ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Консервите ни с най-големи загуби от руското ембарго
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 08.08.2014Коментари (2)3636
©
Консервната индустрия у нас ще понесе най-големи загуби от въведеното от Русия ембарго за внос на хранителни продукти от страните от Европейския съюз. Една пета от българският експорт на консерви отива за руския пазар, по данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, а през миналата година на Москва са били продадени затворен в буркани зарзават на стойност 14,5 млн. лева.

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви вчера, че правителството въвежда пълна забрана за доставките на говеждо, свинско, плодове, зеленчуци, пилешко, риба, мляко и млечни продукти от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Санкциите ще бъдат в сила за една година, но ако има конструктивен диалог по въпросите на сътрудничеството, руското правителство е готово да преразгледа срока на забраната.

Санкциите няма да засягат детските храни и стоките, които хората сами купуват зад граница, уточни Медведев, цитиран от БТА. Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония и Украйна. Тежката мярка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада да ролята на Москва в украинската криза, отбелязва Асошиейтед прес. Руското правителство е готово да въведе защитни мерки в автомобилостроенето, корабостроенето и авиостроенето, и други отрасли.

От въведените досега санкции на вноса на хранителни стоки освен производителите от консервната индустрия у нас ще бъдат засегнати също така компании от млекопреработвателния бранш, производителите на плодове и зеленчуци. Данните на националната статистика сочат, че през 2013 г. За Русия са изнесени млечни продукти на стойност 1,9 млн. лева.

"12 наши фирми продават на руския пазар, те ще усетят най-тежко последиците от ембаргото", уточни зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки. Общо експортът на млечни храни от страната е 4 млн. долара, според Димитър Зоров, който е шеф на браншовата организация.

Пресните плодове изнесени за Русия през миналата година са били на стойност 11,9 млн. лева, а зеленчуците - за 688 хил. лева. Заради конфликта между Русия и Украйна през това лято бяха изнесени значително по-малко пресни плодове към Москва, коментираха овощари, които успяха да пробият на руския пазар. Същото важи и за консервите, които се оскъпяват допълнително от удължените маршрути.

Въведените ограничения не засягат все още износът на българско вино за руския пазар, който е най-големият консуматор на родните напитки. Винарската индустрия ще понесе тежки загуби, ако списъкът със стоки се разшири, категорични са производителите, които работят почти изцяло за това направление. Общият износ на страната ни към Русия е в размер на 1,122 млрд. лева.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.08.2014 г.
0
 
 
Консервите дрънци! Купища земеделски производители, които дотук едвам са се измъкнали от групата на прекупвачите и пазарите и продават директно на русците неща като череши, круши и т.н. директно духат супата! Масови фалити ще има. Това с консервите си е чиста партенка на власта! А кой знае колко евро продукция, която се изнася в Русия купува неща от тук - съответно и тоя пазар отива по дяволите. Абсолютна идиотия е поведението на ЕС и БГ управляващите и това, което се случва е напълно очаквано.
+5
 
 
Нали искахте европа. На ви сега една европа. Продавйте на еропата ама и тя не ви иска и никога не ви е искала. И все по зле ще става защото на европата продукцията ще трябва да отиде някъде и познайте къде, при нас и ще има още ограничителни квоти.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблеми с водата в Брестовица
Срути се къща в Стария град
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: