигнали, са, че по коритото има доста проблемни зони, че има опасност от преливане в района на остров Адата, че има нужда от реконструкция на огради и парапети на коритото на реката.

Препоръките им са да се изградят дънни прагове, да се направи водно огледало при Адата, да се направят пешеходна и велоалеи в самото корито на реката. Основно обаче препоръчаха минимални технически решение на проблемите, за да не се наруши естественият вид и течение на реката.

Кметът Иван Тотев припомни, че работата по изследването е стартирала миналата година. Сега на база изготвения анализ ще бъде проведен обществен дебат и едва след него ще се пристъпи към изготвянето на технически проект как да се социализира река Марица в градската среда. 

По думите му този дебат ще продължи, колкото е нужно, за да има консенсус между общественици и граждани. Ако е необходимо и няколко месеца. След постигането на този консенсус ще се пристъпи към техническата част на проекта.

Допълни още, че има различна собственост по реката в частта около остров Адата, намерението на Общината е да отчужди района, но това ще се коментира при старта на проекта.


Още по темата: общо новини по темата: 76
12.01.2024 »
12.11.2023 »
22.08.2023 »
11.07.2023 »
21.06.2023 »
17.01.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Надявам се да не осакатят коритото и биоразнообразието в Реката,единственото истинско място в рамките на града.Бетон,бетон,бетон,това не е развитие,виждам проекта като пластмасови бутилки,чашки от кафе и найлонови пликове в коритото(не че сега ги няма).Надявам се, да не се реализира,защото ,,Вечната Марица''може да бъде и отмъстителна!
0
 
 
Първо да ни/ми върнат спирките,че така ме напече вчера и няма къде да се скриеш поне,не че температурна разлика ще има,ама поне....ако не за мен за възрастните хора с износени стави да помислят....Всичко е ще ще...а дано
+1
 
 
Нека използваме реката по предназначение а не да си правим разни експерименти . някои хора помнят че е имало корабче и лодки а сега само треви и дървета. софиянци да си гледат двата мръсни Канала на Лъвов и Орлов Мост- Марица няма да стане канал с пейки за клошари то и сега неможем да се отървем от тях.
0
 
 
Страхотна идея!!! Дори и да има приливна вълна ще бъдат наводнени 10 пейки и асвалтова алея. Много лесно ще бъдат възстановени.
-1
 
 
Имам по-добра идея според мен какво да се направи - вместо тия неща по коритото да вземат да оправят северната и южната част, да сложат плочки по тази дължина, да се поддържат и там да си сложат пейките и велоалеите както е редно. Така ли иначе особено лятото Марица гъмжи от комари.
0
 
 
я се опомнете бе забравихте 2005 година после да раздават на велосипедистите и по един шнорхил и на децата акваланги и да ги тарсим по Гарция хахахах
+1
 
 
Ще бъде страхотно да има велоалеи там !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: